Wiele przepisów z książki mam zamiar wypróbować, bo naprawdę zapowiadają się świetnie. Ponieważ jednak już wkrótce Wigilia, a ja należę do śledziożerców - postawiłam w pierwszej kolejności na ten. Śledzie w towarzystwie grzybów w ten sposób przyrządzone są wyśmienite. Spróbujcie :) SKŁADNIKI 500 g płatów śledziowych sól pieprz 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 300 g suszonych grzybów (podgrzybków(...)prawdziwków) oliwa z oliwek 3 cebule pokrojone w piórka kilka gałązek tymianku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE Śledzie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoto. Kiedy wystygną, kroimy na 3-4 cm kawałki. Opłukane grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
Moje Kuchenne Rewelacjejuż od długiego czasu, nie uwierzycie ale za punkt honoru postawiłam sobie, że na tym blogu będzie masa przepisów na moje ulubione święta. Najpiękniejsze. Jedną z nich są przepyszne śledzie w sosie musztardowym. Nie powiem, że co roku jadamy te śledzie na Święta. Nie powiem również, że jest to tradycyjne danie w mojej rodzinie. Pierwszy raz je jadłam i pierwszy(...)zalewy octowej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 1/2 cebuli 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli i pieprzu szczypta kurkumy 1 łyżka miodu Śledzie moczę całą noc w wodzie, wymieniam wodę minimum 3 razy. Kroję je na kawałki. W misce mieszam pozostałe składniki i dodaję do niej pokrojone śledzie. Śledzie nie muszą się marynować
Mango PapajaBARSZCZ ze śledziem to bardzo interesująca potrawa , którą podaje się np.z uszkami lub kołdunkami.Potrawa postna i tradycyjna dla kuchni Polskiej.To właśnie tu królują smaki słone , kwaśne , lekko fermentowane.Po mimo napływu na nasze ziemie ludności z różnych stron świata , to na polskich stołach królują tradycjne dania kultywowane przez naszych przodków od wieków.Dlatego dzielę się z Wami starym przepisem(...)zapomniany BARSZCZ że Śledziem.Zapraszam. 25 dag.buraków 1 cebula 2 płaty śledzia 1/2 szkl.mleka 5 dag.suszonych grzybów 2 łyżki oleju sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szkl.fasoli jaś ********************************* Umyte grzyby zalewamy przygotowaną wodą i zostawiamy na noc.To samo robimy z fasolą.Śledzie moczymy w wodzie , a potem w mleku i zostawiamy na godzinę.Opłukane
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Coś dla miłośników śledzi. Co prawda wolę inne gatunki ryb i nie jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić. 1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu(...)pomidorowego (płaska) 3-4 łyżki cukru 1 marchew 2-3 cebule 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1 łyżeczka gorczycy Śledzie umyć, osuszyć i dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym; można dodać odrobinę mleka lub wody) i ponownie w mące. Rybę usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron
Di gotujepropozycja na morską rybkę - smażone śledzie w słodko-kwaśnej zalewie. Można się nimi delektować kilka dni, gdyż dłuższe ich przebywanie w zalewie tylko służy jakości ich smaku, kruszeją i smak się uwydatnia Składniki: 1 kg śledzi - może być filet lub tuszka do smażenia 1 szklanka octu 5 szklanek wody 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki miodu(...)łyżka soli 2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji
kgwjanczewoKochani, dziś przepis na śledzie - tradycyjne śledzie z olejem rydzowym. Jeśli lubicie śledzie i smak oleju rydzowego, to co ja będę zachwalać.. Spróbujcie ! ;) Olej rydzowy firmy SemCo jest olejem tłoczonym na zimno. Jego smak określa się jakoś cebulowy, z nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy(...)śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać
Garnkowe fanaberiejako zakąska do wódki. Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić. Składniki: 1 kg zielonych śledzi 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 2 ząbki(...)smażenia na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka octu płaska łyżka soli 2 łyżki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 2 cebule Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajeszcze nie próbował hekele czyli pasty ze śledzi słonych, bardzo popularnej na Śląsku to zachęcam, bo jest naprawdę pyszna. POLECAM. Składniki: 2 słone śledzie 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy pieprz Wykonanie: Wymoczone śledzie oczyścić ze skórki oraz ości. Jajka ugotować na twardo, obrać. Śledzia, jajka, ogórki, cebulę bardzo drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć
magiczna kuchnia Kasipuszki groszku konserwowego, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 por, 1/2 słoiczka cebulki perłowej marynowanej JAMAR , 3 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sok z połowy cytryny, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę(...)idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może stanowić dodatek do wędlin, mięs, czy ryb. W mojej sałatce cebulka marynowana doskonale współgrała ze śledziami i pozostałymi składnikami. Podbiła moje kubki smakowe i będą po nią częściej sięgać. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy JAMAR , niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasiwięc kiedy zadzwonił i powiedział,że będzie rano w piątek moja radość była wielka.Od razu wiedziałam też,że będzie szaleństwo w kuchni.No i było...pyszne śledzie popływały sobie w piwie. Składniki: 6 świeżych śledzi lub 12 filetów śledziowych sól,pieprz,sok z cytryny łyżka musztardy rosyjskiej Ciasto piwne: 2 jajka 250 ml jasnego piwa 200 g mąki(...)sól,pieprz Całe śledzie wyfiletować,opłukać,dokładnie osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki wielkości kęsa.Posolić,popieprzyć,skropić sokiem z cytryny,włożyć do miski.Dodać musztardę i dokładnie wymieszać,przykryć miskę i włożyć do lodówki na ok 30 min by śledzie się zamarynowały. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli
Niespełnione zdolności kulinarneśledziowych matias 2 cebule 2-3 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1/3 łyżeczki majeranku olej rzepakowy (tyle, żeby przykryć śledzie) pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory pokroić(...)kosteczkę. Śledzia przełożyć do miseczki popieprzyć, dodać cebulę, czosnek, pomidory i majeranek, delikatnie wymieszać, przełożyć do słoika. Na koniec dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i zalać wszystko olejem. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Smacznego
magiczna kuchnia Kasioleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę, na to poukładać pokrojone śledzie oraz śliwki. Następnie doprawić wszystko cynamonem, goździkami(...)papryką chilli. Całość zalać oliwą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać śledzie rzeżuchą, która podobno poprawia blask oczu
Smaki Przyprawy i KoloryKaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie ziemniaków i wędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 30 dag wędzonych śledzi Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków 2 jajka Sól, pieprz Bułka tarta Olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( ze skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną(...)oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO
Smaki Ewyukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się również do słoika. Składniki: 2 kg tuszek śledziowych Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie(...)cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu), cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu (nie wyrzucamy
Smaki Ewytuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy słoik i wpatrujemy się jak mało mieści się w nim śledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu 10% 2 łyżki soli Wykonanie: Umyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy
Smaki Ewy