kopytka - 2368 przepisów (strona:107/158)

Knedle ze śliwkami 132

knedle ) Do polania : śmietana 18 % cukier Dodatkowo : do posypania cynamon Przygotowanie : Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta wałkować wałki, jak na kopytka, odcinać kawałki ciasta. Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe niż kto woli. Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać. Od razu gotować we wrzącej

Kuchnia Danusi
Knedle ze śliwkami węgierkami. 164

Knedle ze śliwką to najbardziej lubiane przez nas kluchy. Nic im się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paszteciki kruchodrożdżowe 141

prostokąta, podzielić na kilka pasów o szerokości 8-10 cm. Nakładać na jednym brzegu pasa farsz i zawinąć. Ułożyć zawinięciem do dołu, spłaszczyć lekko nożem. Kroić na kawałki, jak kopytka. Ułożyć paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować z wierzchu jajkiem czy tłuszczem. Piec w 180C aż będą rumiane

Czerwony Gupik
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 290

małym ogniu, aż smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi ziołami i jemy jak lubimy. Do tego kurczaka w sosie pasuje i pieczywo, i kopytka, i gnocchi. Kasza czy ryż będzie równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona

Karo in the Kitchen
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI W ŚMIETANIE 853

śmietana pietruszka-natka czosnek vegeta szczypiorek sól pieprz olej 1 cebula ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki rozgniatamy.Doprawiamy solą i pieprzem.Wbijamy jajko,dodajemy posiekaną zieleninę  i tyle mąki aby zagnieść ciasto jak na kopytka. Formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor.Pieczarki czyścimy,kroimy na grubsze plastry.Podsmażamy na oleju,dodajemy posiekaną drobno cebulę,dusimy.Podlewamy śmietaną,przyprawiamy solą,pieprzem,vegetą,czosnkiem granulowanym.Dodajemy troszkę natki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kacze udka 193

taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami

Zasmakuj Kuchni
KNEDLE ZE ŠLIWKAMI Z CYNAMONOWĄ POLEWĄ 168

pomyślałam że pora aby je we własnej kuchni przywitać.   1 kg.ugotowanych i zmielonych ziemniaków mąka jajko sól połówki śliwek masło cukier waniliowy cynamon bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki wyrabiamy jak kopytka,z jajkiem,solą i mąką.Urywamy po kawałku ciasta ,rozklepujemy na dłoni,wkładamy połówkę śliwki,zlepiamy,robimy kulkę.Gotujemy w wodzie ze solą i odrobiną oleju.Wyciągamy 5min.od wypłynięcia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Leniwe pierogi 188

tłuczkiem do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąki i cukier, wymieszać najpierw łyżką, a następnie przełożyć na stolnicę i zarobić rękami. Podzielić na dwie części, uformować wałki, pociąć ukośnie, jak kopytka.  Gotować partiami w osolonym wrzątku, po 2 minuty od wypłynięcia.  Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć na rumiano. Polać gotowe kluseczki i od razu

Cakes By Kejt
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 189

Bardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania

Zasmakuj Kuchni
Domowe Jagodzianki 137

przejmować i jej nie dodawać, aby jagodzianki nie były za twarde. Ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia

W Moim Magicznym Domu
Zupa kukurydziana z klopsikami 220

konserwowej. Dzięki temu jest bardziej aromatyczna i ma wyraźny, słodkawy smak kukurydzy. Podałam ją z klopsikami, aby była bardziej pożywna. W zasadzie mogłaby stanowić samodzielne danie, gdyby dodać jeszcze kopytka, knedle lub inne kluski. KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia

https:KKuchniaMniam
Fasolka szparagowa w pomidorach – pikantna i śródziemnomorska 164

mieszając zawartość rondla. Odcedzoną fasolkę przekrawamy na pół, wrzucamy do rondla z sosem. Mieszamy, ewentualnie jeszcze lekko dosalamy i podajemy od razu – ze świeżym pieczywem, sadzonym lub poszetowym jajkiem, kopytkami – do wyboru. Z tej ilości składników dostaniecie 3-4 porcje obiadowe lub 6-7 porcji jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 800g zielonej fasolki szparagowej 450g czerwonej papryki 2 puszki

Karo in the Kitchen
Pierogi leniwe tradycyjne 203

potocznie leniwe. To kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu nazwano je pierogami, przecież nie mają farszu, bardziej wyglądem przypominają kopytka . Niezależnie od nazwy i tak są pyszne, chyba każdy pamięta ich smak z dzieciństwa. W zależności od wykonawcy polewane są masłem i posypywane są: cukrem, bułką tartą, cynamonem itp. Leniwe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski ziołowe 198

środka dodaje się posiekane świeże zioła. Ja dodałam siekaną natkę pietruszki, oregano i tymianek. Na blogu są przepisy na zielone kluski szpinakowo-serowe z chorizo i na najlepsze kopytka domowe . Jak przygotować kluski ziołowe według przepisu mojej mamy? Składniki na 1 dużą porcję lub 2 małe: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko pół szklanki mąki pszennej + trochę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię