kopytka - 2368 przepisów (strona:93/158)

Gulasz na winie z marchewką 153

koniec można sosik zag궜cić mąką ziemniaczaną. Przed podaniem wyjąć zieleninę w pęczku.  Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia, gdy zawartośœć nabierze głębszego aromatu.  Podawać z kopytkami lub kluskami œśląskimi. Nie potrzeba tu już serwować jarzynki do obiadu, bo ilość gotowanej marchewki w gulaszu jest całkiem słuszna i służy jako dodatek obiadowy

Grunt to przepis!
Pierogi leniwe z cynamonową okrasą 139

jadałam jako dziecko. Do dziś bardzo je lubię, a smak pierogów leniwych na słodko przywołał wspomnienia z obiadów jedzonych u babci. Dlaczego nazywa się je pierogami skoro wyglądają jak kopytka? Otóż lepienie pierogów wymaga czasu, tutaj mamy wersje dla leniwych, gdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które normalnie mogłoby stanowić podstawę farszu do pierogów ruskich ( pozbawione oczywiście mąki w środku

Kierunekuchnia
Szkockie placki ziemniaczane - Potato scone 195

mięs czy zup, jako kanapki na ciepło z serem albo z jajem w koszulce czy sadzonym, posypanym grubo szczypiorem. Jeśli zostaną ziemniaki z obiadu to tym razem zamiast kopytek zróbcie te przepyszne placki, zapraszam. Pierwotnie placki były wypiekane na kamieniu, potem na płycie kuchni a teraz można je piec jak uważacie: na patelni suchej, ja na płycie grillowej

Moje Małe Czarowanie
Najlepsze moskole polecają się na śniadanko 126

ugniatamy na gładziutkie puree. Studzimy. Do wystudzonego puree dodajemy mąkę. Celowo nie podałam jej ilości, ponieważ wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto ma być dosyć twarde, przypominające ciasto na kopytka. Dobrym wyznacznikiem jest moment, w którym przy próbie formowania placka zaczyna on lekko pękać. Formujemy placuszki o średnicy ok. 6-10 cm o grubości do 2 cm i pieczemy

Kate's Kitchen
Sos z wołowiny i warzyw 160

Przepis ten możemy traktować jako samodzielne danie, bądź podawać do kasz, pieczonych ziemniaków czy kopytek. Ja podałam z kaszą gryczaną i przyznam, że znakomicie się smakowo komponuje. Koniecznie spróbujcie!  Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia
Placki z gotowanych ziemniaków 726

Kiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy sposób wykorzystać już ugotowane ziemniaki. Smaczna kolacja lub podwieczorek gotowa i nic się nie zmarnuje. Składniki: (około 14 sztuk) 500-600 g ugotowanych ziemniaków 5 łyżek mąki 2 jajka cukier waniliowy olej

talerz przyjemności
Zupa szpinakowa z gnojkami 150

nazwa tak się przyjęła u nas w domu, że wszyscy nazywamy gnocchi gnojkami. Nie da się ukryć, że nazwa bardzo zbliżona do włoskiej. Lubicie gnocchi , a może wolicie kopytka. ..Od pewnego czasu dodaję do zup gnocchi i wiecie co jest to fajny sposób na zagęszczenie zupy ale i na wykorzystanie resztek ziemniaków. Tym razem wypróbowałam gnocchi w szpinakowej

codojedzenia
Sprawdzony przepis na gniocchi 185

każdy z nich roluj w cienki wałek. Jeśli ciasto jest bardzo wilgotne możesz wałeczki podsypać mąką. Kiedy całe ciasto zostanie rozwałkowane, pokrój wałeczki w poprzek, w małe kawałki. Z kopytkami sprawa jest prosta, siekamy je nieco ukośnie w równej wielkości, nieduże kluski. Gnocchi kroimy w poprzek, w małe, dwucentymetrowej długości kluseczki. Można na nich widelcem odcisnąć wzorek, można tego

Niedzielny kucharz
Paluszki krucho-drożdżowe do barszczu 177

rozetrzeć z cukrem. Mąkę, sól, masło i drożdże zarobić z taką ilością ciepłego mleka (u mnie było to 175 ml) aby otrzymać ciasto gładkie i elastyczne, jak np. na kopytka. Grubo rozwałkować i kroić wąskie i długie paluszki. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem i ewentualnie solą. Wtedy jednak proponuję dodać

Smakołyki Asi
Placki z gotowanych ziemniaków 424

pewnością często zastanawiacie się, co tym razem zrobić z gotowanych ziemniaków.. Kopytka, kluski śląskie? Tym razem polecam szybki i pyszny przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Dzieci je uwielbiają.  Takie szybkie placki polecam podać na słodko posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną. Wówczas można pominąć pietruszkę w przepisie. Placki z gotowanych ziemniaków smakują super podane z domowym

AniaGotuje.pl
Kluski śląskie z zielonym groszkiem 137

kolor potrawie.  Kluski najlepiej zrobić na świeżo, zjeść jeszcze ciepłe z omastą lub podać jako dodatek do obiadu. Nigdy nie smakowały mi odgrzewane kluski śląskie (w porównaniu do kopytek, które właśnie takie podpieczone na patelni smakują mi wyjątkowo!) więc robię ich tyle, by zjeść od razu.  Zapraszam po przepis ;) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana (¼ objętości

Kuchnia w czekoladzie
Kotleciki ziemniaczane... 118

sytuacja, ale wciaż prawdopodobna: nadmiarowe ziemniaki puree... Wczorajsze. Wciaż zjadliwe i domagajace się uwagi. Można oczywiście odsmażyć (uwielbiamy!) i zjeść z przyjemnościa z sadzonymi jajkami. Na przykład. Albo zrobić kopytka. Albo, jeszcze lepiej, kotlety, lub krokiety. Usmażone w chupiacej panierce i wygrywajace każda konkurencję, kiedy pojadane z dobra sałatka...     Składniki: (mnie wyszło 20 małych) szklanka = 250ml

Lejdi of the house
szybkowar-łopatka z kapustą z grzybami... 224

kapusty kiszonej - łopatka wieprzowa z kapustą z prawdziwkami suszonbymi jest smacznym daniem obiadowym, ale równiez smakuje sama łopatka do pieczywa na zimno a kapusta np. do kaszy czy kopytek lub z czym się lubi...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Soczyste kurczaki 203

zawsze, inaczej do piersi nie podchodzę. Jest dzięki marynowaniu bardziej soczysta, delikatna i miękka. Dziś u mnie cząstki soczyste kurczaka, które podałam z odsmażonymi na chrupko kopytkami i aromatycznym sosem pieczarkowym. Wspaniałe danie! Cząstki kurczaka pasują także do domowego hamburgera, do dipów czy posiekane drobno do ryżu i makaronów. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka olej rzepakowy 2 ząbki

Zasmakuj Kuchni
Ziemniaczane kuleczki 111

domu. Kulki fajnie chrupią a zarazem są miękkie. No i jedyna trudność to dobranie odpowiedniej ilości mąki do ciasta. Ciasto powinno być zwarte, nieco luźniejsze niż ciasto na kopytka, ale ilość mąki jaką trzeba dodać, w dużej mierze zależy od ziemniaków jakich użyjecie. Część ziemniaków jest mączysta, w takim wypadku mąki dodajemy mniej. Najlepiej zacząć od połowy szklanki

Mieszam w Garnku