śledź - 8492 przepisów (strona:104/567)

Śledzie z cebulą w oleju z pestek winogron 92

Tradycyjne śledzie w oleju, ale tym razem zamiast oleju rzepakowego użyliśmy oleju z pestek winogron. Mniej wpływa na smak śledzi. Składniki 1 kg śledzi solonych 1 kg cebuli pół litra oleju z pestek winogron 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki gorczycy Przygotowanie Śledzie moczyłem kilka godzin , zmieniając(...)Cebulę pokroiłem w dość grube piórka. Sparzyłem je wrzątkiem. Osączyłem. Listki laurowe, pieprz, jałowiec, ziele angielskie i gorczycę włożyłem do moździerza i utarłem na miazgę. W słoikach ułożyłem warstwami śledzie, cebulę, utarte przyprawy. Całość zalałem olejem. Słoiki wstawiłem do lodówki na co najmniej 24 godziny

R'n'G Kitchen
Doskonały śledź w sosie jogurtowym - fit - ulubiony 287

Ryby to nieodłączny element polskiej Wigilii, która tradycyjnie jest postna. W tym dniu w każdym domu na stole pojawi się śledź. Dzisiaj przepis dla wszystkich, którzy ponad wszystko cenią tradycję, ale pośród kalorycznych świątecznych dań poszukują czegoś lżejszego. Podstawą jest dobry śledź, mięsity, konkretny i dobry jogurt grecki, bez dodatków. Cebulkę przed dodaniem zawsze wygniatamy z solą. Jest(...)płynnym miodem smakuje rewelacyjnie! Ma tak bogaty smak, że nawet nie zatęsknisz za majonezem i śmietaną. Jabłuszko to niezastąpiony winny i soczysty dodatek. Bardzo polecam! Składniki: 500 g solonych śledzi (4 sztuki) 250 g jogurtu greckiego 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 1 płaska łyżeczka miodu 1 cebula + sól 1 małe jabłko koperek sok z cytryny Przygotowanie: śledzie wymoczyć w zimnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą 121

Śledzie pojawiają się na moim stole raczej na wyjątkowe okazje ale na Wigilię z pewnością nie mogłoby ich zabraknąć. Dziś proponuję Wam prosty przepis na śledzie w oleju z dodatkiem żurawiny i czerwonej cebuli. Może okażą się rarytasem na świątecznym stole? składniki: 4-5 filetów śledziowych typu matias 5-6 łyżek suszonej żurawiny 1 duża czerwona cebula olej rzepakowy(...)łyżeczki octu winnego białego świeżo zmielony kolorowy pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Skrapiam octem winnym i na chwilę odstawiam. W tym czasie

babka w formie
Śledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym 174

Pyszny, prosty do przygotowania, idealny na świąteczny stół lub przyjęcie. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, to szczerze polecam. Ja uwielbiam tą wersję. Jeśli jednak wolicie bardziej klasyczne śledzie lub szukacie innych ciekawych połączeń smakowych, to starczy sprawdzić na blogu Znajdziecie tam sporo inspiracji (a niedługo pojawią się kolejne). Rada. Przed świętami w mojej lodówce znajdziecie dużo różnych śledzi(...)odpowiedzi jest jedna. Wszystko przykrywam folią spożywczą do żywności (u mnie sprawdzona od Stalla ), aby zapachy nie przeszły na inne potrawy. Sprawdzona i skuteczna metoda. Składniki: 2 filety ze śledzia a la matjas 1 średniej wielkości ogórek kiszony (u mnie domowy) pół małej cebuli + odrobina oleju do podsmażenia 2 łyżki koperku 3 łyżki oleju – u mnie tłoczony na zimno

Słodkie okruszki
Śledzie gajowego 374

Choć każda z nas ma swoje ulubione przepisy na śledzie do których wraca się co roku, warto zrobić je inaczej niż zwykle. Śledziki gajowego z suszonymi grzybami podaję zawsze na wigilijną kolację. Tego dnia najważniejsza jest tradycja.  Do ich przygotowania kupuję solone śledzie które moczę w zimnej wodzie a potem wkładam je na 2-3 godziny do mleka(...)ponownie płuczę w wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym wtedy nigdy nie są za słone. Tym śledzikom nikt się nie oprze. Są pyszne! Składniki na jeden duży półmisek: ½ kg solonych śledzi ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki octu 3 łyżki cukru 3 duże cebule 5 dag suszonych grzybów (prawdziwków) ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek

Wanilia i Kardamon
Śledzie po włosku 441

Śledzie po włosku Pyszna i lekka przekąska śledziowa z iście śródziemnomorską kompozycją dodatków. Coś pysznego. Polecam!     Składniki: 4 filety śledziowe matiasy 4 suszone pomidory w oleju 8 czarnych oliwek 8 zielonych oliwek 1 ogórek kiszony pół czerwonej papryki pół czerwonej cebulki pół białej cebulki 1 łyżka kaparów garść rukoli kilka listków bazylii opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek(...)olej rzepakowy lub słonecznikowy   *** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki *** *** Cebulki kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę i suszone pomidory w wąskie paseczki *** *** W słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno *** *** Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej

Blog z Apetytem
TATAR ZE ŚLEDZIA 145

Zdecydowana  i bardzo konkretna w smaku przekąska ze śledzia. Ułożona na małych kromkach ciemnego chleba ( np. pumpernikla) i udekorowana kaparami oraz papryczką chili, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej(...)papryczki jalapeño, zastąpcie ją marynowanym ogórkiem lub kaparami. Śledzie z solanki należy najpierw wypłukać i moczyć przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Najlepiej spróbować kawałek, czy jest już mało słony. Czasem trzeba moczyć dłużej, w międzyczasie kilkukrotnie zmieniając wodę. Filety śledziowe ze sklepowych półek, np.w słoikach, pudełkach czy tackach nie wymagają moczenia i od razu są gotowe do użycia

cool and minty
Bułki zwijane ze śledziem 120

bułki są moją improwizacją na temat śledzi, które uwielbiam. Muszę przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona efektem, bo nie spodziewałam się tak świetnego wypieku. Ze względu na swój "farsz" są gotowym daniem i niczego więcej do nich nie trzeba, choć ja podałam je z wiosennym twarożkiem. Przed wypiekiem polecam sprawdzić zawartość soli w śledziach, by jej smak nie zabiła smaku(...)Składniki : 280 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania 10 g soli 10 g miękkiego masła 2 opakowania śledzi w oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kozieradki W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto na jednolite

Weekendy w domu i ogrodzie
Ruloniki śledziowe z sosem szpinakowym 141

Wypatrzyłam kiedyś przepis na takie śledzie w jednym z czasopism kulinarnych. Pomysł mi się spodobał i już kilkukrotnie z niego skorzystałam. Co jest wg mnie najistotniejsze w przygotowaniu tej przekąski? Po pierwsze – same śledzie muszą być smaczne – nie za miękkie, nie za twarde, nie za słone – po prostu smaczne. Ja kupuję takie w opakowaniu po 4 sztuki(...)zupełności wystarcza na porcję, jaką widzicie na zdjęciu. Śledzie zawsze uprzednio moczę w mleku, bo takie prosto z opakowania są jak dla mnie zbyt słone. Po drugie – szpinak. Tylko i wyłącznie świeży, najlepiej „baby”. Choć szpinak lubię z dodatkiem czosnku, tutaj nie lubię, gdy jest go zbyt dużo, bo zbyt mocno całość nim przechodzi. Po pewnym czasie

Smaki Na Talerzu
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ 168

Moja Książka Kucharska Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju) ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek) 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki majonezu 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżka posiekanego koperku 1 średnia(...)pieprz do smaku kilka szczypt przyprawy korzennej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy świeża zielenina do dekoracji chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy

Moja Książka Kucharska
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 179

Śledzie to taka ryba, którą jedni kochają, a inni wręcz przeciwnie. Ja przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu, kiedy moja mama przeszła samą siebie przygotowują najlepsze na świecie śledzie po kaszubsku. Od tamtej pory z wielka przyjemnością jem je zarówno w postaci sałatek, jak i np. obiadowych zapiekanek. Dziś jednak nie zapiekanką(...)SKŁADNIKI: ( 3 mini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka – 1 szt * papryczka chili

Ostra na Słodko
Śledzie z marchewką, selerem i cebulą + film 137

Śledzie z marchewką, selerem i cebulą to delikatna przekąska, która zachwyci każde – nawet najbardziej wybredne podniebienie. Duszone warzywa ze śledziem ułożone warstwami to znakomita kompozycja smaków. Takie śledzie to również świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań.     składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych w oleju 6 dużych marchewek 1 średni seler lub 1/2 dużego(...)łączymy z koncentratem pomidorowym, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i wystudzamy. W szklanej misce układamy poszczególne składniki, najpierw warstwę duszonych warzyw, następnie warstwę śledzi i tak do wyczerpania składników. Natkę pietruszki drobno siekamy i obficie posypujemy po wierzchu potrawy.   Artykuł Śledzie z marchewką, selerem i cebulą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Śledzie z ogórkiem w zalewie curry 188

Przemek nie lubi śledzi, nie wiem jak można ale nie lubi. Powinnam napisać jednak nie lubił śledzi bo od spróbowania tych śledzi bardzo je polubił. Mało mi nie zabrakło, żeby popróbować. Ale tak to z tym śledziami jest, albo się je kocha albo nienawidzi. Ja kocham, Przemek pokochał a Ty lubisz, czy nie? Na Wielkanoc będą jak znalazł, polecam. Śledzie

Moje Małe Czarowanie
Rolmopsy. 229

Dzisiaj prezentuje Wam mój niezastąpiony przepis na rolmopsy. Kupując śledzie zwróćcie uwagę, by były one grube i mięsiste, gdyż z takich śledzi rolmopsy wychodzą najlepsze. Ja do nadziewania użyłam jedynie cebuli i korniszonów, ale jeśli lubicie możecie dodać jeszcze kawałki marynowanej czerwonej papryki, a przed podaniem udekorujcie je świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Do ozdabiania półmisków użyłam jajek marynowanych(...)octu z jabłek 6% (lub winnego, białego) 125 ml wody 3 łyżki cukru 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy      Śledzie moczymy w wodzie 2 godziny (po godzinie zmieniamy wodę).       2 cebule obieramy, kroimy w krążki, trzecią cebulę kroimy w piórka lub półplasterki i odkładamy. Każdego dużego ogórka dzielimy

Rozpustne gotowanie
Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą+ film 139

Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą to smaczna, kolorowa i prosta w przygotowaniu przekąska, którą szczególnie polecam wszystkim miłośnikom śledzi. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, będzie również oryginalnym starterem na domowych przyjęciach.   składniki na 4 porcje 4 solone filety śledziowe 1 jabłko 1 pieczony burak 3 czerwone cebule sok z połowy cytryny natka pietruszki do dekoracji(...)jabłko razem ze skórką kroimy w niezbyt grube plastry, po czym skarapiamy je sokiem z cytryny. Na talerzyku układamy poszczególne składniki, jeden na drugim. Na spodzie plaster buraka, kawałek śledzia, całość posypujemy porcją posiekanej cebuli a nastepnie wszystko polewamy łyżką sosu. Na warstwie sosu umieszczam śledzia, plaster jabłka i znowu porcję cebuli. Na wierzchu umieszczamy wierzch polewamy sosem majonezowo- śmietanowym

Smakowite Dania