Składniki: 220 g (3 płaty) śledzi (matias), 2 średnie cebule, 4 łyżki octu, olej, pieprz. Przygotowanie: Gdy śledzie są mocno słone opłukać lub wymoczyć. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, to od razu przejść do drugiego etapu czyli osuszyć, pokroić w kawałki, popieprzyć, skropić octem. Cebulę pokroić w kostkę i wyłożyć ją na śledzia. Na koniec zalać olejem i odłożyć
W kuchni u Monikiobiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka i zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Moja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób
W kuchni KatieTego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu pieprz olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Dodajemy
Kardamonovyprostu śledzie pomorskie z orzechami, ale postanowiłam to zmienić. Większość z Was i tak pewnie prędzej znajdzie przepis na „śledzie po kaszubsku”, niż „śledzie pomorskie”, co jest dla mnie zrozumiałe. A, właśnie. Skąd te śledzie pomorskie się w ogóle wzięły? Z książki kucharskiej Hanny Szymanderskiej. Na blogu jest przepis na przepyszne śledzie pomorskie (Haniowe właśnie), które(...)orzechów włoskich pieprz szczypta soli (jedynie do doprawienia sosu) olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w drobną kostkę cebule, smażymy do zrumienienia
Kardamonovyśledzie to dobra propozycja na tradycyjnego śledzika lub jedno ze świątecznych dań. Udostępnij Składniki na śledzie z kolendrą i limonką 3-4 płaty śledziowe a’la Matjas 1 średnia cebula 1 / 2 pęczka świeżej kolendry sok i skórka z 1 limonki 4 łyżki oleju pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny(...)pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, odcedzić po tym czasie. Limonkę sparzyć gorącą wodą, wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Kolendrę posiekać. Do miski przełożyć śledzie, wlać olej oraz sok z limonki. Wsypać kolendrę, skórkę z limonki i cebulę, całość przemieszać. Śledzie z kolendrą i limonką przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin. W czasie
niecodziennikparyŚledzie Proboszcza to pyszna propozycja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co uwielbiają zarówno śledzie, jak i marynowane grzyby. Jest to prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z dodatkami, który równie dobrze sprawdzi się na Sylwestra i in The post Śledzie Proboszcza appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewersja to śledzie w musztardzie , lecz w tym roku ich nie będzie...za to będą śledzie curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne. Składniki 1 słoik śledzi w occie 1/3 szkl. oleju lnianego SemCo 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka cukru Szczypiorek Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. Kroimy drobno(...)szczypiorek i cebulę ze słoika po śledziach. Do 1/3 szkl. oleju lnianego dodajemy curry, kumin, cukier i wszystko mieszamy. Zalewamy śledzie i wsypujemy szczypiorek. Zostawiamy w misce pod przykryciem lub w słoiku
Czarnawisienkaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku są bardzo popularne nie tylko w regionie, ale także w całej Polsce. Prościej mówiąc, śledzie po kaszubsku to śledzie w pomidorach z nutką słodkiego akcentu. Dodatki i przyprawy sprawiają, że śledzie smakują nieco inaczej, niż tradycyjne filety śledziowe z olejem i cebulką. Śledzie po kaszubsku jak większość przepisów świątecznych, to nasza rodzinna tradycja. Przepis(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku należy przygotować kilka dni wcześniej, aby wszystkie składniki się przeżarły. Zapraszam serdecznie na śledzie po kaszubsku w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że Wam posmakują. Smacznego! PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Składniki 1 cebula biała 1 papryka czerwona 1 szklanka kukurydzy w puszce 200 g koncentratu pomidorowego 50 g ulubionego ketchupu 8 płatów śledzi solonych
Przepiski.pljuż szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego(...)Przygotowujemy marynatę: wodę zagotowujemy w niewielkim garnku, dodajemy ocet, cukier, gorczycę, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 5 minut i studzimy. Śledzie wkładamy do zimnej marynaty i marynujemy je przez noc w lodówce. Cebule siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy rodzynki i pokrojone śliwki. Smażymy 10 min. Następnie dodajemy przecier, przyprawy i około 200 ml wody. Dusimy kolejne
Trzeci talerzprowadzę jedynie dla siebie. Jeżeli chodzi o same śledzie, od razu się przyznam, że nie jestem wielką fanką tych ryb. Lubię jednak te, które są z owocami, świeżymi i suszonymi. Mamy więc tutaj śledzie z rodzynkami. Pyszne. Składniki: 3 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula garść rodzynek 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) pół łyżeczki przyprawy do piernika(...)opcjonalnie) Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do oleju wsypujemy przyprawę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie
Kardamonovyłyżka musztardy ziołowej (lub innej łagodnej) 2-3 łyżki soku z cytryny (ew. octu winnego, jabłkowego) 100-150 ml oleju rydzowego Dodatkowo: 5 ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy (duży) 5 lisków bazylii (większych) Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku). Po tym czasie każdy filet (osuszony) posmarować mieszanką musztard i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i bazylię(...)olejem i ponownie układać powyższe składniki, aż się wyczerpią. Na samym końcu powinna znaleźć się cebula - posypana przyprawami i posiekaną bazylią. (U mnie wyszły dwie warstwy.) Gotowe śledzie zalać pozostałym olejem i szczelnie przykryć/zakręcić. Tak przygotowane odstawić do lodówki - minimum na 1 dobą. (Najlepiej, aby odstały
Di gotujeprzekąskę dla smakoszy śledzi i nie tylko. Prosta w wykonaniu sałatka śledziowa smakuje rewelacyjnie. Słodka, lekko ostra potrawa , ktora sprawdzi się na różnych rodzinnych przyjęciach, domówkach jak i również na świątecznym stole i Sylwestra. Warto spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po sułtańsku – składniki: 350 g filetów śledziowych ala matjas po odsączeniu ( użyłam śledzi w oleju sok z jednej cytryny(...)pomidorowego 100-150 gram rodzynek płaska łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po sułtańsku – wykonanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy do miseczki zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godzin6aby wymoczyly się z nadmiaru soli. Przyspieszyć można zmieniając wodę w miseczce. Po tym czasie osuszamy śledzie ręczniczkiem papierowym i skrapiamy je sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzatkiem
Olcia gotuje!mojego przepisu na śledzie opiekane. Najlepszy i sprawdzony przepis, który przekazała mi moja moja mamusia. Ta opiekana ryba to coś pysznego. Prosty przepis na śledzie, który przygotujesz w kilka minut. Są smaczne, nie za kwaśne, takie w sam raz. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie opiekane składniki: 1 kilogram świeżych śledzi wypatroszonych i bez głów olej do odsmażenia mąka do obtoczenia(...)marchew cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka gorczycy 4 ziela angielskie 3 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie opiekane w zalewie sposób wykonania: Śledzie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie każdą rybę z osobna obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy śledzie z obu stron na złoto – brązowy kolor. Czosnek siekamy. Marchewkę i cebulkę kroimy
Olcia gotuje!użyłam rzepakowego) Migdały prażymy do lekkiego zrumienienia. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do oleju dodajemy harissę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie, cebulę(...)pokrojone w mniejsze kawałki daktyle, migdały, olej z harissą, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Artykuł Śledzie z harissą, migdałami i daktylami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy