kopytka - 2368 przepisów (strona:96/158)

Najlepszy Domowy Gulasz Węgierski 531

narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule

Słodka Strona
Dyniowe kluski śląskie 430

wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie. Na blogu gościły już  kopytka dyniowe , d yniowe szpecle ,  dyniowe knedle z jeżynami  i  leniwe dyniowe , a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania. Dyniowe kluski śląskie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami 110

dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą

Cooking for Emily
kotlety ziemniaczane -smak dziecinstwa 111

ostudzonych ziemniaków dodać mąkę ,jajka,cebulkę ,sol i pieprz do smaku,oraz posiekana natkę pietruszki . Wszystko dokładnie połączyć ze sobą ,wyrabiając ręka ,albo robotem. Ciasto podobne jak na kopytka .Wyrobione ciasto uformować w gruby wałek i pokroić na plastry grubości 2 cm,lub grubsze .Gotowe smażyć na oleju kokosowym

w mojej kuchni
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 127

Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak to też stało się ostatnim razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką roladę śmiało można podać do każdego rodzaju mięsa. Można ją także jeść samą z sosem, na przykład pieczarkowym bądź szpinakowym. Jeśli

mecooks
Marchew na ciepło do obiadu 199

Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach marchew duszona do obiadu. Fantastyczny dodatek do dań z ziemniakami.. Cudowna do kopytek z kotletem schabowym :-) Czas przygotowywania:  20 minut Duszenie:  50 minut Ilość porcji:  6-8 Składniki: • 1 kg marchwi • szklanka wody • 3 pełne łyżki masła np. klarowanego • łyżeczka soli • łyżka mąki pszennej

AniaGotuje.pl
Gnocchi ze szpinakiem i pomidorami w sosie serowym 85

Prosty, pyszny i piękny obiad z domowymi kluskami gnocchi, które bardzo przypominają nasze Polskie kopytka ;-) To jedna propozycji na romantyczną kolację we Włoskim stylu. Być może na rocznicę, lub walentynki? - bez mięsa - perfekcyjny smak - niebanalne składniki Łączny czas przygotowywania: około 30 minut + gotowanie ziemniaków Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem 116

minut na małym gazie. Ugotowane pierogi usmażyć na maśle, do uzyskania jasno złotego koloru. Przełożyć na talerz i posypać roztartym czerwonym pieprzem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Kopytka z rydzami smażonymi na maśle Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym Smażone pierogi z wołowiną na ostro Pierogi ruskie     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Schab w warzywach 129

podlać trochę wodą. Sos zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Tak rozmieszaną mąkę powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać i gotowe. Podawać z ziemniakami, makaronem ryżem lub kopytkami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kapusta pekińska duszona z papryką i boczniakami 371

wymaga długiego duszenia, prostsza w obsłudze niż jej pękata, głowiasta koleżanka. Idealny dodatek do każdego mięsnego lub rybnego dania i równie smaczna solo z bagietką lub  np. kopytkami. Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna! Gościła u nas już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wieprzowy z marchewką 176

zgniecionym ząbkiem czosnku oraz przyprawą do gulaszu lub osobno zmielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą, pieprzem, solą, ew. tymiankiem.   Podajemy z kaszą, chlebkami naan , buchtami na parze, kopytkami i czymś kwaśnym (ogórkiem kiszonym lub korniszonem).  Smacznego

bistro mama
Gnocchi z pastą z suszonych pomidorów i żurawiny 118

Gnocchi to nic innego jak włoski odpowiednik naszych polskich kopytek. Są jednak nieco lżejsze i delikatnejsze w smaku i strukturze. To tradycyjna potrawa z serca Italii, która może stanowić danie samo w sobie, na przykład w towarzystwie jakiegoś sosu, lub dodatek. Dziś mam dla Was przepis na gnocchi z pastą z suszonych pomidorów i żurawiny podsmażone na maśle

Mostek w kuchni
Gnocchi w sosie serowym 228

serowym to doskonałe, bardzo proste i niesamowicie smaczne danie kuchni włoskiej, które Was zaskoczy smakiem i prawdopodobnie na długo zagości na Waszych stołach, kluski są bardzo podobne do naszych kopytek, a ten sos … palce lizać.   Gnocchi w sosie serowym Składniki (dla 4 osób): Ciasto: 700g ziemniaki 1 żółtko 170g mąki sól pieprz Sos: 200ml słodkiej śmietanki 30% 100g

Księga-Smaku
Bitki Schabowe W Sosie Pieczarkowym 118

miękkości mięsa około 1 i 1/2 godz (mięsko wtedy wręcz się rozpada). 3. Pod koniec gotowania wlewam śmietanę i gotuje do zgęstnienia/odparowania sosu. Podaje z ziemniaczkami bądź kopytkami  <-- klik oproszonymi natka pietruszki i obowiązkowo z kiszonym ogórkiem  <--klik ;) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 247

Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata