kopytka - 2368 przepisów (strona:107/158)

Kurczak z kurkami w cydrowym sosie 129

roku danie z grzybami. W tym roku dam sobie spokój ze zbieraniem grzybów ale na pewno jeszcze coś upichcę. Kurki obrodziły, więc z przyjemnością skuszę się na kopytka z grzybami lub dorsza z kurkami . Na pewno jeszcze raz będzie kurczak z kurkami. Przypadło nam do gustu. Kurczak z kurkami Składniki: 4-6 porcji 800 g piersi z kurczaka

codojedzenia
Smakowite wakacje 197

wszystkich czytających nie kupiłam ani jednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jaglane kluski z sosem grzybowym 156

jajkami i mąki przekładamy do jednej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej robimy rulon i kroimy jak na kopytka. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Kopytka z boczkiem 144

maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jaja, mąkę. Zagniatamy. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, formujemy wałek,  grubość palca delikatnie go spłaszczamy i nożem tniemy po skosie tak aby powstały romby. Kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Dodajemy partiami Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 1-2 minutki  musicie sami ocenić wzrokowo ponieważ ziemniaki są różne i  wyławiamy

Viola cooks with passion
Knedle ze śliwkami 122

knedle ) Do polania : śmietana 18 % cukier Dodatkowo : do posypania cynamon Przygotowanie : Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta wałkować wałki, jak na kopytka, odcinać kawałki ciasta. Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe niż kto woli. Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać. Od razu gotować we wrzącej

Kuchnia Danusi
Knedle ze śliwkami węgierkami. 137

Knedle ze śliwką to najbardziej lubiane przez nas kluchy. Nic im się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paszteciki kruchodrożdżowe 124

prostokąta, podzielić na kilka pasów o szerokości 8-10 cm. Nakładać na jednym brzegu pasa farsz i zawinąć. Ułożyć zawinięciem do dołu, spłaszczyć lekko nożem. Kroić na kawałki, jak kopytka. Ułożyć paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować z wierzchu jajkiem czy tłuszczem. Piec w 180C aż będą rumiane

Czerwony Gupik
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 268

małym ogniu, aż smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi ziołami i jemy jak lubimy. Do tego kurczaka w sosie pasuje i pieczywo, i kopytka, i gnocchi. Kasza czy ryż będzie równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona

Karo in the Kitchen
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI W ŚMIETANIE 823

śmietana pietruszka-natka czosnek vegeta szczypiorek sól pieprz olej 1 cebula ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki rozgniatamy.Doprawiamy solą i pieprzem.Wbijamy jajko,dodajemy posiekaną zieleninę  i tyle mąki aby zagnieść ciasto jak na kopytka. Formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor.Pieczarki czyścimy,kroimy na grubsze plastry.Podsmażamy na oleju,dodajemy posiekaną drobno cebulę,dusimy.Podlewamy śmietaną,przyprawiamy solą,pieprzem,vegetą,czosnkiem granulowanym.Dodajemy troszkę natki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kacze udka 166

taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami

Zasmakuj Kuchni
KNEDLE ZE ŠLIWKAMI Z CYNAMONOWĄ POLEWĄ 147

pomyślałam że pora aby je we własnej kuchni przywitać.   1 kg.ugotowanych i zmielonych ziemniaków mąka jajko sól połówki śliwek masło cukier waniliowy cynamon bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki wyrabiamy jak kopytka,z jajkiem,solą i mąką.Urywamy po kawałku ciasta ,rozklepujemy na dłoni,wkładamy połówkę śliwki,zlepiamy,robimy kulkę.Gotujemy w wodzie ze solą i odrobiną oleju.Wyciągamy 5min.od wypłynięcia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Leniwe pierogi 178

tłuczkiem do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąki i cukier, wymieszać najpierw łyżką, a następnie przełożyć na stolnicę i zarobić rękami. Podzielić na dwie części, uformować wałki, pociąć ukośnie, jak kopytka.  Gotować partiami w osolonym wrzątku, po 2 minuty od wypłynięcia.  Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć na rumiano. Polać gotowe kluseczki i od razu

Cakes By Kejt
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 158

Bardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania

Zasmakuj Kuchni
Domowe Jagodzianki 128

przejmować i jej nie dodawać, aby jagodzianki nie były za twarde. Ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia

W Moim Magicznym Domu