autorski pomysł na nowoczesne śledzie w świątecznym wydaniu. Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. To połączenie smaków, zaskakuje i rewelacyjnie ze sobą współgra, zachęcam do wypróbowania. Niech te święta będą pełne magii i nowych smaków. Składniki: Na około 4 pucharki ½ kg łagodnych śledzi w oleju(...)szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka łagodnej musztardy 1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka Szczypta cukru Sól do smaku Świeżo mielony pieprz Słoiczek konfitury z żurawiny Jak wykonać ? Śledzie osączamy z zalewy olejowej na ręczniku papierowym kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie szklanych pucharków, cebulę obieramy siekamy drobniutko w kostkę, rozsypujemy na śledziach, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu
Wanilia i Kardamonmiło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Nowa wersja tradycyjnego dania . Jest wyśmienity. Składniki : kilka śledzi w oliwie lub marynowanych, 3 ogórki konserwowe, 3 buraczki konserwowe, 2 cebule,( najlepiej czerwone ) 2 papryki czerwone , 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko surowe, kilka łyżek oliwy(...)sól, pieprz. Sposób przygotowania : 1. Cebulę obrać i posiekać. Ogórki , paprykę czerwona oraz buraczki pokroić w małą kostkę. Szczypiorek oraz natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Śledzie pociąć na małe kawałki. 2. Zaczynając od brzegu talerza układać kolejno : Paprykę czerwoną, cebulę czerwoną, ogórki, śledź i buraczki . Wierzch śledzi posypujemy szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Na zieleninę ostrożnie położyć żółtko. 3. Całość
Pysznosci Babci BasiNORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Rozpoczął się Wielki Post , więc myślę , że przepis na śledzie z salsą, będzie odpowiedni w tym czasie. Składniki : 60 dag śledzi matiasów, pół l mleka + pół litra wody, Zalewa : 1/4 litra wody, 1/2 szklanki oleju ( szklanka 250 ml) 2 łyżki(...)moim przypadku cała puszka pokrojonego ananasa ), 2 liście laurowe, 6-7 ziarenek ziela angielskiego , 2 duże cebule, 2 łyżki oleju, 3-4 łyżki soku z ananasa, Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w mleku wymieszanym z wodą, Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, 3.Paprykę pokroić w krótkie paseczki . 4. Plastry ananasa w kostkę . 5. Wszystkie składniki zalewy
Pysznosci Babci Basiaromatyczny i ma charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy). Idealnie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno) i doskonale komponuje się ze śledziami. Poniżej przedstawiam własną wersję śledzi, które są pyszne, a w moim domu znikają ekspresowo. Możecie zwiększyć proporcje, bo ja lubię przyrządzać potrawy częściej i w mniejszych ilościach. 5 filetów śledziowych(...)soku z cytryny (ew. octu winnego, jabłkowego) 100-150 ml oleju rydzowego Dodatkowo: 5 ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy (duży) 5 lisków bazylii (większych) Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku). Po tym czasie każdy filet (osuszony) posmarować mieszanką musztard i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i bazylię posiekać, listek laurowy pokruszyć, a pieprz i ziele angielskie
Di gotujeśledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele zachodu. Dlatego warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4-5 kapeluszy marynowanych grzybów(...)zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski. Następnie do miski dodajemy majonez, kwaśną śmietanę
Miód i pieprzRobimy przymiarkę go Bożego Narodzenia! Na pierwszy ogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie moczycie przez(...)wodzie, płuczecie, kroicie na kawałki, mieszacie je z cebulą. Śliwki zalewacie gorącą wodą na 15 minut, odsączacie, osuszacie, kroicie na kawałki i dodajecie na śledzi. Jabłka myjecie, kroicie na kawałki i też dodajecie do śledzi. Mieszacie wszystko ze sobą, przekładacie do szklanej miski, zalewacie dodatkowo kilkoma łyżkami oliwy i wstawiacie do lodówki. Oczywiście nie ma opcji, żeby poczekać, ale najlepsze
GRUBY WAŁEKNazwałam te śledzie spalającymi tłuszcz. Ale jak to możliwe? Wszystko dzięki pieprzowi, kurkumie, musztardzie i occie jabłkowym oraz naszym grającym pierwsze skrzypce...śledziom. O właściwościach kurkumy pisałam w podlinkowanym poście. Oczyszcza, pobudza metabolizm i poprawia pracę jelit. Musztarda pomaga trawić tłuszcze, działa żółciopędnie, wspomaga metabolizm.Pieprz czarny pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zakłóca powstawanie komórek tłuszczowych i je likwiduje. Ocet jabłkowy(...)zaś obniża poziom cukru we krwi, zwiększa uczucie sytości, pobudza trawienie i zapobiega zmęczeniu mięśni przy wysiłku (możemy dłużej spalać kalorie podczas ruchu!). Śledzie zawierają dobrze wchłanialne białko. Zawarty w nich kwas omega-3 pomaga w spalaniu tłuszczu. Teraz mi wierzycie? No to do kuchni :) Składniki: 1 słoiczek śledzi w occie 5 łyżek jogurtu (u mnie bez laktozy) Sól
CzarnawisienkaJeden z moich ulubionych sposobów na śledzia. Jak wiadomo śledzik lubi cebulkę i śmietanę, więc tego tutaj nie brakuje. Kawałki Matjasa są zatopione w przepysznym sosie jajecznym z dodatkiem musztardy. 3 płaty śledziowe a’la Matjas mleko do namoczenia 2 czerwone cebule 3 jajka 1 łyżeczka musztardy 200 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny sól(...)Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z rybą. Jajka ugotować na twardo i oddzielić żółtka od białek. Białka skroić i dodać do śledzi
https:KKuchniaMniamŚLEDZIE W ŚMIETANIE Pyszny śledź idealny z ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach Składniki: 3 płaty śledziowe 1 mała cebulka lub 1/2 dużej 1 male jabłko 3-4 łyżki śmietany pieprz ocet Przygotowanie: 1. Platy śledziowe obmywamy z oleju, suszymy ręcznikiem i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. 3. Jabłko obieramy ze skorki(...)ścieramy na tarce, dodajemy do naszej miseczki ze śledziem. 4. Dodajemy śmietanę. 5. wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem 6. Jeżeli lubimy możemy dodać do smaku kilka kropli octu lub soku z cytryny, 7. Najlepiej taki śledź smakuje z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachJeśli o mnie chodzi to jedna z moich ulubionych wersji faszerowanych jajek. Ważne żeby mieć dobrej jakości składniki, zwłaszcza jajka i śledzie. Takie jajka nie tylko ładnie wyglądają ale są również pyszne. ilość poszczególnych składników zależy od własnych preferencji. Ja staram się aby ilość żółtek, śledzi i buraka była podobna. Składniki: jajka śledzie w zalewie octowej ugotowany burak majonez sól(...)pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać, przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Śledzie pokroić w kostkę, buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać buraki, śledzie i majonez, doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać. Białka faszerować otrzymaną pastą
Mama GotujePonieważ fanką śledzi jestem, wciąż poszukuję nowych smaków które w połączeniu ze śledziami utworzą zgrany duet, tercet czy sekstet. Tutaj połączenie jest znakomite, koper, ziarna i ocet winny, delikatniejszy od zwykłego i dużo zdrowszy. Polecam gorąco na świąteczny stół ale i na co dzień. Dodam tylko że te oryginalne śledzie skandynawskie są bardzo słodkie bo użyto do tej porcji(...)cukru, ja zmniejszyłam tą ilość maksymalnie bo śledzi na tak słodko nie lubię. Śledzie marynowane z koperkiem i jałowcem po skandynawsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieśledź w tatarskim sosie Okres postu, to czas kiedy na talerzu w moim domu królują ryby. Przyznam się szczerze, że ten rodzaj diety nie jest dla mnie wielkim wyrzeczeniem, a wręcz przeciwnie. Jeżeli już mowa o rybach, to przecież nie może tu zabraknąć prostych(...)smacznych potraw ze śledzi. Dlatego dziś proponuje przyrządzenie tych smacznych ryb, w jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów. składniki 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z olejowej zalewy 1 niewielka cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 niewielkie kiszone ogórki 2-3 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 1 łyżka majonezu
Miód i pieprzblogu jest już dość sporo przepisów na śledzie, a ja dalej nie mogę się im oprzeć i odkrywam coraz to nowe smaki i przepisy ( a pomyśleć, że całkiem niedawno omijałam je szerokim łukiem ). No cóż gusta się zmieniają i całe szczęście, bo życie było by nudne :) Dziś zapraszam na niesamowicie smaczne śledzie po cygańsku. Śledzie z tego przepisu dzięki dodaniu(...)paseczki. Cebule kroję w cieniutkie półplasterki, mieszam z pokrojonymi w plasterki ogóreczkami, posiekaną natką pietruszki, keczupem, musztardą, płaską łyżeczką cukru, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do mieszaniny dodaję śledzie, całość delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce
Kuchnia z widokiem na ogródpłaty śledzi z zalewy, 6 polówek pomidorów suszonych w oliwie, 2 szalotki, ostra papryczka, oliwa z pomidorów, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Ostrą papryczkę i pomidory(...)drobno pokroić. Śledzie ułożyć na półmisku, na nich ułożyć wymieszane pomidory z szalotką. Polać oliwą z pomidorów. zastawa
królestwo garów