śledź - 8346 przepisów (strona:89/557)

PYSZNE ŚLEDZIE PANIEROWANE W ZALEWIE POMIDOROWEJ 196

Pyszne śledzie opiekane w zalewie pomidorowej z cebula. Smaczne po 3-4 dniach jak poleżą, ułożyłam je w słoikach przez co świetnie się przechowują kilka miesięcy. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  2 kg świeżych śledzi  zielonych (miałam 12 śledzi, czyli 24 połówki ) sól, pieprz do smaku  panierka- 2 jajka, odrobina mleka, mąka pszenna olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :   Śledzie myjemy, dzielimy na osobne płaty, przyprawiamy, panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni po rybach z odrobiną oleju, doprawiamy solą.  Zagotowujemy składniki zalewy.  Do każdego litrowego słoika nakładamy po 4 płaty śledzia, oraz odrobinę cebuli

Kulinarne Fantazje Marioli
Karnawałowy śledzik 94

Karnawałowy śledzik Pyszne śledzie, jako przekąska na karnawałowe dni jak również różne imprezy. Składniki: ·        1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych ·        3 szklanki wody ·        1 szklanka octu ·        2 łyżki soli ·        4 łyżki(...)liście laurowe ·        4 ziarna ziela angielskiego ·        Olej Sposób przygotowania: 1.    Śledzie obieramy ze skórki, odcinamy płetwy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu, które ma przykrywkę. 2.    Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie

Kulinarna Chwila
Galantyna rybna w galarecie 73

rodzinnych imprezach lub wigilijnej kolacji. Samą galantynę można podać do pieczywa jak wędlinę, na przekąskę z zimnym sosem czosnkowym lub na obiad z ciepłym sosem i surówką   Polecam: ** Śledź w sosie musztardowym ** Tatar ze śledzia z oliwą ** Śledź w śmietanie ** Tatar z łososia z oliwą   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Galantyna rybna: 450 g filetów rybnych, np. mintaja, dorsza(...)jednej dużej galantyny, zrób dwie mniejsze. Danie możesz śmiało przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem.   Polecam również:       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Polecam: Tatar ze śledzia po węgiersku Tatar z łososia z majonezem Śledź w sosie tatarskim Ryba po grecku Śledź po polsku

Kulinarny S.O.S.
Śledzie w śmietanie z gruszką 47

polega na tym, że potem to wszystko trzeba zjeść. Na dodatek na pewno dostaniemy jakieś wałówki – jedynie to mnie hamuje. Nie wiem o co chodzi, ale karp i śledź najbardziej smakują mi właśnie pod koniec grudnia. Dawno (o ile w ogóle) nie robiłam klasycznego śledzia w śmietanie, czas to nadrobić. Śmietanę wymieszałam z jogurtem naturalnym, a jabłka zastąpiłam gruszkami(...)się po kuchni, podjadam kawałek po kawałku. Składniki: 5 filetów śledziowych a’la matjas 1 gruszka 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego liść laurowy pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać (jeżeli nadal są za słone, moczymy je dalej). Po tym czasie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze

Kardamonovy
Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi 38

Tego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)chodzi. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 cebula puszka pomidorów 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1 łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu pieprz olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki

Kardamonovy
Śledzie w jogurcie z jabłkiem i groszkiem 50

Zapomniałam o tym przepisie zupełnie. Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem zrobiłam przy okazji urodzin Bro. Zawsze w jego urodziny robię jakąś wersję tych ryb (bo lubi), w tym roku nie mogło być inaczej. Do wyboru miał właśnie te tytułowe i drugie – w chimichurri. Pierwsza propozycja smakowała mu bardziej, dlatego ją publikuję. Wiem, że to nienajlepsza pora(...)mówił jak macie żyć. Składniki: 4 solone filety śledziowe pół puszki groszku konserwowego 1 większa czerwona cebula 1 jabłko 150 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy

Kardamonovy
Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami 90

przepadam za śledziami. Są dla mnie ostatnimi latami "dziwne" w smaku. Nie potrafię określić co mi w nich nie smakuje. Pamiętam, ze kiedy byłam mała zajadałam się śledziami... Ale ostatnio kupiłam śledzie ( jedną paczkę, 3 sztuki ) śledzi firmy Kapitan Navi ( polecam i nikt mi za to nie płaci)  -  śledzie norweskie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, nie za słone(...)podgrzybki, rozmaryn, musztardę w ziarnach, grubo zielony pieprz. Jedliśmy na kanapce z chleba żytniego.  Byliśmy nimi oczarowani. Z chęcią takie kanapki kupowałabym na mieście, gdyby były. 400 gram śledzi norweskich 1 słoiczek marynowanych podgrzybków 3 łyżki oleju rzepakowy 2 łyżki musztardy w ziarnach pieprz czarny świeżo mielony 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego mała biała cebulka gałązka

AZgotuj!
Sałatka śledziowa z podgrzybkami+ film 55

Sałatka śledziowa z podgrzybkami to wyśmienita przekąska o ciekawym smaku, idealna na świąteczny stół. To idealna przystawka dla smakoszy śledzi, oryginalnego smaku nadaje jej dodatek marynowanych grzybów, jajek i cebuli, jest ekspresowa i banalnie prosta w przygotowaniu, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i gotowe.     składniki na 4 porcje 4-5 płatów śledziowych solonych 1 cebula mały słoik(...)sól przepis Wymoczone w wodzie płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka, po czym wrzucamy do miski. Marynowane podgrzybki kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. Obraną cebulę siekamy i wrzucamy do śledzi i grzybów. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w większą kostkę po czym dodajemy do pozostałych składników sałatki

Smakowite Dania
ŚLEDZIE Z SELEREM NACIOWYM I CZOSNKIEM 73

Doskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować.    3-4 płaty śledziowe 1 czerwona cebula 1 seler naciowy 1 jabłko 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego pieprzu 4-5 suszonych pomidorów olej do zalania    Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy(...)minuty zalewamy zimną wodą. Osączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru. Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi. Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski. Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski. W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler

Smaczne moje
Sałatka śledziowa z jajkiem. 102

Przygotowana może być od razu podana do stołu. Czas przygotowania:  60 minut Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępne SKŁADNIKI: 3 duże płaty śledzia 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 duża cebula 1 średni por 1 duże ugotowane marchewki 4 ugotowane jajka majonez zioła prowansalskie pieprz, sól 1. Cebulę kroimy dosyć drobno i odkładamy(...)samo robimy ze śledziem i porem. Śledzia kroimy w kostkę a pora na plasterki i później siekamy . 2. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki delikatnie ugniatając na spodzie miski łyżką Smarujemy 4 łyżeczkami majonezu i układamy pokrojonego w kostkę śledzia. Na śledzia znów 4 łyżeczki majonezu i przesypujemy cebule wyrównując na całej powierzchni. 3. Na cebulę ścieramy na dużych

karolgotuje
Sałatka śledziowa z jajkiem. 64

Przygotowana może być od razu podana do stołu. Czas przygotowania:  60 minut Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępne SKŁADNIKI: 3 duże płaty śledzia 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 duża cebula 1 średni por 1 duże ugotowane marchewki 4 ugotowane jajka majonez zioła prowansalskie pieprz, sól 1. Cebulę kroimy dosyć drobno i odkładamy(...)samo robimy ze śledziem i porem. Śledzia kroimy w kostkę a pora na plasterki i później siekamy . 2. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki delikatnie ugniatając na spodzie miski łyżką Smarujemy 4 łyżeczkami majonezu i układamy pokrojonego w kostkę śledzia. Na śledzia znów 4 łyżeczki majonezu i przesypujemy cebule wyrównując na całej powierzchni. 3. Na cebulę ścieramy na dużych

karolgotuje
Najlepsze książki kulinarne 2019 – top 10 wg. UgotowanePozamiatane.pl 73

zadowolona, którą zostawiam sobie na półce, gdy wiele innych książek zostało oddane, albo taka, która dała mi do bardzo myślenia. Jak wygląda moja lista top 10 na 2019? Ambasada śledzia. Filip Danielak i Marta Sawicka-Danielak. Wydawnictwo Zwierciadło Ambasada śledzia to bar z polskimi tapas w Krakowie i nowa książka z przepisami z cyklu rybka lubi pływać, śledziowymi cytatami, fragmentami(...)poezji, opowieściami z historii i złotymi myślami, w których główną rolę gra śledź. Śledź łączy przecież klasy społeczne, nie stawia granic i trzyma sztamę z każdym. Śledzie to element naszej kultury społecznej jako wigilijny, karnawałowy czy korporacyjny śledzik. Przepisów na śledzia nigdy dosyć. Więcej o tej książce. Ottolenghi. Prosto. Wydawnictwo Filo Yotam Ottolenghi nie kojarzy się z prostymi przepisami. Raczej

Ugotowane pozamiatane
Śledzie Proboszcza 128

Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem grzybków marynowanych i natki pietruszki. Ja miałam grzybki swoje, ale jeżeli takowych nie posiadacie to możecie dodać marynowane pieczarki. Nazwa ich jest dość ciekawa, ale mój mąż który jest wielbicielem śledzi powiedział „nieważne jak się nazywają, ważne jak smakują”. Takie śledzie sprawdzą się na wigilijnym stole lub przy innych okazjach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)płaty śledziowe a’la matias mały słoiczek grzybków marynowanych 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 4-5 godzin. W międzyczasie zmienić wodę na świeżą. Grzybki odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ocet wymieszać z olejem, natką

Danka Pichci
Śledzie korzenne 62

Śledzie goszczą w moim domu od dawna, chociaż kiedyś za nimi nie przepadałam to teraz za sprawą męża stałam się ich wielką fanką. Przygotowuję na wiele sposobów i trudno się nimi przejeść. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam śledzie korzenne, które bardzo mi smakują a po dwóch dniach są jeszcze lepsze! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 solone filety śledziowe(...)łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 3 goździki 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta gałki muszkatołowej pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie namoczyć w wodzie z 4 łyżkami octu. Odstawić na kilka godzin. 2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ziarna jałowca, ziela angielskiego, goździki i pokruszone liście laurowe utłuc w moździerzu

Danka Pichci