pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora(...)pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły
JejKuchniałyżeczka soku z cyrtyny Śledzie namoczyć w wodzie na około 2 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie wymieniając wodę. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekać. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać z olejem. Dodać majeranek, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać. Wszystkie składniki dodać do śledzi, wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMiały być śledzie łososiowe, ale kolorem bardziej przypominają tuńczyka. Jak zwał, tak zwał, śledzie są w doborowym towarzystwie. Sos jajeczny doskonale uzupełnia ich smak. Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju – 2 szklanki barszczu czerwonego, może być gotowy z kartonu Sos jajeczny – 4 jajka – 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% – 1 łyżka(...)Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. – Wymieszać jajka ze śmietaną, majonezem, chrzanem i przyprawami. – Odcedzić śledzie, osuszyć na ręczniku papierowym. – Ułożyć w salaterce śledzie na obwodzie, środek wypełnić sosem jajecznym
To co kochamsmażone ryby w tym sosie i filety z kurczaka. Pomyślałam, że można również spróbować ze śledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka wody(...)dodać cebulę i papryk,ę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. – Wystudzić zalewę i zalać nią pokrojone na kawałki filety ze śledzi. – Odstawić na 1-2 dni do lodówki do zamarynowania
To co kochamŚledzie w sosie tatarskim z jajkami to pyszna przystawka, która idealnie nadaje się na Święta czy inne uroczyste okazje. Składniki: 500 g filetów śledziowych 0,5 l mleka Sos tatarski: 3 średnie ogórki konserwowe 1/2 szklanki marynowanych grzybków mała cebula gałązka natki pietruszki 3 jajka 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12% 4 kopiaste łyżki majonezu łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki cukru(...)brązowego łyżka soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy w mleku przez około 12 godzin. Następnie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka, ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski. Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier i przyprawy mieszamy
e-PrzepisyKulinarneklasycznych śledziach w śmietanie pora na przepis mniej znany, ale równie smaczny i do tego szybki. Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką i włoskimi ziołami to ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli tej rybki, a u mnie tzw. must have na wigilijnym stole :) Składniki: 5 filetów śledziowych 2 małe cebule 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z zalewą 2 łyżeczki suszonego oregano(...)bazylii 3 łyżki oleju łyżka octu winnego pieprz lub chilli Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem na sicie. Do miski wrzucić śledzie, pomidory i cebulkę. W mniejszej miseczce wymieszać zalewę z pomidorów, olej, ocet i suszone zioła. Doprawić pieprzem
wyzwania kuchenneŚledzie tradycyjnie już wpisują się w bożonarodzeniowe menu. Tym razem prosta i smaczna sałatka nie tylko na świąteczny stół. Świetnie sprawdzi się w codziennym menu - na kolację lub lunch. Pospolite, tanie składniki, a jakie smaczne jedzonko. Do sałatki użyłam własnych kiszonych ogórków, dlatego pewnie smakowała tak wyjątkowo. Zawsze o efekcie końcowym decyduje jakość użytych składników. Składniki: 4 ziemniaki(...)kiszone ogórki 3 jajka 4 śledzie 1 mała cebula 1 jabłko - opcjonalnie mała puszka groszku 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach ugotować jajka na twardo. Włożyc jajka do zimnej wody i gotowac 8 minut. Zalać zimną wodą i odstawić do przestudzenia. Obrać ze skorupek i pokroić w kostkę śledzie wymoczyć wg potrzeby. Solone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świąteczne wydanie śledzia w innej odsłonie. Tym razem prezentuję tatar ze śledzia z lekko ostrą nutą azjatycką. Idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią obok tradycyjnych dań podać na stole też odrobinę nowości. TATAR ZE ŚLEDZIA Składniki: (2 porcje) 4 płaty śledzia 1/2 pora 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 niepełna łyżeczka wasabi (użyłam w proszku) sok z 1/2 limonki(...)mała kostkę. Pora koimy na pół,a następnie w kostkę. W misce łączymy obydwa sosy (sojowy i teriyaki), dodajemy wasabi, imbir i sok z limonki. Dodajemy pora i śledzie, mieszamy odstawiamy na około 2 godziny (opcjonalnie można dosłodzić) aby smaki się "przegryzły
Bon appetit mon amieZawsze lubiłam śledzie. Prawie pod każdą znaną mi postacią. Raz jeden żałowałam, że wybrałam akurat tę rybę. Było to wiele lat temu w Darłówku. Przechodziłam, wtedy jeszcze z przyszłym, teraz już obecnym i wciąż tym samym mężem ;), obok stoiska z rybami. Kupiłam wędzone śledzie. Do dziś nie mam pojęcia, jak to się powinno jeść. Ilość ości nie do ogarnięcia(...)być może tylko ja jestem taka nieogarnięta ;) Moje propozycja jest dużo bezpieczniejsza. Przepis otrzymałam od kolegi z pracy. Jest bardzo w moim guście. Lubię tak przygotowane śledzie, dodatek aromatycznych przypraw naprawdę dobrze im służy :) Składniki: 300 g filetów śledziowych a'la matias cebula kolendra w ziarnach zioła prowansalskie pieprz w ziarnach olej Wykonanie: Śledzie opłukać pod bieżącą zimną wodą, potem
zadanie-gotowanieŚledziki goszczą na naszych stołach nie tylko od święta, ale chyba jednak Boże Narodzenie jest takim okresem, w którym nie wyobrażamy sobie stołu bez śledzia. No może jeszcze gdy mamy tradycyjnego śledzika :) ale to inna para kaloszy. Wiadomo, że tradycyjne najlepsze (tak mówimy o śledziku w oleju), ale przecież czasami można to zestawienie delikatnie zmodyfikować. I tak oto mamy śledzia(...)warto spróbować, by móc sobie samemu wyrobić zdanie. Składniki: na 1 słoik - powiedziałabym na 2 - 3 porcje 2 płaty śledziowe łyżeczka świeżej żurawiny olej Przygotowanie: śledzie pokroić w niewielkie kawałki - takie na raz do słoika wkładać naprzemiennie śledzia z żurawiną gdy już dojdziemy do końca słoika, zalewamy wszystko olejem odstawiamy do lodówki
Gotowanie z pasjąLekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy wzbogacają konserwowe ogórki i papryka. Wygodą jest fakt, że takie śledzie możemy zrobić kilka, a nawet kilkanaście dni przed planowaną imprezą, bo im dłużej postoją w lodówce, tym ich smak jest głębszy 😍 Składniki: 800g matiasów 3 cebule 4 ogórki(...)korniszony 3-4 płaty czerwonej papryki konserwowej 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Zalewa: (aby zalewa porządnie przykryła śledzie, ja podwoiłam ilość wszystkich składników) 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól do smaku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Śledzie
Walijskie Pichcenieobrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby by się przygryzło.Wygląda i smakuje wyśmienicie
Różowa kuchniaŚledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny efekt. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 małe czerwone cebule 2 małe ziemniaki jabłko ½ cytryny dymka do posypania sól(...)pieprz do smaku winegret: 2 łyżeczki musztardy Dijon łyżeczka modu łyżeczka oliwy ½ łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki winegret połączyć w małym słoiku
Pyry na GazDzisiaj pyszna przystawka z marynowanego śledzia na carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna. SKŁADNIKI : 3 filety śledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki nasiona granatu do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie należy wymoczyć 2 godziny w zimnej wodzie, następnie skrapiany sokiem z cytryny i zalewamy olejem Wielkopolskim. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki, drugie obieramy, łącznie z ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju
Kulinarne Fantazje MarioliMniam. Bardzo szczere mniam. Jeżeli chcecie poznać bardziej tradycyjne zestawienie śledzi z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach (pewnie pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny . :) Składniki: 6 płatów śledzi wiejskich 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1 mała szalotka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 pęczek koperku (lub 1/2 jeśli duży) po szczypcie(...)cukru i soli Wykonanie: Śledzie oczyścić z zalewy i pokroić w większą kostkę. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego i również pokroić w kostkę. Ogórek i szalotkę pokroić w drobniejszą kostkę. Wymieszać śmietanę z majonezem, chrzanem, solą, cukrem oraz posiekanym koperkiem. Sos delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na 1 godzinę do lodówki
zadanie-gotowanie