Obok tradycyjnych śledzi w oleju zrobiłam takie z suszonymi pomidorami. Będą ciekawą alternatywą na Wigiliną kolację :) Składniki: 3 – 4 filety śledziowe a la matjas 2 średnie czerwone cebule 5 – 6 dużych suszonych pomidorów 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz olej roślinny – u mnie rzepakowy Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie,trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności, zwykle od 2 do 8 godzin Śledzie pokrój n... czytaj dalej...
Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula