śledź - 8346 przepisów (strona:93/557)

Śledzie z suszonymi śliwkami 237

Cześć ! Dziś na blogu przepis na śledzie z suszonymi śliwkami i cebulką. Słodki element w postaci śliwki, daje fajnego smaku. Warto spróbować. Składniki: 3 filety śledziowe a la matjas 2 duże cebule 150 g suszonych śliwek 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów sól i świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa(...)kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem

Moja pasja smaku
Sałatka śledziowa 2896

Trudno wyobrazić sobie święta bez ryb. Na świątecznych stołach tradycyjnie królują karp i śledzie, chociaż coraz częściej pojawiają się też inne odmiany ryb. Zwykle przygotowuje się je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis(...)tego ostatniego zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA  Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego

Bon appetit mon amie
Estragonowe śledzie z cebulą i papryką. 217

Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki(...)octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały.    ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.            Składniki: około 450 g filetów śledziowych matjasów 125 ml octu winnego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Śledzie pod pierzynką 162

srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość. Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera i majonezu to jedno z najpopularniejszych połączeń smakowych. Ciężki sos majonezowy można jednak zastąpić nieco lżejszą wersją z dodatkiem(...)śmietany lub jogurtu greckiego. Składniki: 4 filety śledziowe majonez/jogurt grecki/śmietana 4 jajka "O" ugotowane na twardo 2 cebule starty miękki ser żółty grubo mielony czarny pieprz Wykonanie: wymoczyć śledzie do pożądanej słoności ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody). Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę Układać pocięte w skośne paski śledzie w salaterce (lub foremkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie pod pierzynką 104

Moja rodzina nie przepada za śledziami, ale pod pierzynką wszystkim smakują. Sama nie jadam innych sałatek ze śledziem, bo z reguły wyglądają bardzo nieapetycznie, chociaż mogą być smaczne. Sałatka warstwowa wprowadza ład na talerzu , jest estetyczna i każdy widzi, co je. Robię ją od dawna, jest popularna w mojej rodzinie i wśród znajomych(...)Nawet nie wiem, skąd mam przepis. Każdy, kto raz ją spróbuje, wprowadza przepis do swojego domowego menu. Gorąco polecam! Składniki: • 5 filetów śledzia w oleju • sok z 1 cytryny • 2 małe cebule • 5 ogórków konserwowych • 5 jajek ugotowanych • 150 g sera żółtego • 5-7 łyżek majonezu • sól do smaku Wykonanie: • Filety ze śledzia pokroić

To co kocham
Śledzie z marynowaną śliwką 101

Jest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej sałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: • 4 filety śledziowych(...)pokroić na 2 cm kawałki i zalać na kilka godzin lub na noc zalewą octową ze śliwek. • Śliwki pokroić na ćwiartki. • Wymieszać osączone śledzie z zalewy ze śliwkami i majonezem

To co kocham
Musztardowe śledzie z cebulką 1394

Środę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: • 500 g śledzi solonych • 3 łyżki musztardy • 3 cebule • 1/3 szklanki oleju Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin(...)Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować je z obu stron musztardą. • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. • Ułożyć śledzie w słoiku i poprzekładać je pokrojoną cebulą. • Zalać olejem i odstawić zamknięty słoik do lodówki

To co kocham
Przepyszna sałatka z mango, brzoskwinią i śledziem! 157

czasu do czasu każdy z nas ma na coś "smaka". Za mną chodził śledź. Sałatka śledziowa w bardzo kobiecym wydaniu. Oczywiście nutka słodkości musiała się w niej pojawić. I tak powstała ta przepyszna sałatka. Jestem nią oczarowana, bo śledź w tej wersji smakuje kompletnie inaczej, więc osoby, które za nim nie przepadają, myślę, że się przekonają do tej ryby. Sałatka(...)wykorzystajcie czy to podczas spotkania w gronie najbliższych czy też zbliżających się co raz bliżej Świąt ;-)) Poniżej podaję przepis, życzę smacznego! SKŁADNIKI  DLA 4 OSÓB -  1 opakowanie śledzi z brzoskwinią i żurawiną Mrs. Śledziowa - SEKO  - 1 duże dojrzałe mango - świeży szczypior - sok z 1/3 cytryny - 3 ziemniaki ugotowane - sok z 1/2 pomarańczy - oliwa z oliwek - sól, pieprz

SMYKWKUCHNI
Flądry zapiekane 155

jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę.  Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest

królestwo garów
Śledzie gotowane w pomidorowym sosie 185

Pamiętam jakie było moje zdziwienie, że można w taki sposób zrobić śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Mały słoiczek ketchupu pikantnego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Śledzie kroimy w dzwonka i lekko solimy. Z wszystkich podanych składników gotujemy zalewę, łącznie z pokrojoną cebulą. Całość gotujemy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy śledzie. Układamy je skórą do góry. Ponownie gotujemy, przez

Smaki Ewy
Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym 117

Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym   Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Składniki: 80 dkg filetów matjasów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku  mały jogurt naturalny 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier mała łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki posiekanej cebulki zielonej  kilka jajek przepiórczych  Wykonanie: Płaty śledziowe opłukać i pokroić(...)małe kawałki.  Śledzie ułożyć a naczyniu i oprószyć pokrojoną w piórka cebulą.  Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, dodać przyprawy w tym odrobinkę cukru, koperek, zieloną cebulkę, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.  Tak przygotowanym sosem czosnkowym zalać śledzie i odstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na noc. Po tym czasie śledzie

Aromatyczne Podróże
Matjasy w zalewie 121

śledzie w zalewie octowej  Proste w wykonaniu, a zarazem pyszne ,idealnie mogą nadawać się do zjedzenia w Wigilijny wieczór, choć nie tylko.  U nas połowa już zniknęła :-)  Matjasy w zalewie octowej  Składniki:  10 płatów wymoczonych solonych śledzi  3-4 cebule  Zalewa :  1 szklanka wody  7 łyżek octu  8 łyżeczek(...)cukru  5 ziarenek ziela angielskiego  5 ziarenek pieprzu  5 liściu laurowych  Śledzie wymoczyć, odsączyć z wody papierowym ręcznikiem , pokroić większe kawałki.  Cebulę pokroić w piórka.  Przygotowane zalewy :  Wodę, cukier i przyprawy włożyć do małego rondelka , dodać pokrojoną w piórka cebulę i pogotować razem ok 3-4 minuty. Dodać ocet , wymieszać i jeszcze chwilkę

Aromatyczne Podróże
Śledzie w sosie musztardowym 122

orginalnym trochę kurkumy kilkanaście ziarenek 1/2 łyżki octu spirytusowego 10% Sposób: Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w zimnej wodzie, ok. 1 - 3 godziny. Jeśli kupiliśmy słone płaty śledziowe.Jeśli w zalewie troszkę krócej. wodę wymienić musimy kilka krotnie,ponieważ musimy wypłukać ze śledzi zalewę. Co pół godziny możemy spróbować czy nie są słone Rybę pokroić(...)półmisku. Cebulę pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę ,curry ,ocet,gorczycę i kurkumę wszytko wymieszać dokładnie. .Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Viola cooks with passion
Śledzie w sosie pomidorowym 110

powodu w składnikach poniżej użyłam przy rybie słowa LUB. Tak naprawdę o prawdziwe matjasy w Polsce o tej porze roku bardzo trudno. Matjas to młodziutki śledź sam w sobie i aby śledź mógł być nazywany Matjasem musi spełniać wiele rygorystycznych kryteriów. Nie będę się tu rozwodzić na ten temat, bo nie o to tu chodzi, choć osobiście zachęcam do poczytania(...)temat (w sieci jest wiele interesujących artykułów).  U mnie dziś pyszne śledzie w pomidorach, które mogą służyć jako wyśmienita przekąska :) Składniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie zapiekane po skandynawsku 94

świeżych niesolonych śledzi 3/4 szklanki śmietany 22 % 2 łyżki keczupu 3 łyżki startego chrzanu półtora łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny sól   Przygotowanie   Śledzie umyłem, wykroiłem filety, skropiłem do środka sokiem z cytryny, posoliłem. Końce filetów założyłem do środka. Śledzie ułożyłem w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Śmietanę wymieszałem z keczupem i chrzanem, Polałem nią śledzie, skropiłem

R'n'G Kitchen