sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:20/193)

Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami 50

takie dni jak Wigilia, Wielkanoc czy wszelkie rodzinne imprezy i spotkania śledź to jedna z podstawowych potraw obecnych na każdym polskim stole. Uwielbiam klasycznego śledzia z cebulką, ale chętnie przygotowuję też nieco inne wersje śledzi jak właśnie ta z dodatkiem ziarnistej musztardy francuskiej, suszonych pomidorów i chilli. Pyszny śledź, proste dodatki i efekt łał. @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1696513);(...)śledzie w oleju –  tatar ze śledzia –  śledzie w wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledź w czosnku i majeranku –  śledzie w kiszonych cytrynach – śledzie skandynawskie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań – Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie ŚLEDZIE Z CHILLI I SUSZONYMI POMIDORAMI Przygotowanie : około

nietylkopasta.pl
śledź w śmietanie/ dekonstrukcja 140

część kulinarnego świata, która interesuje mnie najbardziej. Naprawdę doceniam śledzie w sosie a'la Milanówek mojej mamy czy te z zielonym pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym. Szczerą miłością pokochałabym śledzia w sosie piernikowym w słodkiej śmietanie bo uważam to byłby sztos ale jeszcze nigdzie go nie jadłam. I bardzo mi smakuje śledź w śmietanie. Lub w każdej innej(...)pierniczków. Według mnie smakowało to bezbłędnie i nadal się zastanawiam czy nie przemycić tego dania na wigilijny stół i co na to reszta.  Składniki (na kilka porcji): Śledź marynowany w: oleju lnianym  1 szalotka  2 łyżki kaparów  1 łyżka różowego pieprzu  3-4 plastry śledzia marynowanego w solance lub oleju  Jabłka marynowane z: goździkami

Mango Papaja
Śledzie z suszonymi pomidorami 229

mnie mile zaskoczył. Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał się bardzo aromatyczny i delikatny w smaku, śmiało mogę go polecić. Takie śledzie najlepiej przygotować wcześniej, co najmniej 2 - 3 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy(...)wody i zalać oliwą z oliwek i odstawić na około godzinę, następnie pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym, wystudzić. Śledzie wymieszać z cebulką, pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu cebuli i olejem konopnym lub lnianym. Śledzie w słoiku

Kuchcik gotuje
Śledzie po kaszubsku 87

opakowanie śledzi w oleju bądź solonych, polecam Wam wykorzystać je do zrobienia śledzi po kaszubsku właśnie. Przepis na śledzie po kaszubsku znajdziecie poniżej. Smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Śledzie Składniki na śledzie po kaszubsku. 60 dkg filetów śledziowych w oleju lub solonych 2 liście laurowe 15 dkg białej cebuli 3 łyżki oleju słonecznikowego(...)szerokości około 2-3 centymetrów każdy. Pokrojone śledzie włożyć do miski, zalać zimnym sosem, wymieszać i przełożyć do słoiczków. Odstawić na co najmniej 5 godzin a najlepiej na noc, aby śledzie dobrze połączyły się z sosem. Śledzie Warto wiedzieć robiąc śledzie po kaszubsku. W tym przepisie wykorzystuję zazwyczaj filety śledziowe w oleju . Poza ich osuszeniem na papierowym ręczniku i usunięciem

MeCooks
Śledzie świąteczne... 187

szczęście przygotowane  wcześniej, zapakowane do słoiczków, wstawione do lodówki mogą przetrwać do świąt. Oto moje śledziowe propozycje: Śledzie po wiejsku Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju Śledzie z jajkiem w śmietanie Śledziowe rolmopsy z grzybami Śledzie z jabłkiem w śmietanie Śledzie po kaszubsku Śledzie w sosie cytrynowym Śledzie w kawie po szwedzku Śledzie z sosem pomidorowym

Kuchnia u Krysi
Śledzie w oleju z koperkiem i kaparami 197

koperku i z dodatkiem kaparów, wyszły wyjątkowo dobrze. Porcja na nieduży słoik. Bardzo polecam na wszelkie spotkania.  składniki ok 250 g filetów śledziowych - 3 filety, używam korzennych śledzi w oleju 2 ząbki czosnku  2 łyżki świeżego , posiekanego koperku 2 łyżeczki kaparów olej przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję(...)śledzi, przekładając czosnkiem, kaparami, posypywać koperkiem. Zalać olejem, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego

Stare Gary
Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem 106

przyjęcie. Prosto, a jak pysznie. Spróbujcie. Składniki: 6 filetów śledziowych z oleju pół małej cebuli 1 jabłko 4 kulki buraczków Moryń Tradycja Smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na małe kawałki (paski) i dodajemy do miski(...)Jeśli śledzie były z piórkami cebuli, to kroimy je i dodajemy do miski. Jeśli nie, to obieramy małą cebulę i kroimy ją. Cebulę przekładamy na sitko i sparzamy przed dodaniem do reszty składników. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Kulki buraka kroimy na małe kawałki. Dodajemy do śledzi z cebulą. Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem, dodajemy niewielką ilość oleju ze śledzi

Słodkie okruszki
Śledzie w sosie tatarskim 251

Śledzie w sosie tatarskim to kolejny mój pomysł na podanie tych niezbyt lubianych ryb. Sos tatarski robię zazwyczaj na święta Wielkanocne jako dodatek do wędlin i jajek, a tym razem przygotowałam śledzie w sosie tatarskim na święta Bożego Narodzenia. Do zrobienia tego dania wykorzystałam płaty śledziowe w oleju, ale mogą to być też solone filety śledziowe a’la matias(...)śledzie). Śledzie można też pokroić w większą kostkę, połączyć z sosem tatarskim i podawać w formie sałatki. W obu przypadkach śledzie w sosie tatarskim przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Robiąc śledzie w sosie tatarskim nie dodaję do nich soli, ponieważ wszystkie składniki były już doprawione. Jednymi składnikami sosu tatarskiego są marynowane grzyby leśne, które można zastąpić marynowanymi pieczarkami. Śledzie

Danka Pichci
Śledzie z cytryną i jabłkiem 101

olejem lub śmietaną. Jabłko i cytryna uszlachetniają smak śledzi i wynoszą je na wyższa półkę ;) Sposób na nie pochodzi z książki Danuty Wyrybkowskiej Praktyczna kuchnia domowa z 1937 roku. Śledzie te polecane są do oliwy i śmietany, nazwa przepisu „ śledzie w oliwie i śledzie w śmietanie”. 4 filety śledzi solonych, 1 winne jabłko (u mnie reneta), 1 cytryna (z cienką(...)skórką), 1 liść laurowy, 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, olej tłoczony na zimno Filety śledzi wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie. Nie polecam gotowych śledzi w oleju, bo z nimi ciężko już coś zrobić. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda

królestwo garów
Pasta ze śledzia w oleju z kuskusem. 161

przyrządzić na wiele sposobów. Ja pierwszy raz próbowałam dodać do pasty kaszy i to było bardzo dobre posunięcie :) Być może zostało po obiedzie kilka łyżek? Potrzebujemy: pół puszki śledzi w oleju Łosoś Ustka pół cebuli 2 jajka na twardo 3 łyżki ugotowanej kaszy kus kus 2 łyżki ketchupu pieprz Śledzie wraz z olejem przekładamy do miseczki. Śledzie rozgniatamy widelcem, prawie

MamaOskarka
ŚLEDZIE Z SELEREM NACIOWYM I CZOSNKIEM 103

Doskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować.    3-4 płaty śledziowe 1 czerwona cebula 1 seler naciowy 1 jabłko 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego pieprzu 4-5 suszonych pomidorów olej do zalania    Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy(...)Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi. Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski. Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski. W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem

Smaczne moje
Śledzie w miodzie i koncentracie pomidorowym 195

znikają błyskawicznie. Składniki: 1 kg matjasów 1/3 szkl octu 1/3 szkl oleju 1/3 gorącej przegotowanej wody 3 łyżki miodu 2 średnie cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju Śledzie zalać zimną wodą, wstawić do lodówki i zostawić na noc. Woda doskonale wyciągnie nadmiar soli.  Przygotować zalewę. Wodę, olej i ocet wlać do garnka i podgrzać do połączenia(...)właściwości. Zalewa musi być przestygnięta. Cebulę pokroić na grube półplasterki, wrzucić na patelnię z kilkoma łyżkami oleju i zeszklić. Do zeszklonej cebuli wlać zalewę z miodem, wymieszać i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Ja wystawiam na balkon. Po kilku godzinach jest idealnie zimne. Śledzie odsączyć z wody zostawić na kilka chwil na durszlaku do odcieknięcia wody. Następnie pokroić na mniejsze kawałki

Ze smakiem bez glutenu
Śledzie marynowane w aromatycznym sosie 114

Świeże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem... 500 g płatów świeżych śledzi, marynata : 460 ml wody, 140 ml octu 10%, 1 łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, łodyżki koperku z jednego pęczka, sos : 150 ml posiekanego koperku, 50 ml posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżki soku z cytryny, Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin. Śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kawałki. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Włożyć do sosu śledzie

królestwo garów
Śledź w oleju 166

Chyba najprostsza wersja przyrządzenia śledzia- Smacznego! Śledź w oleju Składniki: około 6 pałatów śledziowych 1 duża cebula szklanka oleju kilka listków laurowych i ziela angielskiego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy wodą i moczymy  przez 2-3 godziny. Cebulę kroimy w drobną kostkę i zalewamy wrzątkiem. Kiedy śledzie stracą już słony posmak kroimy je na mniejsze kawałki. W dużej misce mieszamy(...)śledzie, przyprawy, olej oraz cebulę(odciśniętą z wody). Przekładamy do słoika/pojemnika i pozostawiamy przynajmniej na dobę aby smaki się połączyły

Smaki Natalii

Proponowane wyszukiwania