śledź - 8416 przepisów (strona:102/562)

TATAR ZE ŚLEDZIA 143

Zdecydowana  i bardzo konkretna w smaku przekąska ze śledzia. Ułożona na małych kromkach ciemnego chleba ( np. pumpernikla) i udekorowana kaparami oraz papryczką chili, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej(...)papryczki jalapeño, zastąpcie ją marynowanym ogórkiem lub kaparami. Śledzie z solanki należy najpierw wypłukać i moczyć przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Najlepiej spróbować kawałek, czy jest już mało słony. Czasem trzeba moczyć dłużej, w międzyczasie kilkukrotnie zmieniając wodę. Filety śledziowe ze sklepowych półek, np.w słoikach, pudełkach czy tackach nie wymagają moczenia i od razu są gotowe do użycia

cool and minty
Bułki zwijane ze śledziem 115

bułki są moją improwizacją na temat śledzi, które uwielbiam. Muszę przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona efektem, bo nie spodziewałam się tak świetnego wypieku. Ze względu na swój "farsz" są gotowym daniem i niczego więcej do nich nie trzeba, choć ja podałam je z wiosennym twarożkiem. Przed wypiekiem polecam sprawdzić zawartość soli w śledziach, by jej smak nie zabiła smaku(...)Składniki : 280 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania 10 g soli 10 g miękkiego masła 2 opakowania śledzi w oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kozieradki W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto na jednolite

Weekendy w domu i ogrodzie
Ruloniki śledziowe z sosem szpinakowym 139

Wypatrzyłam kiedyś przepis na takie śledzie w jednym z czasopism kulinarnych. Pomysł mi się spodobał i już kilkukrotnie z niego skorzystałam. Co jest wg mnie najistotniejsze w przygotowaniu tej przekąski? Po pierwsze – same śledzie muszą być smaczne – nie za miękkie, nie za twarde, nie za słone – po prostu smaczne. Ja kupuję takie w opakowaniu po 4 sztuki(...)zupełności wystarcza na porcję, jaką widzicie na zdjęciu. Śledzie zawsze uprzednio moczę w mleku, bo takie prosto z opakowania są jak dla mnie zbyt słone. Po drugie – szpinak. Tylko i wyłącznie świeży, najlepiej „baby”. Choć szpinak lubię z dodatkiem czosnku, tutaj nie lubię, gdy jest go zbyt dużo, bo zbyt mocno całość nim przechodzi. Po pewnym czasie

Smaki Na Talerzu
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ 165

Moja Książka Kucharska Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju) ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek) 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki majonezu 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżka posiekanego koperku 1 średnia(...)pieprz do smaku kilka szczypt przyprawy korzennej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy świeża zielenina do dekoracji chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy

Moja Książka Kucharska
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 174

Śledzie to taka ryba, którą jedni kochają, a inni wręcz przeciwnie. Ja przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu, kiedy moja mama przeszła samą siebie przygotowują najlepsze na świecie śledzie po kaszubsku. Od tamtej pory z wielka przyjemnością jem je zarówno w postaci sałatek, jak i np. obiadowych zapiekanek. Dziś jednak nie zapiekanką(...)SKŁADNIKI: ( 3 mini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka – 1 szt * papryczka chili

Ostra na Słodko
Śledzie z marchewką, selerem i cebulą + film 135

Śledzie z marchewką, selerem i cebulą to delikatna przekąska, która zachwyci każde – nawet najbardziej wybredne podniebienie. Duszone warzywa ze śledziem ułożone warstwami to znakomita kompozycja smaków. Takie śledzie to również świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań.     składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych w oleju 6 dużych marchewek 1 średni seler lub 1/2 dużego(...)łączymy z koncentratem pomidorowym, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i wystudzamy. W szklanej misce układamy poszczególne składniki, najpierw warstwę duszonych warzyw, następnie warstwę śledzi i tak do wyczerpania składników. Natkę pietruszki drobno siekamy i obficie posypujemy po wierzchu potrawy.   Artykuł Śledzie z marchewką, selerem i cebulą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Śledzie z ogórkiem w zalewie curry 186

Przemek nie lubi śledzi, nie wiem jak można ale nie lubi. Powinnam napisać jednak nie lubił śledzi bo od spróbowania tych śledzi bardzo je polubił. Mało mi nie zabrakło, żeby popróbować. Ale tak to z tym śledziami jest, albo się je kocha albo nienawidzi. Ja kocham, Przemek pokochał a Ty lubisz, czy nie? Na Wielkanoc będą jak znalazł, polecam. Śledzie

Moje Małe Czarowanie
Rolmopsy. 225

Dzisiaj prezentuje Wam mój niezastąpiony przepis na rolmopsy. Kupując śledzie zwróćcie uwagę, by były one grube i mięsiste, gdyż z takich śledzi rolmopsy wychodzą najlepsze. Ja do nadziewania użyłam jedynie cebuli i korniszonów, ale jeśli lubicie możecie dodać jeszcze kawałki marynowanej czerwonej papryki, a przed podaniem udekorujcie je świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Do ozdabiania półmisków użyłam jajek marynowanych(...)octu z jabłek 6% (lub winnego, białego) 125 ml wody 3 łyżki cukru 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy      Śledzie moczymy w wodzie 2 godziny (po godzinie zmieniamy wodę).       2 cebule obieramy, kroimy w krążki, trzecią cebulę kroimy w piórka lub półplasterki i odkładamy. Każdego dużego ogórka dzielimy

Rozpustne gotowanie
Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą+ film 136

Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą to smaczna, kolorowa i prosta w przygotowaniu przekąska, którą szczególnie polecam wszystkim miłośnikom śledzi. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, będzie również oryginalnym starterem na domowych przyjęciach.   składniki na 4 porcje 4 solone filety śledziowe 1 jabłko 1 pieczony burak 3 czerwone cebule sok z połowy cytryny natka pietruszki do dekoracji(...)jabłko razem ze skórką kroimy w niezbyt grube plastry, po czym skarapiamy je sokiem z cytryny. Na talerzyku układamy poszczególne składniki, jeden na drugim. Na spodzie plaster buraka, kawałek śledzia, całość posypujemy porcją posiekanej cebuli a nastepnie wszystko polewamy łyżką sosu. Na warstwie sosu umieszczam śledzia, plaster jabłka i znowu porcję cebuli. Na wierzchu umieszczamy wierzch polewamy sosem majonezowo- śmietanowym

Smakowite Dania
Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską 159

Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Warto do sałatki zamast świeżej cebuli wykorzystać cebulę ze śledzi, wzbogaci nam dodatkowo smak sałatki

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie pod chrzanową pierzynką z żurawną i kapustą pekińską 474

Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek. Sos chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Warto do sałatki zamast świeżej cebuli wykorzystać cebulę ze śledzi, wzbogaci nam dodatkowo smak sałatki

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie matiasy po królewsku 211

cebuli i ew. popija dobrym alkoholem. Dla Holendrów dodawanie innych składników jest profanacją tego śledzia, ale ja nie jestem Holenderką więc zrobiłam lekką sałatkę. Wyszło iście królewskie danie, królewski śledź i król grzybów, borowik szlachetny, razem na jednym talerzu. Prosto, ale niezwykle smacznie. Pysznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka śledziowa 178

Sałatka śledziowa z papryką i groszkiem konserwowym chodziła za mną od dłuższego czasu. Kiedyś jadałam śledzie bardzo rzadko, ale teraz się to zmienia. W ostatnim czasie często robię sałatki na kolację i w zasadzie znikają bardzo szybko. Tak to już jest kiedy ma się w domu dwóch dorastających synów. Nic w lodówce nie uchowa się za długo i w sumie(...)greckiego żeby była nieco lżejsza. Stałam się fanką tego zdrowszego zestawienia i w większości sałatek majonez zastępuję po części jogutrem. Zapraszam po przepis. Sałatka śledziowa 5-6 średnich płatów śledzi solonych a’la matjas 3-4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie w majonezie 140

śledzi nie ma dla mnie Wigilii, po prostu muszą pojawić się w jakiejkolwiek wersji na stole. Choć znajdziecie na moim blogu wiele przepisów na śledzie to dziś tradycyjnie, prosto. Śledzie z majonezem są pyszne, a majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym. Smakują wspaniale! Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 200 ml majonezu 100 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany(...)dużych oczkach 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszam majonez ze śmietaną, ogórkami i roztartymi ząbkami czosnku. Doprawiam do smaku. Śledzie kroję na kawałki, mieszam razem wszystkie składniki. Dekoruję świeżym koperkiem, podaję na półmisku lub w misce

Zasmakuj Kuchni
Śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami na Wigilię 179

uwielbiam śledzie, że jem je pod każdą niemal postacią i często z nimi eksperymentuję już tu pisałam, więc nie będę się nad tym rozwodzić. Przepisy na różne sałatki i przekąski śledziowe można znaleźć tutaj (klik!) . Proponowane dziś śledzie zrobiłam z myślą o świątecznym spotkaniu w pracy. Mnie smakują bardzo i na pewno będę je powtarzać nie tylko przy okazji Wigilii(...)potem zajadać 😋 Składniki : 6 płatów śledziowych cebula sól duża garść suszonych pomidorów czubata łyżka żurawin łyżeczka suszonego oregano ok. 150 ml oleju lnianego tłoczony na zimno Śledzie wypłukać, zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, trzymając je w lodówce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i posypać szczyptą soli. Wymieszać i odstawić na ok. 5 min. Suszone

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania