pyszne. Całe szczęście poza daniami na ciepło, jak np. kotlety czy "flaczki" świetnie nadają się także do przekąsek na zimno. Dzisiaj proponuję przygotowane w oleju jak śledzie. Świetnie pasują na kolację czy jako przystawka na przyjęciu. Składniki (3 porcje) -400 g boczniaków -cebula -2 garści suszonej żurawiny -olej rzepakowy -sól, pieprz Przygotowanie Boczniaki umyć i ugotować
Zielona KuchniaDania rybne, bezmięsne. Nie używam tego dnia w mojej kuchni też jajek. Tak mnie nauczono, wychowano, taką tradycję przekazuję moim synom. Aby nie nudziły się już tak tradycyjne śledzie w oleju ( choć osobiście je bardzo lubię ) to próbuję nowych połączeń i smaków, którymi zaskakuję swoich bliskich. Dziś moja propozycja to pomarańczowe śledzie. Musicie przygotować i ocenić sami. Składniki
Z Majeczką w kuchniłyżek suszonej żurawiny HELIO 2 średnie czerwone cebule, 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, olej Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 2-3 godzin,ja w trakcie moczenia zmieniam jeszcze raz wodę. Żurawinę zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min.,odsączamy. Cebulę obieramy(...)kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki i układamy w słoiku,na to trochę cebuli i żurawiny i rozgniecionych przypraw i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak dalej układamy warstwami na przemian,na końcu zalewamy olejem,zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum dobę,żeby się przegryzły! Smacznego
Swojskie jedzonkoposiada wszystkie wartości zdrowotne. Co prawda zabarwia marynaty, ale daje subtelniejszy smak niż inne octy i marynaty są łagodniejsze. Olej dodatkowo łagodzi smak marynaty. Cukier w mojej marynacie zastąpił miód. Zdrowszej i smaczniejszej marynaty już nie znajdziesz. Składniki: 500 g śledzi solonych 1 szklanka octu jabłkowego 6% 2-3 szklanki wody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1-2 cebule(...)być trochę "przerysowana" w smaku, by śledzie były smaczne śledzie wyjąć z moczenia, odsączyć na papierowym ręczniku. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki w słoju układać naprzemiennie śledzie z cebulą. Zalać marynatą, na koniec wlać olej. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 dni, by się "przegryzły
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część) 1 średnia papryczka chili 5-6 średnich filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki kiszone 150 ml oleju słonecznikowego Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierćplasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż
Codzienna kuchnia niecodziennamarchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, czubata łyżka papryki w proszku, 3 łyżki octu winnego, natka pietruszki, łyżeczka musztardy, pieprz, olej. Jak zrobić śledzie po grecku? Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smaż jeszcze kilka minut
Kulinarna PolskaKolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco. 8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody 150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej żurawiny(...)odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać
Kolorowa kuchnia ElkiPrzepis na pyszne śledzie w lekko słodkim sosie z rodzynkami i cebulą. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach. Składniki: ok 700 g śledzi a la matias 2 duże cebule pół szklanki oleju pół szklanki octu winnego 100 g rodzynek 180 g przecieru pomidorowego po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalewamy wodą i moczymy około(...)moczenia wymieniamy wodę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie do cebuli dodajemy ocet, olej, rodzynki, przecier i przyprawy. Dusimy wszystko razem około 5 minut i odstawiamy do wystudzenia. W szklanym naczyniu rozkładamy zalewę, na nią układamy pokrojone na kawałki śledzie i przykrywamy resztą zalewy. Śledzie odstawiamy do lodówki na co najmniej
e-PrzepisyKulinarneskładniki: 200 g śledzi w oleju 100 g marynowanych podgrzybków 100 g ogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana natka pietruszki wykonanie: Śledzie kroimy w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i siekamy w kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo
Domowy Smak JedzeniaNajwspanialsza Wigilia w aspekcie kulinarnym to ta tradycyjna . Smażony karp, ziemniaki z “tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z tej najpiękniejszej kolacji można uznać za zdrowe. Wigilia i Święta są tak wyjątkowe, że odchudzanie się(...)postawmy na inne ryby – dorsz czy pstrąg zapieczony z plasterkami cytryny będzie świetną alternatywą. Śledzie też są mile widziane na “zdrowszej wigilii”. Nie dosładzajmy marynaty – użyjmy pasującego do nich winnego jabłka, a zamiast śmietany dodajmy do nich jogurt. Te w oleju zamieńmy na marynowane w oliwie z oliwek z dodatkiem cytryny i wody. Pamiętajmy, aby solone
Poezja smakuPoznaj mój sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie z cebulą, ogórkiem i jabłkiem. Smakują naprawdę wybornie. Są lekką odmianą od tradycyjnych śledzi w oleju. To również wspaniała propozycja na wigilijną wieczerzę oraz każdą rodzinną imprezę . Wybór produktów do tej prostej i smacznej potrawy nie jest wcale taki oczywisty. Śledzie muszą być przede wszystkim dobrej jakości – nie za bardzo żółte
Ania gotujebarwa. Olej zawiera ca 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania." Olej wspaniale skomponował się ze śledziami z ostrzejszą nutą. Składniki: 6 filetów śledziowych matjas 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka mała 1 czerwona cebula 1 marchewka 3 łyżki koperku kawałek pora(...)Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy. Por kroimy. Olej rydzowy Wielkopolski Semco mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie możemy zajadać się śledziem. Pozwólcie również, że złożę Wam wszystkim
Kuchnia w oparachgroszku 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu (opcjonalnie śmietana 18% lub dodatkowa łyżka majonezu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Uwagi: Użyłam śledzi z oleju (osuszyłam je papierowym ręcznikiem). Można użyć również solonych (należy je wcześniej wymoczyć kilka godzin w wodzie). Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w poprzek
Słodkie okruszki