Śledzie w oleju, nasza tradycja, nigdy nie zabrakło ich na świątecznym stole. Ba! Często pojawiają się na wszelakich innych uroczystościach, najczęściej imieninach czy rocznicach. Śledzie w oleju z cebulką zawsze się sprawdzą, to prosty przepis na danie do pieczywa i wspólnego biesiadowania. Smacznego! SKŁADNIKI: 8 płatów śledziowych ala matias 5 cebul ok. 300 ml oleju płaska łyżka cukru pudru(...)mieszam, odstawiam na bok. Śledzie płuczę pod bieżącą zimną wodą, osuszam na ręczniku papierowym. Kroję je w niezbyt duże kawałki, dodaję cebulę i mieszam. Tak przygotowane śledzie wkładam do słoika, zalewam resztą oleju, dodaję liście i ziele, lekko przyprawiam pieprzem i zamykam. Odstawiam na 24 godziny do lodówki. Gotowe przekładam do miski i podaję. Smacznego
Zasmakuj KuchniMoja Mama jest specjalistką od śledzika "na raz"; w oleju lnianym z cebulką i koperkiem. To od niej od dawien dawna podpatrywałam różne wersje śledzi w oleju (mój Tata zajadałby się nimi codziennie) - w oleju rzepakowym, lnianym, (czasem w oliwie z oliwek), z koperkiem, pietruszką, grzybami, cebulką czerwoną, białą, czasem szalotką, i tak dalej i tak dalej... Śledziowe eksperymentowanie(...)gościom nawet śledzie z miodem, z suszonymi owocami, marynowanymi warzywami w różnych ostro-słodko-kwaśnych sosach i salsach. Nic mnie już chyba nie zdziwi w temacie śledzi :) Dziś śledzie w oleju lnianym z czerwoną cebulą i chili z dodatkiem chrupiących i świeżych pestek granatu, z pięknie pasującym (nie tylko kolorem) świeżym koperkiem. Składniki: 500 g śledzi 1 duża czerwona cebula
Zasmakuj Kuchniwymagające pracy – a w smaku i tak zyskuje uznanie jedzących Idealne rozwiązanie Nie wiem jak u Was, ale u mnie co roku musi być filet ze śledzia w oleju z cebulą. Generalnie tradycja jest taka, że przygotowujemy go, wykładamy, a potem każdy dla odczepnego sięgnie po kawałeczek, żeby tę potrawę „odhaczyć”. Śledź zostaje oczywiście, żalu(...)Odstaw na 2-3 h. Jeśli masz płaty w oleju, pokrój je na mniejsze kawałki a olej możesz wykorzystać. Obierz czosnek i pokrój ząbki w cienkie plasterki. Wymieszaj śledzia z olejem, czosnkiem, majerankiem lub bazylią i odstaw do lodówki- niech sobie w spokoju czeka na kolację wigilijną Składniki ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM 300-400 g płatów śledziowych solonych (wtedy moczymy
Eat me! Fit me!Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie
Kulinarne przygody GatityPiernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Śledź po kaszubsku II Domowe rolmopsy z papryką Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Na zakończanie obiecana wyżej niespodzianka w postaci rewelacyjnego przepisu na łososia. Ryba podana w ten sposób jest
Kulinarne przygody Gatitykilka sposobów na tę pyszną rybę. Kliknijcie na tytuł przepisu na pod zdjęciem, a zostaniecie przekierowani na stronę z przepisem. Śledź po kaszubsku Domowe rolmopsy z papryką Śledź w oleju z cebulą Śledź po kaszubsku II Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Śledź wiejski Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź pod buraczkiem
Kulinarne przygody Gatityteż przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką , a także inne przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych
Kulinarne przygody GatityPolecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki
nietylkopasta.plproste, jednak na efekt końcowy warto poczekać minimum dwa dni, a im dłużej śledzie z żurawiną będą się “przegryzać”, tym lepiej. Składniki na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 4 solone filety ze śledzi a’la Matias 1 cebula 3/4 szklanki suszonej żurawiny 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu 3 goździki(...)Suszoną żurawinę płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Jeżeli śledzie będziemy marynować dłużej niż 2 dni żurawiny nie musimy namaczać - wilgoci nabierze z marynaty. Wymoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niewielki cząstki. Cebulę kroimy w piórka. W litrowym słoju układamy warstwami śledzie, cebulę oraz żurawinę. Dodajemy przyprawy. Wszystko zalewamy olejem z sokiem z cytrynowym lub octem balsamicznym. Zalewa powinna
Korniszonkiproste, jednak na efekt końcowy warto poczekać minimum dwa dni, a im dłużej śledzie z żurawiną będą się “przegryzać”, tym lepiej. Składniki na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 4 solone filety ze śledzi a’la Matias 1 cebula 3/4 szklanki suszonej żurawiny 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu 3 goździki(...)Suszoną żurawinę płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Jeżeli śledzie będziemy marynować dłużej niż 2 dni żurawiny nie musimy namaczać - wilgoci nabierze z marynaty. Wymoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niewielki cząstki. Cebulę kroimy w piórka. W litrowym słoju układamy warstwami śledzie, cebulę oraz żurawinę. Dodajemy przyprawy. Wszystko zalewamy olejem z sokiem z cytrynowym lub octem balsamicznym. Zalewa powinna
Gotujemy i jemysuszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie
nietylkopasta.plziemniak i buraczek ćwikłowy połączyłam z miękkim, aromatycznym śledziem. Sałatkę doprawiłam zrobionym przeze mnie osobiście domowym majonezem Przepis na domowy majonez znajdziecie w linku tutaj: Majonez na żółtkach Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do zrobienia sałatki śledziowej. 35 dkg filetów śledziowych w oleju 30 dkg ugotowanych buraczków ćwikłowych 5 jajek ugotowanych(...)tarce jajka. Gotową sałatkę należy schłodzić w lodówce. Sałatka śledziowa z domowym majonezem Smacznego! O czym warto pamiętać robiąc sałatkę śledziową. Sałatka śledziowa z domowym majonezem Użyłam śledzi z oleju. Osobiście nie lubię śledzi ani w occie ani w soli dlatego też na takowe się nie zdecydowałam. Czerwoną cebulę zastąpić możecie cebulą białą lub cebulą szalotką. Ja przygotowałam sałatkę
mecooksoleju rzepakowym. Ot i cały przepis. Śledź bałtycki filetowany smażony Prosty, szybki i smaczny śledź usmażony i gotowy w kilka minut. Smacznego! Składniki na śledzie smażone: filety śledzi bałtyckich (tyle ile zjemy) olej rzepakowy do smażenia ok. 2-3 łyżki mąki pszennej (w zależności od ilości filetów) Sól i pieprz do smaku(...)cytryny (opcjonalnie) Jak usmażyć śledzia? Śledź smażony fletowany . Filety śledzia płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy je ręcznikiem papierowym. Doprawiamy. Każdą sztukę obtaczamy w mące. Patelnię dobrze nagrzewamy. Wlewamy olej. Śledzie smażymy z każdej strony po 1-2 minuty, gdy będzie złoty jest gotowy. Śledzia spożywamy na ciepło, zaraz po usmażeniu, np. z ziemniakami z wody z koperkiem i kiszonymi ogórkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną(...)wodą zostawiamy najlepiej na całą noc. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy pokroić też w cieniutkie piórka. Cebulkę zaparzamy w przegotowanej wodzie, następnie przecedzamy przez sito i zalewamy ją olejem. Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojoną cebulkę. Doprawiamy do smaku pieprzem, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Smacznego
kgwjanczewo