kogoś, kto lubi śledzie to każdy sposób ich podania jest dobry. Dzisiaj proponuję śledzie po wiejsku, czyli w marynacie octowej z cebulką i olejem. Ja do zalewy dodałam jeszcze marchewkę, ale można ją pominąć. Przepis na śledzie po wiejsku możemy modyfikować według własnego uznania i dodać do słoika ogórka kiszonego lub konserwowego. Wówczas ogórki kroimy w grubsze plastry i wkładamy(...)kiszony ogórek nada przystawce kolorów i urozmaici jej smak. Śledzie po wiejsku to jeden z najbardziej znanych sposobów na przygotowanie tych ryb. Jest to bardzo smaczny sposób podania śledzi, dobry na każdą okazję. Mogą to być święta, spotkania rodzinne lub przyjęcia różnego rodzaju. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Śledzie po wiejsku: 400 g słonych filetów śledziowych Zalewa: 2 szklanki wody
Danka PichciTaki śledzik idealnie sprawdzi się jako przystawka na domowych imprezach. Bo wiadomo rybka lubi pływać… 3 płaty śledzi marynowanych w oleju a’la Matjas 1 cebula 2 łyżki keczupu pikantnego Sól Pieprz Oregano Płaty śledzi marynowanych osączamy z oleju. Kroimy w plastry (około 1 cm). Połowę cebulki siekamy w piórka, drugą połowę w bardzo drobną kosteczkę. Śledzie mieszamy z cebulką
VioletoweKucharzeniejuż za momencik, nim zdążysz mrugnąć okiem, a na niebie zauważysz pierwszą gwiazdkę, sygnał do rozpoczęcia uczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych śledzi 2 papryczki chili olej 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 ziarenka pieprzu po łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroję je następnie(...)małe kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę kroję w plasterki. W słoiku układam cebulę, śledzie i paprykę naprzemiennie. Wkładam liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Olej, ocet, wodę zagotowuję i studzę, po czym zalewam śledzie. Zostawiam szczelnie zamknięte na minimum dwie doby. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiŚledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor(...)Pokroiłam je na kawałki. Dodałam pokrojoną drobno cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami sałatkę śledziową z jabłkiem śledzie
potrawyregionalneSkładniki: śledzie 1 kg , sól morska Prowansalska Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej do smażenia - ile potrzeba , brukselka 3/4 kg , masło 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka świeże, nieduże śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć łebki,ogonki, płetwy mlecze jak są duże i całe to zostawić śledzie i mlecze dobrze opłukać(...)dać na sito aby obciekła woda do reklamówki wsypać sól, pieprz mielony i potrzebną ilość mąki, dodać śledzie i mlecze i w reklamówce potrząsając obsypać mąką na gorącym oleju smażyc śledzie na rumiano z każdej strony z brukselki odciąć głąbki i ugotować ją w niesolonej wodzie do miękkości ugotowaną brukselkę wylać na sito aby obiekła z wody włożyć brukselkę
W Mojej Kuchni Lubięcebulą i marynowanymi buraczkami - dodatkowe informacje: Śledzie solone należy uprzednio wymoczyć, a te w oleju od razu pokroić. Osobiście robię różne wersje, choć przyznam, że ta ze śledziami w oleju jest bardziej łagodniejsza. W przepisie użyłam buraczków Moryń . Akurat w plastrach, które idealnie nadały się do dekoracji
Di gotujekażdą inną okazję. Taką sałatkę śledziową szykuje się błyskawicznie. Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. To wspaniała odmiana od tradycyjnych śledzi w oleju lub śmietanie. Jak przygotować śledzie w sosie musztardowym? Aby śledzie w sosie musztardowym smakowały najlepiej ich przygotowanie należy zaplanować minimum kilka godzin przed planowaną uroczystością. Możemy wykorzystać śledzie z zalewy
Słodkie okruszkiZiemniak i śledź to zawsze dobrana para. Przeważnie jest to ziemniak i śledź w oleju. Proponuję podać kartofle ze śledziem wędzonym i kawiorem ze śledzia. ziemniaki sałatkowe, typ kulinarny A, płaty śledzia wędzonego na zimno lub na gorąco (ok. 1/4 płata na 1 ziemniaka), masło (2 płaskie łyżeczki na 1 ziemniaka), ser twardy tary ( u mnie carski, 1 łyżeczka
królestwo garówzawsze szybko znika w towarzystwie świeżych bagietek i masełka czosnkowego (lub ziołowego). W powstałym pysznym sosie " z charakterem " można maczać bułeczki. Przekąska idealna! Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w skośne dowolnej grubości paski 1 duża cebula przekrojona na pół i pokrojona w cienkie piórka 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski(...)smaku; do cebulki dodajemy musztardę, sok z grejpfruta i skórkę z pomarańczy (łyżeczkę) oraz drobno posiekana natka pietruszki, mieszamy; na koniec dodajemy śliwki, jajka, olej i śledzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania, składniki przejdą swoimi smakami, smacznego
Zasmakuj KuchniPyszna sałatka śledziowa, lekko ostrawa dzięki musztardzie przełamana słodko - kwaśnym smakiem cytryny i suszonych śliwek. Idealna przekąska, nie tylko na Święta. Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w paski 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny skórka(...)dokładnie mieszamy, cebula zmięknie i będzie łagodniejsza w smaku; do cebulki z czosnkiem dodajemy musztardę, sok i skórka z połowy cytryny i koperek, mieszamy; na koniec dodajemy śliwki, olej i śledzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania, składniki przejdą swoimi smakami, smacznego:) Niniejszy przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Tesco z przepisami na Boże Narodzenie
Zasmakuj Kuchniniezbyt słodkiego piernika jakie świat widział! Mogłabym jeść to danie całe święta! Otwierajcie się na nowe smaki i wypróbujcie! Przepis na śledzie: Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju z pistacji 2 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżka soku z cytryny szczypta przyprawy korzennej skórka otarta(...)pomarańczy Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam lub miksuję blenderem na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę
Mango Papajaśledziowych 2 cebule 100 g śliwek kalifornijskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli 3 goździki pół łyżeczki gorczycy, czarny pieprz olej do zalania śledzi Przygotowanie: Śledzie pokroić na 3-4 cm kawałki. Śliwki pokroić w kostkę Jeśli śliwki są mocno wysuszone, przed pokrojeniem można zalać je gorącą wodą i pozostawić(...)następnie odcedzić na sicie Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat, śliwki oraz pieprz; wymieszać i ostudzić W słoiku układać warstwami: cebula, śledzie itd. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić, wstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się przegryzły. przepis stąd
Proste PotrawyDzisiaj pyszna przystawka z marynowanego śledzia na carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna. SKŁADNIKI : 3 filety śledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki nasiona granatu do ozdoby(...)ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju. Na talerz układamy plastry jabłka, na to porcja salsy, kawałki śledzia bez zalewy oraz porcję sosu. Śledzie dekorujemy odrobiną musztardy i nasionami granatu. Podajemy od razu. Smacznego. Przepis bierze
Kulinarne Fantazje Mariolipróbowaliście jeszcze śledzia tak przygotowanego, to zapraszam po przepis . Składniki: 600 g filetów śledziowych 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody mineralnej 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz cytrynowy Wykonanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez 2-4 godziny. Ż ółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wsypać do miski(...)dodać żółtko, ubitą pianę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śledzie oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek śledzia zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasicukru) 1/3 szklanki wody garść żurawiny garść rodzynek sól i pieprz – do smaku *** Śledzie jeśli są mocno słone moczymy w wodzie (ja użyłam śledzi w oleju i były akurat), a następnie tniemy w paseczki *** *** Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy *** *** Śledzie przekładamy do ostudzonej zalewy i odkładamy na kilka godzin, lub nawet całą(...)czasie śledzie odsączamy z zalewy i przekładamy do miski (zalewa nie będzie nam już potrzebna). Następnie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju *** *** Do cebuli dodajemy żurawinę, rodzynki i miód (lub cukier), mieszamy. Wodę łączymy z przecierem i wlewamy do garnka. Całość dusimy przez około 3 minuty ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Blog z Apetytem