październik będzie słoneczny i ładny, a tu jak na razie do końca się nie zapowiada. Może listopad da nam troszkę słoneczka jeszcze. U mnie propozycja obiadowa. Kotleciki siekane z indyka z oliwkami, papryką, bazylią i curry. Wyszły pyszne, bardzo smakują dzieciom. Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na około 14 kotlecików: około 400 g filetu z indyka (może być(...)kilkanaście listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka M 2 łyżki majonezu 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki curry sól pieprz olej do smażenia 1. Mięso z indyka kroimy w drobniutką kosteczkę. Przekładamy do większej miski. Tak samo w drobniutką kosteczkę kroimy cebulę,paprykę i oliwki. Bazylię siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko dodajemy do mięsa. 2. Teraz
kruche babeczkiżeby nigdy nie robić obiadu od podstaw, ale żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty, bazę dla potraw na dany dzień. Zobacz jak robiliśmy to w tym tygodniu: Poniedziałek: Burgery z indyka, orkiszu, cukinii z bułkami hamburgerowymi z mąki chlebowej Kaszę do burgerów ugotowaliśmy w niedzielę wieczorem – wystarczy wsypać ziarno do garnka, zalać wodą, przykryć, zagotować, nastawić zegar i zapomnieć. W poniedziałek(...)zmiksowaliśmy kaszę z 0,5 kg indyka, małą cukinią. Z połowy masy zrobiliśmy burgery, połowa trafiła do lodówki z przeznaczeniem na wtorek. Pieczenie bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:) Zobacz przepis Wtorek: Pulpety strogonoff z boczniakami i makaronem soba Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery. W towarzystwie śmietanowego sosu z boczniakami
Niedzielny kucharzSkładniki / ok 5 sztuk kotletów: – 400 g mięsa mielonego z indyka – 1 mała czerwona cebula – 1 jajko – sól i pieprz do smaku – ząbek czosnku – bułka tarta do obtoczenia – 1/2 małej najlepiej czerstwej bułki – woda lub mleko bez laktozy do namoczenia bułki – 1/2 kalafiora i 1/2 brokuła – szczypior – ziemniaki Przygotowanie: Bułkę do kotletów namaczaj w wodzie lub mleku przez(...)dopraw solą i pieprzem. Oddcedź. Ziemniaczki ubij z masełkiem, ułóż na talerzu obok kotleta i posyp szczypiorkiem. Brokuł i kalafior również ułóż obok mielonego. Smacznego Artykuł Kotlety mielone z indyka pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESkładniki: 350 g mięsa z piersi indyka (bez skóry i kości) 250 g boczku wędzonego (bez skóry i chrząstek) 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 cebula 2 jajka 1 sucha kajzerka 600 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju (+ olej do natłuszczenia formy) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso(...)indyka, boczek oraz oczyszczone wątróbki drobiowe, liście laurowe oraz ziele angielskie wkładamy do garnka zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 45 minut. Mięso wyjmujemy z garnka a część wywaru przelewamy do miski , wkładamy do niego kajzerkę i moczymy około 5 minut i odsączamy. Wywar wylewamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączoną bułkę, pieczarki
Qchnia po prostuZDJĘCIU ⇾ garnek emaliowany | pokrywka szklana | zestaw przyborów kuchennych | talerz głęboki LEKKI KRUPNIK Składniki: około 3 litry wody 1 udko z indyka (bez skóry) 1 opakowanie włoszczyzny 2 ząbki czosnku 3 duże ziemniaki 150 g kaszy jęczmiennej sól i pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kurkumy(...)pyszny posiłek. Najczęściej wygląda to tak, że na dno garnka wsypuję wybraną kaszę, dodaję kilka warzyw pokrojonych na mniejsze części, a na wierzchu układam pierś z kurczaka lub indyka. Oczywiście wszystko doprawiam, podlewam nieco wodą i po około 30 minutach, bez mojej ingerencji mam gotowy obiad. ⇨ Do takich przepisów najlepiej mieć głęboką patelnię, ponieważ zwykła będzie zbyt płytka
Zdrowie na języku :Pjest idealne dla tych co dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą chodzić głodni:) 2 średnie cukinie (takie ok. 30 cm długości) 300 g ugotowanej piersi indyka 4 pełne łyżki kremowego, śmietankowego serka 2 łyżki siekanego koperku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 jajka L 1 łyżeczka sproszkowanego parmezanu lub sera koziego sól pieprz Sos czosnkowy(...)skyru 1 łyżeczka dobrego ketchupu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na 4-5 osób: 2 średnie cukinie (takie ok. 30 cm długości) 300 g ugotowanej piersi indyka 4 pełne łyżki kremowego, śmietankowego serka 2 łyżki siekanego koperku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 jajka L 1 łyżeczka sproszkowanego parmezanu lub sera koziego sól pieprz Sos czosnkowy: 100 g skyru 1 łyżeczka
Krylowa Kuchniajeszcze mniej lubi, to mamy rosół co drugi dzień..... A, że z tym mięsem z rosołu trzeba coś zrobić, to kombinujemy. Nasz najnowszy pomysł to ryż z indykiem i warzywami oraz nutką orientu. Sycące i pyszne danie, którego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu. Nie czarujmy, Młody nie zjadł, za dużo marchewki, za dużo zielonego, a jeszcze jakieś mięso(...)było.... Reszta zjadła z apetytem :) Ryż z indykiem i warzywami Składniki: 1) ugotowane skrzydło z indyka 2) 3-4 ugotowane marchewki 3) 400 g ugotowanego ryżu 4) 2 cebule 5) 3-4 jajka
Na kulinarnym poligonieSkładniki: mięso z indyka na gulasz 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, papryka kolorowa 4 sztuki średnie, cebula 2 sztuki, czosnek 2 główki, pomidory 2 sztuki duże, marchew 2 sztuki większe, seler 1 mały, śmietana 12% 100 gram woda 1 litr, mąka(...)łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka Mięso z indyka pokroić na małe kawałki, wymieszać z paprykami, kucharkiem schować do lodówki na całą noc. W garnku rozgrzać olej, mięso wymieszać z mąką i wsypać do garnka z olejem, zrumienić mięso z każdej strony, dodać pokrojone drobno cebule, dodać główki czosnku. Do mięsa dodać pokrojone papryki, seler,marchewki, wymieszać, wlać wodę i gotować
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 700 g piersi z indyka 2 średnie cukinie 200 g śmietany 18% 1/2 pęczka koperku sól, pieprz około 4 łyżek oleju (do smażenia) Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm, oprószamy je solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim indyka z obydwu stron na złoty kolor. Następnie podlewamy małą ilością wody
Qchnia po prostuabsolutnie nic na obiad. Dla mnie nie problem - i tak miałam zjeść w galerii. Jednak narzeczony prawie został skazany na głodówkę. W zamrażarce zaplątała się paczka mielonego mięsa z indyka, ale do tego żadnej cebuli ani bułki do namoczenia... No nic! Postanowiłam rozpocząć improwizację. Nie pokładałam w tych kotletach zbyt wielkich nadziei - indyk, brak cebuli, robione na szybko(...)dokupiłam jeszcze jedną paczkę mięsa i dorobiłam ich drugie tyle. Szczerze? Smakowały mi nawet bardziej niż te tradycyjne :) Z podanych składników przygotowałam 6 kotletów. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 pęczek natki pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej
Prosto z KotłaDomowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio robiąc porządki w zamrażalniku znalazłam dość spory kawałek udźca z indyka, w lodówce zalegały pieczarki i tak powstał na obiad udziec faszerowany pieczarkami. Natomiast to, co zostało niezjedzone na obiad zostało pokrojone w cienkie plasterki wieczorem na kanapki. Mięsko jest kruche i aromatyczne, do tego pieczarki, które uwielbiam pod każdą postacią... mniam :) Składniki: * 1,5 kg udźca z indyka(...)łyżeczka przyprawy do kurczaka * pół łyżeczki czosnku granulowanego Wykonanie: Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć pieczarki, doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Z udźca indyka usunąć skórę i kość. Rozciąć mięso tak, by powstał cieńszy płat mięsa, lekko rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać olej z przyprawą czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso
Zrób to smacznieSkładniki: 500 g mięsa z udźca indyka bez skóry (lub gotowego mięsa gulaszowego z indyka) 3 małe marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 220 ml śmietanki 30% 3 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy pianę z wierzchu
Qchnia po prostuSkładniki: 2 golonki z indyka bez skóry 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 6 liści kapusty pekińskiej 4 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z prażonego sezamu 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki suszonej kolendry sól 300 g makaronu ramen natka pietruszki(...)oraz solą. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy 6 minut od zagotowania wody. 2 marchewki kroimy w krążki, mięso indyka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy z powrotem do zupy. Do miseczek nakładamy makaron, na nim układamy przekrojone na pół jajko i nalewamy zupę. Całość posypujemy poszatkowaną
Qchnia po prostu