kopytka - 2368 przepisów (strona:89/158)

Kopytka z szynką w pomidorach 155

ziemniaków ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 3/4 kg szynki wieprzowej ok. 1 kg pomidorów 2 cebule kilka ziaren jałowca liść laurowy … Czytaj dalej Kopytka z szynką w pomidorach

czarrna od kuchni
Gnocchi dyniowe 107

Gnocchi jest to rodzaj klusek, wywodzących się z kuchni włoskiej. Gnocchi do złudzenia przypominają polskie kopytka, jednak ich kształt i wygląd jest nieco inny – gnocchi posiadają charakterystyczny wzór, robiony widelcem. Kluseczki gnocchi najczęściej przygotowuje się z ziemniaków, warzywnego puree lub sera i podaje z różnego rodzaju sosami, z pesto bądź podsmażone na odrobinie masła... Tryb czytania Artykuł Gnocchi

kurkanielotka.pl
Leniwe gorgonzole z bazyliowym pesto 97

delikatnie je połączyłam z masą serową. Do masy wsypałam mąkę i zagniotłam ciasto, jeśli jest za rzadkie wystarczy dosypać mąki. Z ciasta uformowałam wałeczki i kroiłam je jak tradycyjne kopytka. Gotowałam kluski w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Orzechy uprażyłam na suchej patelni, przestudziłam. Podałam gorgonzole z pesto bazyliowym i orzechami włoskimi. Smacznego. Źródło. "Podróże małe

Moje Małe Czarowanie
Szybka sałatka z selerem i szynką 142

marnować. I tutaj mam największy problem. Dla mnie nie marnowanie to wykorzystywanie żywności, eksperymentowanie w kuchni, przerabianie jednych dań na inne (np. ziemniaków z obiadu na kopytka, czy zapiekankę). Ten nurt jest jednak bardzo mało obecny w dyskursie. Częściej zwraca się uwagę jak MAKSYMALNIE wykorzystać jedzenie, jak przerabiać warzywa i owoce, aby zupełnie nic z nich nie wyrzucać

365 dni dookoła kuchni
Kopytka dyniowe (kluski dyniowe) 205

Wystarczy dodać jeden mały składnik, aby zwyczajne kopytka nabrały pięknego jesiennego koloru! Możemy podać je razem z gulaszem grzybowym lub po prostu posypane delikatnie tymiankiem. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków, 3/4 puree z dyni , ok 2 1/2 szklanki mąki (plus do podsypania), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 łyżeczka kurkumy. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy

Lena Gotuje
7 pomysłów na tani obiad 408

przyrządzić smaczny i tani obiad. Zresztą wszystko zależy jaką rybę wybierzemy. Śledzie do smażenia są tanie i bardzo smaczne. Często kupuję ryby na obniżkach. 30 % taniej to dużo. Placki , kopytka , knedle …To moje ulubione dania. Placki ziemniaczane można zrobić z cukinią, a knedle z mięsem rosołowym. Naleśniki na słodko bardzo lubią dzieci. Jest to na pewno tani obiad

codojedzenia
Karkówka w sosie z suszonych grzybów (z szybkowara) 225

suszonych grzybów - duszona karkówka wraz z dodatkiem cebuli oraz marchewki w aromatycznym sosie z suszonych grzybów. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje podane z ziemniakami lub kopytkami. Zachęcam do przygotowania 😃 W ten sam sposób możecie przygotować karkówkę w naczyniu żaroodpornym - tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie co najmniej 3 razy dłuższy. Składniki

Ugotować
Pieczeń wieprzowa z kminkiem 167

kilkakrotnie w czasie pieczenia skrapiać sosem. Upieczone mięso odłożyć, by odpoczęło. W miedzyczasie zlać sos spod pieczeni i zblendować pokrojone plastry mięsa polać sosem z pieczeni podawać z pyzami, kopytkami lub kaszą. Super smakują z zasmażaną kapustą i buraczkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane 118

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które charakteryzują się malutkimi rowkami, w których przy podaniu zbiera się sos. Smakiem przypominają polskie kopytka. Ich nazwa pochodzi od słowa „gnocco”, co oznacza grudę.   We Włoszech podaje się je z przeróżnymi sosami, mięsami , pesto, albo po prostu polane masłem i posypane parmezanem.  W moim domu najczęściej znikają podsmażane na maśle

Di gotuje
Przepisy na pyszne zupy dyniowe 147

dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała galeria dań z dynią w roli głównej. W najbliższych postach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos grzybowy. Przepis krok po kroku. 113

czasie wlej śmietankę, zredukuj na małym ogniu do pożądanej gęstości.   Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec wsyp koperek. Sos nadaje się do kopytek, placków czy mięsa. Równie dobrze smakuje z pieczywem jako samodzielne danie.   Sos grzybowy to obowiązkowa pozycja w moimi menu, zwłaszcza późnym latem

kuron.com.pl
Buraczane gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem 108

fani kluseczek? Tak? To mam dla Was coś ekstra! Pyszne mięciutkie domowe gnocchi z burakami! Nie tylko świetnie wyglądają, ale też bardzo dobrze smakują. Gnocchi możecie wykorzystać, jak polskie kopytka, albo podać z masłem, parmezanem, botwiną i chipsami z szynki parmeńskiej, jak w tym przepisie. Gorąco polecam każdemu miłośnikowi glutenu! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 40 gnocchi) Gnocchi buraczane

Food Square
” Francuskie ” roladki z łopatki 115

żeby uzyskać gładką masę . Czosnek i cebula powinny dać odpowiednią aksamitną konsystencję , jeśli użyliście kremówki . Gorące roladki układamy na talerzu , polewamy obficie sosem i serwujemy . Doskonale pasują podsmażane kopytka . Smacznego !     Artykuł ” Francuskie ” roladki z łopatki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kaczka pieczona przepis + z czym podawać? 106

towarzystwo;-) Mięso z kaczki pieczone smakuje podane z wszelakimi wyrobami z ziemniaków i warzywami, tj.: ziemniakami tłuczonymi, puree z dodatkiem śmietany, masła lub mleka, z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, kluskami “na szaro” czy chrupiącymi ziemniakami zasmażanymi na złoto; ziemniaki posypujemy świeżym koprem; z pierogami nafaszerowanymi jabłkami z cynamonem; z rozmaitymi kaszami, np. pęczak, gryczaną, perłową, jaglaną

Zasmakuj Kuchni
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 127

Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania