śledź w oleju Nie wiedzieć czemu utarło się powiedzenie, "nudny jak śledź w oleju". Otóż nie znana mi jest bliżej geneza tego powiedzonka, ale jakkolwiek by była zawiła i pasjonująca, to zgodzić się z nią po prostu nie można. Niewiele bowiem rzeczy pasuje równie dobrze, do wybornego śledzia, co właśnie olej. Spożywajmy więc na potęgę, pyszne matiasy z olejowej zalewy(...)pożytkiem dla naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz
Miód i pieprzogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania. No to… doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka ziaren ziela angielskiego - 3 – 4 listki laurowe - majeranek otarty - różowy pieprz(...)składników. Wierzch stanowi cebula, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie ziarna pieprzu różowego oraz gałązka świezego kopru. Całość zalewamy olejem lnianym, zamykamy pojemnik i wstawiamy na noc do lodówki. Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem, to jedna z bardzo wielu propozycji nie tylko na ostatki. Akurat dokładnie ten produkt – śledzie iwasi w puszce pamiętam z okresu dzieciństwa – był rarytasem
mojewypiekiinietylkomoże zabraknąć na wigilijnym stole . Śledzie w śmietanie są niezwykle prostym do zrobienia daniem. Śledzie należy wymoczyć, pokroić, dodać kawałki jabłka oraz cebuli po czym doprawić do smaku kwaśną śmietaną i pieprzem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem Składniki na śledzie w śmietanie. 25 dkg filetów śledziowych (solone(...)dość drogie. Matiasy to tak zwane “śledzie dziewicze”, czyli śledzie które są przed pierwszym tarłem. Mają bardzo delikatne mięso, są mniej słone i nieco bardziej tłuste. Do przygotowania śledzi w śmietanie najlepsze będą sole śledzie. Jeśli jednak takowych nie macie można oczywiście użyć zarówno śledzia w oleju jak i śledzia w occie. Śledzia w oleju zalecałabym przetrzeć papierowym
MeCooksogórki konserwowe 1 łyżka musztardy 8 łyżek ketchupu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżki oleju szczypta pieprzu szczypta papryki ostrej 1. Do wysokiego naczynia dodajemy ketchup, musztardę olej, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. 2. Śledzie płuczemy i moczony kilka godzin. Kroimy w grubszą kostkę ogórki i wcześniej wymoczone śledzie. Dodajemy do naczynia z sosem. Cebulę natomiast
karolgotujedodatkiem rodzynek, naprawdę prosta do przygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania. Polecam Wam także: – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki(...)brązowego cukru – 4 liście laurowe, 4-5 goździków, 3-4 kulki ziela angielskiego, pieprz Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Pokrój cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Duś aż cebula zmięknie. Wtedy
nietylkopasta.plpieprz Śledzie w słonej zalewie zalewamy mlekiem lub lodowatą wodą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki – dwukrotnie warto zmienić w tym czasie mleko/wodę na świeże (śledzi w oleju nie musimy namaczać). Kroimy je w romby (pod kątem), aby uzyskać mniejsze kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, majonez, obie musztardy, kurkumę oraz miód. Śledzie układamy na talerzu(...)świeżo mielony pieprz Śledzie w słonej zalewie zalewamy mlekiem lub lodowatą wodą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki – w międzyczasie warto zmienić mleko/wodę na świeże ( śledzi w oleju nie musimy namaczać). Kroimy je w romby (pod kątem), aby uzyskać mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki obieramy, kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny
Poezja smakuwyśmienicie. Koniecznie trzeba je wypróbować i zrobić odrobinę wcześniej, aby się przegryzły i nabrały tego słonecznego smaku suszonych pomidorów oraz aromatycznego oregano. Składniki (na 3-4 porcje): 500g śledzi z oleju 8-10 suszonych pomidorów z oleju 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju spod pomidorów łyżeczka suszonego oregano mielony kolorowy pieprz do smaku olej rzepakowy do zalania śledzi(...)stanie się szklista i miękka – około 7-10 minut. Na sam koniec smażenia dodajemy roztarte w rękach oregano, mieszamy i ściągamy z ognia do ostygnięcia. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na centymetrowe plastry. Przekładamy do miski. Odsączone z oleju pomidory kroimy w małą kostkę i dodajemy do śledzi. Ostudzoną cebulę z oregano dodajemy do śledzi. Doprawiamy wszystko
Smaczna Stronaśledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie w wiśniówce – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – śledź w oleju ŚLEDZIE skandynawskie Przygotowanie : 30 minut + 3 dni w lodówce Składniki: – 8-10 filetów śledziowych solonych – 2 czerwone cebule – 2 marchewki – 100 ml oleju rzepakowego(...)Obierz cebule i marchewkę. Cebulę pokrój w ósemki, a marchewki w plastry. Włóż je do garnka, dodaj ocet, wodę, olej, cukier, liście laurowe, pieprz, jałowiec i musztardę. Wszystko podgrzej i gotuj aż uzyskasz konsystencję syropu, ok 5-6 minut. Śledzie pokrój na kawałki, włóż je do słoja przekładając warzywami i przyprawami z przestudzonej zalewy. Tak wypełnione słoje zalej resztą zalewy
nietylkopasta.plgwiazda anyżu - po jednej na słoiczek plaster imbiru - po jednym na słoiczek Śledzie kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i zalewamy zalewą przygotowaną z octu, oleju i przypraw. ŚLEDŹ W OLEJU Z GORCZYCĄ Składniki: 500 g filetów śledziowych olej słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron, lniany lub miks liść laurowy - po jednym na słoik pół łyżeczki białej gorczycy(...)musztardy francuskiej ziarnistej - po jednej na słoik ziele angielskie - 2-3 kuleczki na słoik pieprz 2 cebule Śledzie kroimy i wkładamy do słoików z cebulą i przyprawami. Zalewamy olejem TATAR ZE ŚLEDZIA I BURAKÓW (nie IO) Składniki: 500g filetów śledziowych 100 ml oleju z orzechów laskowych 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych 2 ugotowane
Cytryna&Co.Łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne. Składniki na porcję dla 4 osób: 4 filety śledziowe a'la matyjasy (w słonej zalewie) 2 małe cebule świeżo zmielony pieprz sól olej Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać wrzącą wodą. Do słoika nakładać(...)naprzemiennie śledzie i cebulkę posypaną odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie śledzie, cebula i przyprawy. Na sam koniec całość zalać olejem. Przygotowane śledzie wstawić do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu
UgotowaćŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, więc warto zacząć już gromadzić przepisy. Śledzie w oleju na moim rodzinnym stole są zawsze obecne. No i znikają bardzo szybko. Bo ja bardzo lubię śledzie (a M. ich nienawidzi i nawet buziaka nie chce dać po śledziowym łasuchowaniu ;) ). ŚLEDZIE W OLEJU Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - olej - papryka słodka(...)papryka ostra Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce. Przesypujemy kolejne warstwy słodką i ostrą papryką oraz cebulą. Całość zalewamy olejem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuświęta nie może zabraknąć śledzia, w oleju z grzybkami jest moim ulubionym. Szybki i łatwy do przygotowania i pyszny. Śledzie w oleju z grzybkami Składniki: - 600 g śledzi a la matias - 100 g suszonych grzybów - 2 duże cebule - olej Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstwaiamy na około dwie godziny. Gotujemy do miękkości w wodzie której się moczyły. Śledzie wkładamy(...)słoikach układamy naprzemiennie cebulę, grzyby, śledź i znowu cebulę, grzyby i śledź aż do zapełnienia słoików tak aby na górze były grzyby. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Życzę smacznego
Kulinarne życieKlasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego(...)projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Śledź w oleju z pieczonymi burakami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania : 4 godziny Składniki: 600 g buraków 440 g filetów śledzia a la Matjas około 1 szklanki maślanki 1 cebula świeżo
Kulinarne przygody Gatitynachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także śledzia w oleju z cebulą , śledzia w sosie czosnkowym oraz śledzia w oleju z pieczonymi burakami . Będą jak znalazł na święta lub na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Śledź po kaszubsku(...)osób Składniki: 5 filetów śledziowych 1 duża cebula porządna garść rodzynek 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska olej do smażenia Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je winem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy
Kulinarne przygody Gatity