średniej cebuli 4 łyżki suszonej żurawiny 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 goździk 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu szczypta soli olej *wykorzystałam śledzie w oleju, które wcześniej umyłam i chwilę moczyłam w zimnej wodzie Cebulę obrać, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Suszoną żurawinę zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. Gdy będzie miękka(...)żurawinę i przyprawy (goździka, listek laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz i ewentualnie szczyptę soli). Powinny utworzyć się 2-3 warstwy. Na sam koniec, wierzch zalać olejem. Przygotowany słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Przygotowane śledzie najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień po przyrządzeniu (smaki muszą się ze sobą "przegryźć"). Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćcebulę. Sałatkę doprawiłam solą, pieprzem, kwaśną śmietaną i majonezem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sałatka z różowego śledzia Składniki na sałatkę z różowego śledzia. 50 dkg różowego śledzia atlantyckiego w oleju 4 jajka ugotowane na twardo 10 dkg czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli(...)śledzia Warto wiedzieć robiąc sałatkę z różowego śledzia. Po obraniu ogórków ze skórki nie odciskałam z nich soku. Jeśli chcecie, aby sos w sałatce był bardziej gęsty wtedy odciśnijcie sok z ogórków. Mi osobiście rzadsza konsystencja sosu w tym wypadku nie przeszkadzała. Jeśli nie uda Wam się kupić śledzi matiasów, zastąpcie je dowolnym rodzajem śledzia w oleju. Jajka, których użyłam
MeCookswodą i pozostawić do namoczenia na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki a następnie zalać olejem lub mixem olejów. Do śledzi dodać ziele angielskie i liścia laurowego a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin ( u mnie 3-4 godziny). Kapustę obrać z wierzchnich liści a następnie przekroić na pół(...)pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę wymieszać z cebulą i jabłkiem a następnie wyłożyć na półmisku i wykładać na nią kawałki śledzi i polać olejem, w którym były marynowane. Śledzie w czerwonej kapuście można też podawać w formie sałatki, mieszając wszystkie składniki i podając w miseczce lub na półmisku. Przed podaniem warto śledzie
Ola la LCHFSkładniki : 3 płaty śledzi olej słonecznikowy czerwona cebula czarny pieprz grubo mielony sok z cytryny lub ocet jabłkowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć do momentu, aż nie będą słone Osączyć dobrze na sicie, skropić obficie sokiem lub octem, ponownie osączyć Ułożyć ściśle jeden obok drugiego, jeśli trzeba warstwami Ułożyć pomiędzy czerwoną cebulkę, posypać grubo mielonym pieprzem i zalać olejem słonecznikowym. U mnie
Proste PotrawyŚwieże, nie solone śledzie, w lekko słodkiej marynacie. 500 g świeżych płatów śledzi, marynata pierwsza : 500 ml wody, 100 ml soli, marynata druga : 540 ml wody, 100 ml cukru, 80 ml octu 10%, 10 ziaren pieprzu białego, 50 ml oleju rzepakowego, pęczek szczypiorku Wodę(...)wymieszać z solą. Śledzie obrać ze skóry. Włożyć do słonej marynaty na 4 - 5 godzin. Wodę, cukier, ocet i pieprz z drugiej marynaty zagotować, odstawić do ostudzenia. Wymieszać z olejem. Śledzie wyjąć z pierwszej marynaty, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć do słoika, zalać drugą marynatą. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej na cały dzień. Podawać posypane szczypiorkiem
królestwo garówadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po węgiersku to bardzo ciekawy przepis na przekąskę z wykorzystaniem tradycyjnych śledzi w oleju. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju okazje, a przede wszystkim(...)święta. Takie śledzie w sosie pomidorowym można przygotować również na kolację, ponieważ są przepyszne. Sam przepis na śledzie po węgiersku jest bardzo prosty i łatwy. Należy je jednak przygotować dzień wcześniej, by smaki się przegryzły. Następnego dnia śledzie po węgiersku będą smakowały najlepiej. Do przygotowania śledzi po węgiersku potrzebne nam będą śledzie w oleju, papryka, pieczarki, cebula oraz
Przepiski.plpłatów solonych 1 cytryna kilka ziaren ziela ang kilka liści laurowych 1 czerwona cebula pieprz kolorowy- 1 łyżka olej ok 3/4 szklanki Wykonanie:Sledzie moczymy, układamy w naczyniu. Cebule kroimy w piórka,posypujemynią śledzie, obsypujemy też zielem ang, dokładamy listki laurowe, posypujemy pieprzem. Z cytryny tarkujemy skórkę , dodajemy na sledzie.Olej mieszamy z sokiem
Z Majeczką w kuchnidrobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu. Składniki: około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych) mąka pszenna do oprószenia śledzi olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 5-6 większych liści laurowych 1 łyżka ziaren ziela angielskiego 4 łyżki ziarenek(...)obrać i pokroić w talarki. Wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem zagotować w garnku na niewielkim ogniu. Dołożyć cebulę i gotować jeszcze przez minutę. Śledzie oprószyć mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Układać je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewać wrzącą zalewą. Na wierzchu układać cebulę. Słoiki zakręcić i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaRoladki które zrobimy w 15 minut. trzeba tylko pamiętać o namoczeniu śledzi.Polecam z olejem lnianym który jest bardzo zdrowy. Będą fajnie wyglądać na świątecznym stole i nie tylko. 3 płaty śledzi matias 1 ogórek kiszony(...)marchewki gotowane 1/2 jabłka 1/2 cebuli 1 kawałek papryki chili 1 cebula czerwona szczypior sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki śmietany ukwaszonej 3 kawałki papryki konserwowej olej lniany Śledzie moczę wcześniej w zimnej wodzie kilka godzin. Do miseczki przekładam śmietanę, jogurt, dodaję pokrojoną cebulę białą, jabłko drobno pokrojone, dodaję dwie łyżki oleju lnianego, doprawiam solą, pieprzem, chili pokrojonym
wesoła kuchniafamily:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Uwaga! Danie i tekst, tylko dla osób DOROSŁYCH. Składniki: 400 g śledzi w oleju 100 g rodzynek 1 łyżka musztardy francuskiej 2 czerwone cebule 2 łyżki posiekanej pigwy z nalewki 1 kwaśne jabłko 1 łyżka przyprawy do piernika sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety osączamy z oleju. Olej zachowujemy. Śledzie kroimy na kawałki. Rodzynki moczymy, odcedzamy. Olej łączymy z musztardą, posiekaną cebulą, pigwą, rodzynkami, pokrojonym w drobną kostkę, jabłkiem, przyprawą do piernika. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy
R'n'G Kitchenciążowa zachcianka, "coś słonego", popularny towarzysz przy zakrapianym stole. Polecam serdecznie w najprostszej, klasycznej wersji - z posiekaną cebulką z dodatkiem soku z cytryny i natką pietruszki. Mniam! Śledzie z cebulką w oleju Składniki: 0,5 kg płatów śledzi z solanki 2 cebule sok wyciśnięty z jednej cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki (ja użyłam samych(...)listków) 5-7 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy szczypta soli ok. 1/2 szklanki oleju roślinnego (ja użyłam rzepakowego) słoik o pojemności ok. litra Śledzie z cebulką w oleju - sposób przygotowania: Śledzie umieść w misce, zalej zimną wodą i odstaw na ok. 2 godziny, żeby wypłukać nadmiar soli. Jeśli po tym czasie śledzie wciąż są słone - wymień wodę i odstaw
Gary Bez dnaczęść rodziny zdecydowanie wybiera te! A więc zapraszam ;-) Składniki; 40 dag śledzi solonych 1 słoiczek musztardy (ja użyłam sarepskiej) 1 łyżka miodu 4 cebule 50 ml oleju Śledzie myjemy a następnie moczymy około 2-3 godz. Czas moczenia zależy od tego czy śledzie są bardzo słone czy nie. Co jakiś czas zmieniamy wodę(...)czasie śledzie odcedzamy i kładziemy na sitku aby odciekły z wody. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, podsmażamy na oleju do momentu aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Kiedy cebula przestygnie dodajemy musztardę i miód. Dokładnie mieszamy. W naczyniu układamy warstwami śledzie a następnie cebula i tak do wyczerpania produktu. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki
Radość kipiąca uśmiechem.część kulinarnego świata, która interesuje mnie najbardziej. Naprawdę doceniam śledzie w sosie a'la Milanówek mojej mamy czy te z zielonym pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym. Szczerą miłością pokochałabym śledzia w sosie piernikowym w słodkiej śmietanie bo uważam to byłby sztos ale jeszcze nigdzie go nie jadłam. I bardzo mi smakuje śledź w śmietanie. Lub w każdej innej(...)pierniczków. Według mnie smakowało to bezbłędnie i nadal się zastanawiam czy nie przemycić tego dania na wigilijny stół i co na to reszta. Składniki (na kilka porcji): Śledź marynowany w: oleju lnianym 1 szalotka 2 łyżki kaparów 1 łyżka różowego pieprzu 3-4 plastry śledzia marynowanego w solance lub oleju Jabłka marynowane z: goździkami
Mango Papajamnie mile zaskoczył. Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał się bardzo aromatyczny i delikatny w smaku, śmiało mogę go polecić. Takie śledzie najlepiej przygotować wcześniej, co najmniej 2 - 3 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy(...)wody i zalać oliwą z oliwek i odstawić na około godzinę, następnie pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym, wystudzić. Śledzie wymieszać z cebulką, pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu cebuli i olejem konopnym lub lnianym. Śledzie w słoiku
Kuchcik gotuje