kopytka - 2368 przepisów (strona:99/158)

Schab z suszonymi morelami 129

folia zabezpieczyła go przed wystudzeniem. Ostrym no żem pokroiłam na około 1,5 krążki. Tak przygotowany schab smakuje zarówno na zimno, jaki i na ciepło. Mój schab podałam z kopytkami   i sosem... na słodko. Mówię Wam, palce lizać. Zróbcie taki. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
GNOCCHI DI PANE – GNOCCHI Z CHLEBA 205

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gnocchi , kluseczki, kopytka i dania mączne ( ale o tym już wiecie ;) ). Nie wiecie chyba jeszcze, że genialne gnocchi można przygotować nie tylko z ziemniaków, ale i chleba ( czerstwego ). Ja takie robię bardzo często, ale za każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób. Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę. Będą

Ostra na Słodko
Cafe Furkot | Warszawa 158

były dla mnie żołądki (które uwielbiam!) w dwóch odsłonach – jedne zapiekane z pomidorami i serem, a drugie podane z sosem śmietanowym z marchewką. Oprócz podrobów podano nam także kopytka w kilku wariacjach smakowych, chrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością tam wrócę – zarówno szarlotka, jak i sernik rozpływały się

Kuchnia Bazylii
Wytrawne syrniki – serowe placki ze szczypiorem i wędzonym boczkiem 221

Szykujemy sobie dużą deskę albo dwie, posypujemy je lekko mąką. Mąkę wsypujemy też do głębokiej miseczki – będziemy w niej otaczać gotowe syrniki. Tak jak w kluskach leniwych , śląskich i kopytkach – to ciasto nie lubi masowania, dotykania i pieszczenia. Całe mieszamy przy użyciu widelca a formujemy w dłoniach szybko. Mnie najszybciej idzie z gałkownicą do lodów – odmierzam nią identyczne, równe

Karo in the Kitchen
Udziec z indyka miodowo - musztardowy 166

dzień przekładamy udziec do rękawa do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 1.5 godziny. Udziec podajemy z ulubionymi dodatkami: kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, kaszą bądź ryżem.  Smacznego

Taste Therapy
Kopytka z dodatkiem dyni 133

zamrażalniku zostałomi kilka paczek dyniowego pure z pieczonej dyni. Idzie wiosna, więc postanowiłam się ich pozbyć.Pomyślałam o dodaniu go do zimniaków i tak postwały dyniowe kopytka. Moim zdaniem bardzo udane połaczenia. Dodatkowym walorem jest ich słoneczny wygląd, szczególnie cenny w pochmurne, deszczowe dni. 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pure z pieczonej dyni

Polska Zupa
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 350

Przepyszny gulasz z e schabu to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie.  Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże

Słodka Strona
Ziemniaki z twarogiem i śledziem oraz konkurs "Śledź SEKO" 235

swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem.  To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu ugotowane

Obiad gotowy
Kokosowy jagielnik z jagodami 136

wykorzystaniem kaszy jaglanej . Jest jaglanka śniadaniowa, w postaci kaszek, zapiekanek, placków, granoli i smoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony, są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania” od ładnebebe uświadomiłam sobie, że nie ma na bogu ciasta, chociaż o cieście z kaszy jaglanej myślałam

Cooking for Emily
Wołowina w sosie chrzanowym 141

dodajemy zahartowaną wywarem śmietanę. Doprawiamy chrzanem w takiej ilości, jaka nam odpowiada. Ja lubię jak sos jest mocno chrzanowy. Solimy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody lub np. kopytkami. Buraczki ćwikłowe lub na ciepło  są znakomitym dodatkiem. Bardzo dobrze komponuje się  również smakowo kiszony ogórek lub dowolna surówka

Kulinarne przemyslenia
Gnocchi w sosie jagodowym 143

pewnością nieraz wrócę do tego przepisu. Ciasto jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek, których zazwyczaj bazujących na ziemniakach, nie rzadko też z twarogu. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie

vaniliowoczekoladowa
Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage 202

przepisem, gdyż opis przygotowania nie wyglądał na szczególnie trudny, a w zamrażarce miałam jeszcze resztkę leśnych grzybów. Zrobiłam je bez wielkiego problemu, generalnie jak ktoś kiedyś robił kopytka to proces jest praktycznie taki sam. A wyszły przepyszne! Mięciutkie i puszyste, podane z masełkiem szałwiowym z grzybami i posypane startym parmezanem. Niebo w gębie! Przed wymieszaniem z sosem maślano-grzybowym

karmelowy
Kotlety ziemniaczane. 251

ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka mąki odrobina oleju do smażenia papierowy ręcznik Ziemniaki przygotowujemy jak na kopytka, zimne ( najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę.  Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche

Dieta moja pasja
Gnocchi z boczkiem i groszkiem 199

Zapraszam na obiad z resztek , gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka , choć te są o wiele większe i różnią się kształtem. Kluski ziemniaczane znajdziecie w większości kuchni świata oczywiście pod różnymi nazwami. Osobiście uwielbiam kluski ziemniaczane i często je przyrządzam z ziemniaczanych resztek

codojedzenia
Gnocchi 248

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek.Podobne do naszych polskich kopytek tylko znacznie mniejsze i o innym kształcie. Podobno istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Moje są klasyczne i mąki pszennej, ziemniaków i jajka. Składniki: 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko woda do gotowania  sól Przygotowanie: Ziemniaki

Życie zaczyna się w kuchni