zadowolona, którą zostawiam sobie na półce, gdy wiele innych książek zostało oddane, albo taka, która dała mi do bardzo myślenia. Jak wygląda moja lista top 10 na 2019? Ambasada śledzia. Filip Danielak i Marta Sawicka-Danielak. Wydawnictwo Zwierciadło Ambasada śledzia to bar z polskimi tapas w Krakowie i nowa książka z przepisami z cyklu rybka lubi pływać, śledziowymi cytatami, fragmentami(...)poezji, opowieściami z historii i złotymi myślami, w których główną rolę gra śledź. Śledź łączy przecież klasy społeczne, nie stawia granic i trzyma sztamę z każdym. Śledzie to element naszej kultury społecznej jako wigilijny, karnawałowy czy korporacyjny śledzik. Przepisów na śledzia nigdy dosyć. Więcej o tej książce. Ottolenghi. Prosto. Wydawnictwo Filo Yotam Ottolenghi nie kojarzy się z prostymi przepisami. Raczej
Ugotowane pozamiataneŚledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem grzybków marynowanych i natki pietruszki. Ja miałam grzybki swoje, ale jeżeli takowych nie posiadacie to możecie dodać marynowane pieczarki. Nazwa ich jest dość ciekawa, ale mój mąż który jest wielbicielem śledzi powiedział „nieważne jak się nazywają, ważne jak smakują”. Takie śledzie sprawdzą się na wigilijnym stole lub przy innych okazjach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)płaty śledziowe a’la matias mały słoiczek grzybków marynowanych 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 4-5 godzin. W międzyczasie zmienić wodę na świeżą. Grzybki odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ocet wymieszać z olejem, natką
Danka PichciŚledzie goszczą w moim domu od dawna, chociaż kiedyś za nimi nie przepadałam to teraz za sprawą męża stałam się ich wielką fanką. Przygotowuję na wiele sposobów i trudno się nimi przejeść. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam śledzie korzenne, które bardzo mi smakują a po dwóch dniach są jeszcze lepsze! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 solone filety śledziowe(...)łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 3 goździki 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta gałki muszkatołowej pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie namoczyć w wodzie z 4 łyżkami octu. Odstawić na kilka godzin. 2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ziarna jałowca, ziela angielskiego, goździki i pokruszone liście laurowe utłuc w moździerzu
Danka PichciŚledzie w sosie pomidorowym z cebulą. Delikatne podanie śledzi i bardzo smaczne. Młodszej części rodziny smakowało bardzo! Takie właśnie będę robić na różnego rodzaju spotkania czy przy stole świątecznym czy bez okazji. Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo prosta do wykonania przekąska! Składniki: * 5 -6 płatów śledzi a'la matias * niepełna szklanka wody * 1/4 szklanki octu * 2 łyżeczki cukru(...)łyżki koncentratu pomidorowego gęstego * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * 1 cebula * 2 łyżki oleju do smażenia cebuli *1 liść laurowy * 3 kulki ziela angielskiego Śledzie moczyłam przez 3 godziny w zimnej wodzie, przez ten czas dwukrotnie podmieniałam wodę. Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 2 cm szerokości. W rondelku zagotowałam wodę z octem, cukrem, liściem
Pieprzyć z FantazjąCzas Przygotowania : 2.5 h Gotowe w : 3 dni Przepis ten trafił do mnie jakiś czas temu. Zaintrygowało mnie w nim połączenie śledzia i kapusty kiszonej. Zrobiłam i mogę potwierdzić, że warto jest czasem spróbować czegoś nowego. Składniki 6 filetów śledziowych 1 szkl. mleka 15 dkg. kiszonej kapusty 2 cebule 1 czerwona papryka 1 słodkie jabłko Składniki na zalewę(...)cytryn Woda (tyle samo ile wyciśniętego soku z cytryn) 1 łyżka cukru (można pominąć) 1 liść laurowy Kilka ziaren ziela angielskiego Krok po Kroku 1 Śledzie myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny. 2 Kapustę rozdrabniamy, paprykę i jabłko kroimy w słupki a cebulę w pióra . 3 Śledzie napełniamy warzywami i zawijamy rolmopsy. 4 Wszystkie składniki na zalewę doprowadzamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyŚledzie gajowego. Śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską. Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite! Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 20 g suszonych grzybów * 3 kulki jałowca * 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów * 1/5 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 cebula * 2 łyżki oleju(...)octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki. Po tym czasie można już było jeść śledzie. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąŚledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna :) Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi. Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu. Składniki: * 1 słoiczek grzybów marynowanych * 4-5 płatów śledziowych(...)Grzybki pokroiłam w drobną kostkę, natkę posiekałam drobno a cebulę pokroiłam w piórka. W misce wymieszałam olej i ocet, dodałam grzybki, cebulę i natkę. Dołożyłam śledzie i wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na dobę. Po tym czasie śledzie już naszły smakami dodatków. Notatki: * ocet nie jest konieczny, ponieważ grzybki są z marynaty octowej * miałam prawdziwki i podgrzybki marynowane
Pieprzyć z FantazjąCzas zacząć zastanawiać się nad świątecznym menu. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, zatem jeśli lubicie różne śledziowe wariacje koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pomyślcie też o aranżacji świątecznego stołu. Pomoże Wam w tym Ambition - marka,która o to, aby każde święta były wyjątkowe. ŚLEDZIE w MORELACH Składniki: 4-5 filetów śledziowych 100 g moreli 250 ml oleju(...)łyżki octu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Wymieniamy wodę i zostawiamy w niej śledzie na kilka godzin (3-4 godziny). Po tym czasie śledzie kroimy na małe kawałki. Morele zalewamy gorącą wodą i moczymy, aby zmiękły. Miękkie morele kroimy w cienki paski. Robimy zlewę. Mieszamy
Bon appetit mon amieCześć! Bardzo smaczna przekąska na święta czy imprezy. Jeśli ktoś lubi paprykę konserwową i śledzie to takie połączenie z pewnością mu posmakuje. U mnie w domu posmakowało bardzo! Składniki: * 3 płaty śledziowe a'la matias * 4 - 5 łyżek pokrojonej w kostkę papryki konserwowej * 1 średniej wielkości cebula * 1/5 szklanki oleju * 1/5 szklanki octu Płaty śledziowe opłukałam(...)Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do wrzącej wody na pół minuty. Odcedziłam i schłodziłam. Paprykę wcześniej pokroiłam w drobną kostkę. W naczyniu, w którym miałam przechowywać śledzie wymieszałam cebulę, 4 łyżki papryki pokrojonej, dolałam olej i ocet. Dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą, jeśli
Pieprzyć z FantazjąCześć! Propozycja nie tylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować. Tu podałam składniki na porcję dla 4 osób. Jeśli jest potrzeba zwiększyć ilość składników. Mi takie wydanie śledzi bardzo smakowało! Składniki: * 3 płaty śledziowe a'la matias * 6 pieczarek * 2 średnie cebule * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/4 szklanki octu 10% * sól(...)już ostygły dolałam ocet. Wymieszałam. Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki. Takie śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce. Notatki: * jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej octu * pieczarki i cebulę wystudzić porządnie zanim doda się ocet i matiasy
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka cebula 4 sztuki średnie, papryka czerwona 2 sztuki średnie, cukier 3 łyżki, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kolendra 1 łyżeczka, gorczyca 2 łyżeczki, suszony baldachim kopru 1 mały, woda 2 litry, ocet 10% 3/4 szklanki Świeże(...)śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać. Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać do naczynia
W Mojej Kuchni Lubięsię dziś nastałam w kuchni, pfff. Jutro wielka impreza. Wymyśliłam sobie między innymi śledzie w trzech odsłonach: tytułową, z curry (które są na blogu) i jeszcze jedne, na które przepis wrzucę za parę dni. Skąd pomysł na harissę? Kupiłam (chyba) za dużo śledzi, chciałam je wykorzystać do czegoś innego. Akurat parę dni temu zrobiłam harissę, Tolka ostatnio z szafki(...)Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 2 łyżeczki harissy 1 cebula mała garść suszonych daktyli mała garść migdałów 5 łyżek oleju (ja użyłam rzepakowego) Migdały prażymy do lekkiego zrumienienia. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy
Kardamonovyśledzie w sierpniu. Bo kto niby mi zabroni? Lepszego czasu na świeży koperek już chyba nie będzie, teraz jest moment idealny, żeby pakować go tam gdzie popadnie. Ja wpakowałam w śledzie. Nawet nie piszę jak smakowały, wiecie przecież jak było. Składniki: 3 solone filety śledziowe 8 korniszonów 1 cebula 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 2 gałązki koperku pieprz(...)opcjonalnie) Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Do miski wrzucamy śledzie, korniszony pokrojone w grubsze plasterki, cebulę, jogurt
Kardamonovypołowę ,zdejmujemy (NIE KONIECZNIE)skórkę,cieniutką błonkę która znajduje się na skórze śledzia. Następnie kroimy w 1lub 2 cm paseczki Cebulę kroimy w cieniutkie piórka,ogórki w półplasterki, jabłko w drobną kostkę, koperek siekamy drobno. W misce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami , dodać do śledzi, i reszty dodatków,wymieszać. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
Andzia Pichci