kopytka - 2368 przepisów (strona:88/158)

Pierogi z bobem i ricotta 167

dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi , bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc byłam przekonana, że pierogi

codojedzenia
Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem) 372

dodatkowo był gulasz z cielęciny), pieczeniowym, czy z warzywnym leczo – znakomity, domowy obiad. Z jednego kilograma ziemniaków otrzymacie ok. 40 klusek – można również lepić je na kształt kopytek. Ach jak ja kocham kluchy! Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem): 1 kg mączystych ziemniaków 1 małe jajko 200 g świeżego szpinaku mąka ziemniaczana (ilość w przepisie) sól Ziemniaki gotujemy

Poezja smaku
ROLADKI DROBIOWE Z CUKINIĄ W SOSIE PIECZARKOWYM 338

sosy możemy doprawić mąka ( łyżkę mąki rozpuszczam w 100 ml wody, tak by nie było grudek, wlewam do sosu i jeszcze chwilę gotuje).  Podaję z kaszą, ziemniakami, ryżem kopytkami  i ulubiona surówka. Polecam

Gotowanie Patki
Jajka po szkocku - kotlety mielone z płynnym żółtkiem 207

jajek ugotowanych na miękko jest ciężkim wyzwaniem, ponieważ kotlety mielone należy formować i obtaczać w panierce w delikatny sposób. Pomimo tego zachęcam do przygotowania 😊 Jajka po szkocku podałam z kopytkami i sałatką z pomidorem, czerwoną cebulką i mini kulkami mozzarelli.  Składniki na 5 porcji, tj. 5 kotletów mielonych: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki

Ugotować
zdrowe żelki ,czyli białe skórki arbuza 188

Obrać arbuza cienko z zielonej skórki. Część czerwoną wyciąć i zjeść ze smakiem,lub zrobić miód arbuzowy. Białą część skórki pociąć na paski i pokroić nożem ,lub radełkiem do kopytek na małe kawałki ,takie na jeden kęs. Kawałki ponakłuwać widelcem i zanurzyć w roztworze sody i zimnej wody -3 łyżeczki sody rozpuszczone w 3 litrach wody. Pozostawić

w mojej kuchni
Kulki ziemniaczane do obiadu 148

Fajny sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków Gdy zostają mi ziemniaki z obiadu staram się je wykorzystać. Zwykle są to kopytka, lub pierogi ruskie ale czasami robię takie ziemniaczki do obiadu. Sposób przygotowania banalny a dzieciaki zajadają ze smakiem. Składniki: około 5 ugotowanych ziemniaków 10 dag startego na małych oczkach tarki parmezanu 1 jajko sól pieprz – opcjonalnie Wszystkie składniki

MojaQchnia.pl
Śledzie w sosie chrzanowo-koperkowym 133

łyżeczka chrzanu, u mnie ostry opcja: płaska łyżeczka musztardy, u mnie brak świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie: posiekany koperek Przygotowanie: Śledzie kroję w nieduże kawałki, kroję skośnie jak kopytka, układam w misce, dodaję posiekaną drobno cebulę, starte na dużych oczkach obrane jabłko (lub posiekane drobno w kostkę), mieszam ze śmietaną i chrzanem. Doprawiam, dodaje posiekany koperek, odstawiam do lodówki

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki z jagodami 208

żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn.  Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym plasterku zrób wgłębienie np. kieliszkiem. Opłukane i osuszone

Różne smaki w kuchni
Gnocchi z truflami 136

jeszcze nieco mąki. Na stolnicy lub blacie wysyp nieco mąki i podziel ciasto na mniejsze części. Części ciasta roluj za pomocą dłoni, a następnie odkrój niewielkie kluseczki (podobnie jak kopytka). Charakterystyczne wgłębienia robi się za pomocą specjalnej drewnianej deseczki, choć może do tego posłużyć także widelec z cienkimi ząbkami. Do szprycy lub strzykawki dodaj pastę truflową i nadziej nią

nietylkopasta.pl
Co dziś na obiad? Indyk w sosie śmietanowym z musztardą 241

śmietanę z musztardą do indyka, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut i gotowe! Ja podałam indyka w sosie śmietanowym z ryżem, ale będzie świetnie się komponował z ziemniakami lub kopytkami. Jeśli sos okaże się za gęsty – dodaj wody. Jeśli za rzadki – dodaj 1/4 szklanki wody z łyżką mąki. Stosuj ten trik do każdego sosu na bazie śmietany

Rozdomowiona
Wiosenne fit nóżki (zimne nogi) 185

lodówki na noc, a nazajutrz efekt finalny prezentował się tak: Dziś to już wszystko co dla Was mamy, ale dla odmiany w kolejnym poście zaprosimy Was na domowe kopytka z cebulką i zasmażaną kapuchą. Będziecie? Pozdrawiamy, Sebastian, Gosia, Sławek, Jarek, Paula

Sprawni w smaku
Kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką (z piekarnika) 254

kotlety! U nas na pozostałe, gotowane ziemniaki mamy kilka sposobów, raczej popularnych. Czyli: odsmażone na patelni (jak są całe to w plastrach jak frytki), kopytka, zapiekanka z patelni,… Artykuł Kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką (z piekarnika) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Kluski ziemniaczane z serowo-malinowym nadzieniem 132

terminy produktów przyparły nas do muru, więc powstał pomysł na wykorzystanie sera i sosu malinowego, który został nam po jednej z potraw. Lubimy mączne produkty, szczególnie kluski śląskie i kopytka. Do tego sos śmietanowy z lekką nutą chili i wanilii…boskie <3 Składniki 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 125 g malin 1 łyżka octu

R'n'G Kitchen
Gnocchi z masłem szałwiowym 245

jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, podsypując mąką, gdyby się za mocno kleiło do rąk. Następnie ciasto podziel na 4 części.  Porcję ciasta rozwałkuj i pokrój jak kopytka.  Następnie uformuj gnocchie jak na filmiku. Gotowe gnocchie wrzucaj na gotującą się i osoloną wodę. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Na patelni rozpuść masło i dodaj gałązki szałwii

CookYourself