śledź - 8346 przepisów (strona:90/557)

Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą 1509

Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą.  Delikatne podanie śledzi i bardzo smaczne. Młodszej części rodziny smakowało bardzo! Takie właśnie będę robić na różnego rodzaju spotkania czy przy stole świątecznym czy bez okazji. Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo prosta do wykonania przekąska! Składniki: * 5 -6 płatów śledzi a'la matias * niepełna szklanka wody * 1/4 szklanki octu * 2 łyżeczki cukru(...)łyżki koncentratu pomidorowego gęstego * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2  łyżeczki papryki ostrej * 1 cebula * 2 łyżki oleju do smażenia cebuli  *1 liść laurowy * 3 kulki ziela angielskiego Śledzie moczyłam przez 3 godziny w zimnej wodzie, przez ten czas dwukrotnie podmieniałam wodę. Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 2 cm szerokości. W rondelku zagotowałam wodę z octem, cukrem, liściem

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie z kiszoną kapustą 57

Czas Przygotowania : 2.5 h Gotowe w : 3 dni   Przepis ten trafił do mnie jakiś czas temu. Zaintrygowało mnie w nim połączenie śledzia i kapusty kiszonej. Zrobiłam i mogę potwierdzić, że warto jest czasem spróbować czegoś nowego. Składniki 6 filetów śledziowych 1 szkl. mleka 15 dkg. kiszonej kapusty 2 cebule 1 czerwona papryka 1 słodkie jabłko Składniki na zalewę(...)cytryn Woda (tyle samo ile wyciśniętego soku z cytryn) 1 łyżka cukru (można pominąć) 1 liść laurowy Kilka ziaren ziela angielskiego Krok po Kroku 1 Śledzie myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 2 godziny. 2 Kapustę rozdrabniamy, paprykę i jabłko kroimy w słupki a cebulę w pióra . 3 Śledzie napełniamy warzywami i zawijamy rolmopsy. 4 Wszystkie składniki na zalewę doprowadzamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Śledzie Gajowego 909

Śledzie gajowego. Śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską.  Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite! Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 20 g suszonych grzybów * 3 kulki jałowca * 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów * 1/5 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 cebula * 2 łyżki oleju(...)octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki.  Po tym czasie można już było jeść śledzie. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie Proboszcza 11187

Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna :) Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi. Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu. Składniki: * 1 słoiczek grzybów marynowanych * 4-5 płatów śledziowych(...)Grzybki pokroiłam w drobną kostkę, natkę posiekałam drobno a cebulę pokroiłam w piórka. W misce wymieszałam olej i ocet, dodałam grzybki, cebulę i natkę. Dołożyłam śledzie i wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na dobę. Po tym czasie śledzie już naszły smakami dodatków. Notatki: * ocet nie jest konieczny, ponieważ grzybki są z marynaty octowej * miałam prawdziwki i podgrzybki marynowane

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie w morelach 126

Czas zacząć zastanawiać się nad świątecznym menu. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, zatem jeśli lubicie różne śledziowe wariacje koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pomyślcie też  o aranżacji świątecznego stołu. Pomoże Wam w tym Ambition - marka,która o to, aby każde święta były wyjątkowe. ŚLEDZIE w MORELACH Składniki: 4-5 filetów śledziowych 100 g moreli 250 ml oleju(...)łyżki octu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Wymieniamy  wodę i zostawiamy w niej śledzie na kilka godzin (3-4 godziny). Po tym czasie śledzie kroimy na małe kawałki. Morele zalewamy gorącą wodą i moczymy, aby zmiękły. Miękkie morele kroimy w cienki paski. Robimy zlewę. Mieszamy

Bon appetit mon amie
Śledzie z papryką konserwową i cebulą 67

Cześć! Bardzo smaczna przekąska na święta czy imprezy.  Jeśli ktoś lubi paprykę konserwową i śledzie to takie połączenie z pewnością mu posmakuje. U mnie w domu posmakowało bardzo!   Składniki: * 3 płaty śledziowe a'la matias * 4 - 5 łyżek pokrojonej w kostkę papryki konserwowej * 1 średniej wielkości cebula * 1/5 szklanki oleju  * 1/5 szklanki octu Płaty śledziowe opłukałam(...)Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do wrzącej wody na pół minuty. Odcedziłam i schłodziłam. Paprykę wcześniej pokroiłam w drobną kostkę.  W naczyniu, w którym miałam przechowywać śledzie wymieszałam cebulę, 4 łyżki papryki pokrojonej, dolałam olej i ocet. Dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą, jeśli

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach 187

Cześć! Propozycja nie tylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować. Tu podałam składniki na porcję dla 4 osób. Jeśli jest potrzeba zwiększyć ilość składników. Mi takie wydanie śledzi bardzo smakowało!   Składniki: * 3 płaty śledziowe a'la matias * 6 pieczarek * 2 średnie cebule * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/4 szklanki octu 10% * sól(...)już ostygły dolałam ocet. Wymieszałam.  Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.  Takie śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce. Notatki: * jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej octu * pieczarki i cebulę wystudzić porządnie zanim doda się ocet i matiasy

Pieprzyć z Fantazją
w zalewie paprykowej smażone śledzie... 129

Składniki: świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka cebula 4 sztuki średnie, papryka czerwona 2 sztuki średnie, cukier 3 łyżki, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kolendra 1 łyżeczka, gorczyca 2 łyżeczki, suszony baldachim kopru 1 mały, woda 2 litry, ocet 10% 3/4 szklanki Świeże(...)śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać. Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać do naczynia

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami 100

się dziś nastałam w kuchni, pfff. Jutro wielka impreza. Wymyśliłam sobie między innymi śledzie w trzech odsłonach: tytułową, z  curry (które są na blogu) i jeszcze jedne, na które przepis wrzucę za parę dni. Skąd pomysł na harissę? Kupiłam (chyba) za dużo śledzi, chciałam je wykorzystać do czegoś innego. Akurat parę dni temu zrobiłam harissę, Tolka ostatnio z szafki(...)Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 2 łyżeczki  harissy 1 cebula mała garść suszonych daktyli mała garść migdałów 5 łyżek oleju (ja użyłam rzepakowego) Migdały prażymy do lekkiego zrumienienia. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy

Kardamonovy
Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem 66

śledzie w sierpniu. Bo kto niby mi zabroni? Lepszego czasu na świeży koperek już chyba nie będzie, teraz jest moment idealny, żeby pakować go tam gdzie popadnie. Ja wpakowałam w śledzie. Nawet nie piszę jak smakowały, wiecie przecież jak było. Składniki: 3 solone filety śledziowe 8 korniszonów 1 cebula 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 2 gałązki koperku pieprz(...)opcjonalnie) Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Do miski wrzucamy śledzie, korniszony pokrojone w grubsze plasterki, cebulę, jogurt

Kardamonovy
Śledzie w śmietanie 120

połowę ,zdejmujemy (NIE KONIECZNIE)skórkę,cieniutką błonkę która znajduje się na skórze śledzia.  Następnie kroimy w 1lub 2 cm paseczki  Cebulę kroimy w cieniutkie piórka,ogórki w półplasterki, jabłko w drobną kostkę, koperek siekamy drobno. W misce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami , dodać do śledzi, i reszty dodatków,wymieszać. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki

Andzia Pichci
Podsumowanie tygodnia #1 92

push({}); Trochę działo się także w pozostałych częściach serwisu Moje - Pasje. Pojawiło się kilka ciekawych przepisów na Wielki Post i Wielkanoc: Sałatka z białą rzodkwią, żółtym serem i jajkiem Śledzie po włosku Śledzie w pomidorowej marynacie Śledzie w sosie słodko-kwaśnym Wigilijne śledzie  (tak, wiem, że do Wigilii jeszcze daleko, ale śledzie obok żuru to symbol Wielkiego Postu(...)zakończenie którego kiedyś wieszano śledzia). Dzisiaj i w kolejnych dniach nowego tygodnia pojawiać się będą kolejne przepisy. Na koniec mam dla Was kilka zdjęć "wiosny" na lekką poprawę humoru, skoro pogoda ma się trochę pogorszyć

blog.moje-pasje.info
Polska kanapka ze śledziem 105

Polska kanapka ze śledziem Polska kanapka ze śledziem to kąsek dla miłośników tej ryby , takich jak ja Uwielbiam śledzie , wszystkie , solone , marynowane , w oleju , pomidorach… śledziowa mania A tak na poważnie , to naprawdę świetna przekąska , wieczorna . Może nie jest fit , ale kiszony ogór , matias i cebula to , to co tygryski lubią najbardziej Nasze polskie smaki , które warto pielęgnować(...)nich zapomnimy na rzecz woka , kuchni włoskiej , pizzy , tureckiego kebaba ..co nam zostanie ? Polecam , proste , pyszne i takie domowe , krajowe Składniki na 2 porcje : 2 kawałki chleba żytniego 2 śledzie matiasy 1/2 cebuli 1 ogórek kiszony masło sól , pieprz do smaku koperek do dekoracji i smaku Chleb smarujemy masłem , układamy na nim pokrojone matiasy . Cebulę i ogórka kiszonego siekamy . Posypujemy

Ogrodnik w podróży
Filety śledziowe smażone w cieście 160

Śledź smażony w cieście to moja dzisiejsza  propozycja na szybki i pyszny obiad. Jeżeli nie próbowaliście jeszcze śledzia tak  przygotowanego, to zapraszam po przepis . Składniki: 600 g filetów śledziowych  1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody mineralnej 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz cytrynowy Wykonanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez 2-4 godziny. Ż ółtka(...)sztywną pianę. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtko,  ubitą pianę i   wlać wodę.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śledzie oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek śledzia zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie w occie 146

Dziś zapraszam na pyszne śledzie  w delikatnej zalewie octowej. A tu znajdziecie przepis na śledzie  w  śmietanie  lub z  pieczarkami . Składniki: 500 g śledzi 2 cebule zalewa 3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 3 liście laurowe 6 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenka pieprzu 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą(...)moczyć przez 3-5 godziny. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, zagotować. Do gotującej zalewy dodajemy cebulę, gotujemy 2 minuty, ostudzić. Śledzie przekladamy do miski/słoika, zalewamy zalewą. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi