sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:3/165)

Śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim 134

czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni przekonałam się niejeden raz. Najwięcej walorów smakowych zawiera świeży czosnek, więc jeśli macie do niego dostęp polecam – śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim. Liście wydzielają silny aromat młodej cebulki z czosnkową nutą. Dlatego są znakomitym dodatkiem do różnych potraw, skutecznie zastępując tradycyjny czosnek i – w przeciwieństwie do niego – nie pozostawiając nieświeżego oddechu(...)Oprószamy pieprzem cytrynowym – mieszamy. Dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi, skrapiamy olejem – mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika, dopełniamy olejem (mają być przykryte), zamykamy i odstawiamy na dobę do lodówki. Śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim, to p otrawa bardzo zdrowa, prosta i przez to niezwykła. Delikatnie wyczuwalny aromat czosnku niedźwiedziego wzbogacony aromatem pieprzu cytrynowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Śledzie w oleju

mojewypiekiinietylko
Śledzie tradycyjne 150

Śledzie tradycyjne to najczęściej robione śledzie w moim domu na wigilię. Które śledzie w Waszym domu zasługują na miano śledzie tradycyjne? U nas bez wątpnienia śledzie w oleju. Śledzie w oleju przyrządzam na różne sposoby. Robiłam już śledzie ze śliwką czy śledzie w oleju ze smażoną cebulką. Dzisiaj proponuję kolejny przepis na śledzie tradycyjne z czerwoną cebulką. Śledzie są pyszne(...)godziny. Jeśli śledzie są wciąż bardzo słone odlej wodę i napełnij świeżą. Mocz tak długo aby by śledzie były wystarczająco słone. Odcedź. Pokrój cebulkę w drobną kostkę. Wlej olej, dodaj pieprz, śledzie i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby posól. Przełóż śledzie do słoika i wstaw do lodówki. Śledzie można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. The post Śledzie tradycyjne appeared

codojedzenia
Śledzie w oleju 94

Śledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale także przez cały rok. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego prostego, a jakże pysznego przepisu na śledzie w oleju. Na pewno zagoszczą o The post Śledzie w oleju appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Śledzie w oleju 171

Śledzie w oleju to jedna z najczęściej spotykanych zakąsek (ma za „zadanie” powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową (podobnie jak wódka). Zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem „więzi” wspólnie pijących.  To tyle – wikipedia. Śledzie w oleju to również jedno z dań wigilijnych… i nie tylko.   Składniki:  - śledzie matiasy ok. 500g- 2 cebule(...)cytryny- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek otarty- pieprz- sól do smaku- olej Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki

mojewypiekiinietylko
Jajka faszerowane śledziem 91

czerwonej cebuli 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka krojonej natki pietruszki szczypta pieprzu szczypta soli 5 dkg jabłka 1 łyżka oleju Jak zrobić jajka faszerowane śledziem. Śledzia wyciągnąć z oleju, lekko przetrzeć jego nadmiar papierowym ręcznikiem po czym pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać i również pokroić w małą kosteczkę. W misce połączyć krojonego śledzia(...)połówki jajka położyć sporą ilość farszu śledziowego. Jajka ułożyć na półmisku do serwowania lub talerzyku i przetrzymywać w lodówce przed podaniem. Jajka faszerowane Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane śledziem. Śledzia w oleju zastąpić można śledziem solonym lub w occie. Śledzia solonego należy najpierw wymoczyć w zimnej wodzie. Dobrze jest taką wodę zmienić około dwa do trzech razy. Z ugotowanych jajek

MeCooks
Śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze ze słoika. PRZEPIS 97

najlepiej, gdy marynujemy go w zamkniętym słoiku. Wtedy zachowuje najwięcej aromatu. Przepis na śledzia w oleju z cebulką Składniki: 400 gramów ładnych filetów śledziowych alla matias, 2 cebule, kilka kulek ziela angielskiego, listek laurowy, świeżo mielony pieprz, olej rzepakowy, słonecznikowy lub lniany. Jak zrobić śledzie w oleju z cebulką? Śledzie przepłucz w świeżej wodzie, następnie mocz przez około 12 godzin(...)papierowym ręczniku, następnie pokrój na 3-4 cm kawałki. Cebulę drobno posiekaj. W słoiku układaj ściśle warstwowo cebulę, śledzie, dopraw zielem angielskim i pieprzem – i tak do wyczerpania składników. Do słoika włóż też listek laurowy. Teraz śledzie zalej olejem – tak, aby były przykryte. Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Rada: tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce

Kulinarna Polska
Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie 156

Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie Takich śledzi po prostu nie może zabraknąć na moim stole. Przygotowuję je zarówno na Święta, jak i na Sylwestra czy też inne okazje. Proste w przygotowaniu, z dużą ilością cebuli. Śledzie w oleju z cebulą trzeba przygotować dzień wcześniej. Pamiętajcie, że muszą postać 24 godziny, aby wszystkie smaki ładnie przeszły. Śledzie(...)zwinąć w ruloniki. Ja lubię tą ostatnią wersję, bo ładnie prezentuje się na stole. A czy i u Was na świątecznym stole zawsze muszą pojawić się tradycyjne śledzie w oleju? Składniki: 0,5 kg śledzi a la matjas olej rzepakowy 4-5 ziela angielskie 2 mniejsze cebule kila ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe świeżo mielony czarny pieprz szczypta majeranku

Słodkie okruszki
Śledzie z kolorowym pieprzem 1147

Śledzie w oleju z kolorowym pieprzem i cebulką, to bardzo prosta w wykonaniu przystawka lub przekąska. Wystarczy pokroić filety na kawałki, cebulkę w piórka i zamarynować w oleju z dodatkiem kolorowego pieprzu. Takie śledzie w oleju możesz przygotować o wiele wcześniej i bez problemu postoją w lodówce nawet kilkanaście dni. Śledzie konserwuje nie tylko olej, ale również pieprz. Co najważniejsze(...)jakości olej: 200 ml Śledzie z kolorowym pieprzem Wykonanie: Śledzie wkładamy do odpowiedniego naczynia i zalewamy wodą. Jeśli są bardzo słone zmieniamy wodę kilka razy. Następnie kroimy płaty po lekkim skosie na kawałki. Cebulę czerwoną i cebulę białą kroimy w piórka i zalewamy wrzącą wodą. Odcedzamy i osuszamy z wody. Do śledzi wlewamy nieco oleju i wsypujemy pieprz. Dokładnie mieszamy

Kuchnia Na Wypasie
Najlepsze przepisy na śledzie 103

jabłkowego łyżka płynnego miodu świeżo zmielony pieprz Pełny przepis tutaj. ŚLEDZIE NA CIEPŁO Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ Składniki: ok 14 filetów śledziowych w oleju – u mnie 2 beczki śledzi z olejem wiejskim Seko 100 g mąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę garść migdałów blanszowanych garść suszonej żurawiny cytryna(...)dekoracji 14 wykałaczek Pełny przepis tutaj. ŚLEDZIE Z FASOLĄ I ŚLIWKAMI Składniki: 100 g suchej fasoli Jaś 5 filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni

Ugotowane pozamiatane
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ 106

tradycyjne, najprostsze jak dziś, z cebulką i kolorowym pieprzem. Na miskę śledzi jest masa pomysłów, w naszym domu szczególnym powodzeniem cieszą się takie pozycje jak: śledzie z cebulką w oleju śledzie po kaszubsku śledzie z suszonymi pomidorami śledzie z pieczarkami i cebulką w oleju śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką(...)ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem śledzie z suszonymi śliwkami w oleju i occie jabłkowym. Do jednych przepisów wracamy częściej w ciągu roku, niektóre czekają na Wigilię, są to śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa i śledzie po żydowsku. Śledzie

Zasmakuj Kuchni
Śledzie z cytrynową nutą 138

Chciałam trochę odmienić solone śledzie w oleju i tak powstały śledzie z cytrynową nutą. Użycie skórki z cytryny zamiast soku nadaje cytrynowy aromat a nie nadaje kwaśnego smaku cytryny. Składniki: 2 opakowania śledzi solonych w oleju ( ok. 450 gram, lub podobna ilość solonych śledzi na wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej(...)kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Śledzie w oleju z cebulką 147

Śledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Z resztą kocham wszystkie rybki już od maleńkości :) Z reguły jest tak, że dzieciom ciężko przemycić rybę i jedynie jedz The post Śledzie w oleju z cebulką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Śledzie w oleju z warzywami 192

Śledzie w oleju z warzywami Ciekawe połączenie smaków i kolorów. Prosty i szybki przepis na śledzie w oleju, z dodatkiem chrupiących warzyw. Polecam! Składniki: 3-4 płaty śledzi a’la Matjas 1 cebula 1 czerwona papryki 2 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 słoika marynowanych pieczarek około pół szklanki oleju   *** Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy(...)warzyw. Następnie ponownie śledzie i znowu warzywa, aż do wykończenia składników *** *** Całość zalewamy olejem i wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Wigilijne śledzie Artykuł Śledzie w oleju z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Śledzie w oleju 85

filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju – przepisem oczywiście z Wami się dzielimy. Składniki 4 filety śledziowe a’la Matjas 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kolorowego(...)było nim zakryte, słoik zakręcić i odstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 12 godzinach, ale najlepszy smak uzyskują po dwóch dniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie w oleju pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania