Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju. Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę(...)tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały rok. Jak zrobić śledzie w oleju - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Polecam przepis na absolutnie najlepsze śledzie w oleju. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Oto składniki i przyprawy na śledzie w oleju. Składniki na śledzie w oleju: ok. 1 kg filetów ze śledzi
Moja Książka KucharskaTeraz tylko wszyscy chwalą moje potrawy i są zadowoleni... Warto było powalczyć z samą sobą i kuchnią w roli głównej... :) Śledzie a'la matias... :) Śledzie w oleju... SKŁADNIKI: - 1 kg śledzi a'la matias - 4 średniej wielkości cebule - olej PRZYGOTOWANIE: Najpierw śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie, tak około 1,5 godziny. I jeden pewien trik(...)jeden płat na 3 części oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na koniec układamy śledzie i cebulę warstwami na przemian w słoiku, cebula, śledzie i tak do napełnienia słoika. Na koniec zalewamy wszystko olejem, ale uwaga, żeby olej rozprowadził się równomiernie należy przy samej ściance słoika wsadzić nóż i odepchnąć śledzie do środka. Na koniec zakręcamy słoik szczelnie
Zainspiruj się kuchniąSkładniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej(...)sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć na sicie, podzielić na dzwonka Ułożyć w słoju i zalać olejem słonecznikowym, dołożyć przyprawy pomiędzy śledzie .Najlepsze po 24 godz. Podane ze świeżą cebulką, pyszne
Proste Potrawymoment. Był na blogu przepis na mojego ulubionego śledzia w sosie czosnkowym , dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego śledzika w oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować(...)najmniej jeden dzień przed Sylwestrem, najlepsze będą wtedy, gdy się lekko przegryzą z cebulą. Podaję je z razowym chlebem posmarowanym masłem. Tak mi najbardziej smakuje. Śledź w oleju z cebulą Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno
Kulinarne przygody GatityZapraszam na kolejną potrawę swiateczną- śledzie w oleju. Od niepamiętnych czasów :) na wigilijnym stole gościł u nas śledź w oleju. Szykuję go ok 1 tygodnia wcześniej by sie " przegryzł" Ok kilogram matiasów( filety śledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej. Po wymoczeniu, kroimy(...)Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie ok 4-6 szt, skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie, ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie te nie tylko sa dobre na wigilijny stół, rewelacyjnie sprawdzają się też jako przystawka na różne okazje. Serdecznie polecam
Smaki Edytyzagotowujemy ( bez cebuli ) Osączone śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoju lub miseczce, każdy posypujemy mielonym pieprzem prawdziwym i cebulą Kiedy ułożymy już ostatnią warstwę, wlewamy do śledzi przestudzony olej Odkładamy do dnia następnego, wtedy najlepsze :) Przepis ten dostałam od Janusza. To u niego i jego żony jadłam je po raz pierwszy i bardzo mi zasmakowały. Polecam(...)Oleju użyjemy tyle, by śledzie były w całości nim przykryte
Proste Potrawypierwszy..zobaczymy co z tego będzie..Pomysł na dodatek curry podpatrzyłam tutaj . 4 połówki śledzia marynowanego curry w proszku dobrej jakości 1 duża cebula pieprz olej Śledzia pokroić na kawałki, cebulę w paseczki lub kosteczkę. W salaterce lub słoiku układać warstwę śledzia, posypać pieprzem, pokrojoną cebulą i przyprawą curry. Układać tak, aż do wyczerpania składników (śledzia). Całość
Moje domowe kucharzeniewymoczeniu powinny być bardzo miękkie 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Cebulę smażymy na oleju, aż stanie się szklista, dodajemy cukier, sok, koncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie W słoju układamy pokrojone w dzwonka śledzie, przekładamy tak by były dokładanie zanurzone w przygotowanej zalewie pomidorowo- cebulowej. Przepis dostałam od Renatki, ale widziałam już
Proste PotrawyStandardowa zakąska na Wigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)Składniki:300 g matyjasów (śledzi solonych)1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)2 cebuleok(...)słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień śledzie w oleju
Bon Appetit Małgorzatyoctu min 4 godzNastępnie kroimy w paseczki.Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy tą czynność do wyczerpania składników następnie zalewamy olejem. Zakręcamy słoik. Śmiało postoi około 1 tyg. w lodówce
NaKońcuJęzykawiaderka śledzi a'la matias (800g) - 3 średnie cebule - słoik konserwowych ogórków - 3 łyżki octu - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - świeżo mielony pieprz - odrobina soli - olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy + dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik) Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać , zalać następną i odstawić na kilka godzin ( conajmniej 2-3) , by się wymoczyły(...)kęsy. W słoiku lub misce układać na przemian: trochę cebuli, na to kawałki śledzi, następnie plastry ogórków ( tyle, by przykryły wszystkie śledzie) , na nie pokrojona cebula, którą posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy olejem. I tak na przemian do wyczerpania składników. Na samej górze przykrywamy całość warstwą cebuli, posypujemy pieprzem i zalewamy olejem. Słoik dokładnie zakręcamy i chowamy do lodówki
Smaczne ZdroweMoja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju, zamarynowany po kilku godzinach rozpływa się w ustach. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj kończy się kolejny rok. Odchodzi stare przychodzi nowe. Kolejny rok dla bloga to szmat czasu. 277 wpisów w tym roku, którymi prawie codziennie was witałam
Bernika - moj kulinarny pamietnik