teraz coś dla miłośników śledzi - sałatka warstwowa. Warzywa i śledzie - takie połączenie oczywiście nie każdemu posmakuje ale znam osoby które uwielbiają śledzie w każdej postaci, więc taka sałatka na pewno trafi w ich gusta. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki seler sałatkowy w słoiczku 5 płatów śledzia 5 jaj szczypiorek majonez sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Ostudzić(...)obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę , a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę lub kwadraty. Jaja ugotować na twardo i pokroić na plasterki. Seler odcedzić. Układać kolejno: seler, ziemniaki (doprawić solą i pieprzem), jajka, majonez, śledź, marchew, seler, ziemniaki (doprawić solą i pieprzem), jajka, majonez i na sam wierzch szczypiorek
Pysznie & PięknieKolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która jest absolutnym hitem w moim domu to śledzie po kaszubsku. Zawsze przygotowane samodzielnie, według tego samego przepisu. Wystarczy zrobić je na dzień przed Wigilią, ale najsmaczniejsze są po dwóch, trzech dniach Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru(...)wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają serce, pamięć i koncentrację. Składniki: 10 filetów śledziowych (matias) – ok 800 g 3 cebule – ok 270 g 1 łyżka cukru – 10 g 150 g przecieru pomidorowego 100% sól
Ola la LCHFJuż jakiś czas temu podobne śledzie przygotowywałam , ale że za pasem święta , to każda rozgrzewka wskazana , i dziś zaproponuję wam kochani śledzie z czosnkiem i imbirem , smak zaskakujący pozytywnie , uzależniają i chce się je jeść i jeść , znakomicie nadają się na wigilię jak także na spotkania imieninowe , ale to już według uznania , ja z mojej strony zapraszam bardzo serdecznie(...)pęczek szczypioru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 szklanki oliwy z oliwek ( bądź olej ) 2 szklanki mleka Wykonanie Do miski przekładamy śledzie , zalewamy mlekiem i odstawiamy do momenty aż nasze śledzie stracą swoją mocną słoność , trwa to około 3 , 4 godzin . Po tym czasie obieram cebulkę w drobną kostkę , ścieram imbir
Mój SmakNajpopularniejsze śledzie w Szwecji. Marynowane śledzie w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Przepis na te śledzie jest bardzo prosty w wykonaniu i już teraz możecie je zrobić i trzymać do miesiąca w lodówce. Składniki : - 4 filety matjas z zalewy solnej, wymoczone min 6h - 1 czerwona cebula - 1 średnia marchew - 10 kulek ziela angielskiego - 3 liście laurowe(...)ziaren pieprzu - 150 ml octu - 150 ml wody Śledzie pokroić w 5cm kawałki. Czerwoną cebulkę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wszystkie składniki (oprócz śledzi) umieścić w garnuszku i zagotować. Wystudzić całkowicie. Śledzie umieścić w słoiku i zalać marynatą (razem z cebulą i marchewką - można warstwami poukładać). Wstawić do lodówki na min 24h i można konsumować. Przechowywać
CookYourselfCześć ! Dziś na blogu przepis na śledzie z suszonymi śliwkami i cebulką. Słodki element w postaci śliwki, daje fajnego smaku. Warto spróbować. Składniki: 3 filety śledziowe a la matjas 2 duże cebule 150 g suszonych śliwek 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów sól i świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa(...)kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem
Moja pasja smakuTrudno wyobrazić sobie święta bez ryb. Na świątecznych stołach tradycyjnie królują karp i śledzie, chociaż coraz częściej pojawiają się też inne odmiany ryb. Zwykle przygotowuje się je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis(...)tego ostatniego zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego
Bon appetit mon amieWigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki(...)octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały. ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ. Składniki: około 450 g filetów śledziowych matjasów 125 ml octu winnego
Zakątek rozkoszy kulinarnychsrebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość. Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera i majonezu to jedno z najpopularniejszych połączeń smakowych. Ciężki sos majonezowy można jednak zastąpić nieco lżejszą wersją z dodatkiem(...)śmietany lub jogurtu greckiego. Składniki: 4 filety śledziowe majonez/jogurt grecki/śmietana 4 jajka "O" ugotowane na twardo 2 cebule starty miękki ser żółty grubo mielony czarny pieprz Wykonanie: wymoczyć śledzie do pożądanej słoności ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody). Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę Układać pocięte w skośne paski śledzie w salaterce (lub foremkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja rodzina nie przepada za śledziami, ale pod pierzynką wszystkim smakują. Sama nie jadam innych sałatek ze śledziem, bo z reguły wyglądają bardzo nieapetycznie, chociaż mogą być smaczne. Sałatka warstwowa wprowadza ład na talerzu , jest estetyczna i każdy widzi, co je. Robię ją od dawna, jest popularna w mojej rodzinie i wśród znajomych(...)Nawet nie wiem, skąd mam przepis. Każdy, kto raz ją spróbuje, wprowadza przepis do swojego domowego menu. Gorąco polecam! Składniki: • 5 filetów śledzia w oleju • sok z 1 cytryny • 2 małe cebule • 5 ogórków konserwowych • 5 jajek ugotowanych • 150 g sera żółtego • 5-7 łyżek majonezu • sól do smaku Wykonanie: • Filety ze śledzia pokroić
To co kochamJest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej sałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: • 4 filety śledziowych(...)pokroić na 2 cm kawałki i zalać na kilka godzin lub na noc zalewą octową ze śliwek. • Śliwki pokroić na ćwiartki. • Wymieszać osączone śledzie z zalewy ze śliwkami i majonezem
To co kochamŚrodę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: • 500 g śledzi solonych • 3 łyżki musztardy • 3 cebule • 1/3 szklanki oleju Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin(...)Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować je z obu stron musztardą. • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. • Ułożyć śledzie w słoiku i poprzekładać je pokrojoną cebulą. • Zalać olejem i odstawić zamknięty słoik do lodówki
To co kochamczasu do czasu każdy z nas ma na coś "smaka". Za mną chodził śledź. Sałatka śledziowa w bardzo kobiecym wydaniu. Oczywiście nutka słodkości musiała się w niej pojawić. I tak powstała ta przepyszna sałatka. Jestem nią oczarowana, bo śledź w tej wersji smakuje kompletnie inaczej, więc osoby, które za nim nie przepadają, myślę, że się przekonają do tej ryby. Sałatka(...)wykorzystajcie czy to podczas spotkania w gronie najbliższych czy też zbliżających się co raz bliżej Świąt ;-)) Poniżej podaję przepis, życzę smacznego! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB - 1 opakowanie śledzi z brzoskwinią i żurawiną Mrs. Śledziowa - SEKO - 1 duże dojrzałe mango - świeży szczypior - sok z 1/3 cytryny - 3 ziemniaki ugotowane - sok z 1/2 pomarańczy - oliwa z oliwek - sól, pieprz
SMYKWKUCHNIjeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest
królestwo garówPamiętam jakie było moje zdziwienie, że można w taki sposób zrobić śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu(...)łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Mały słoiczek ketchupu pikantnego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Śledzie kroimy w dzwonka i lekko solimy. Z wszystkich podanych składników gotujemy zalewę, łącznie z pokrojoną cebulą. Całość gotujemy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy śledzie. Układamy je skórą do góry. Ponownie gotujemy, przez
Smaki EwyŚledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Składniki: 80 dkg filetów matjasów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku mały jogurt naturalny 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier mała łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki posiekanej cebulki zielonej kilka jajek przepiórczych Wykonanie: Płaty śledziowe opłukać i pokroić(...)małe kawałki. Śledzie ułożyć a naczyniu i oprószyć pokrojoną w piórka cebulą. Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, dodać przyprawy w tym odrobinkę cukru, koperek, zieloną cebulkę, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem czosnkowym zalać śledzie i odstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na noc. Po tym czasie śledzie
Aromatyczne Podróże