korzystam od lat, robię np. śledzie po żydowsku z dużą ilością czosnku albo śledzie proboszcza z marynowanymi pieczarkami. Dziś pokazuje przepis na śledź po francusku czyli śledź z musztardą francuską, która ma całe ziarenka gorczycy. Śledzie można trzymać w lodówce do 7 dni, więc spokojnie można je przygotować kilka dni przed świętami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po francusku – Składniki(...)płaskie łyżki majonezu 2 płaskie łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki musztardy francuskiej pół łyżeczki cukru sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po francusku – Wykonanie Śledzie odsącz z oleju, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 2-3 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli, Co jakiś czas wymieniaj wodę
To Musisz Wiedziećszybkie w wykonaniu, a na pewno zaspokoi podniebienia niejednego amatora rybnych przysmaków. Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Składniki na 4-6-porcji: 500g śledzi solonych a’la matiasów 100g śliwki suszonej 500g cebuli 70g oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Sok z cytryny Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i moczymy(...)wrzątku przez maksymalnie 1 minutę. Cebula dzięki temu będzie bardziej delikatna i straci swoją ostrość. Do odmierzonej ilości oleju wsypujemy zioła, świeżo zmielony pieprz i mieszamy. Śledzie łączymy z cebulą i śliwkami, zalewamy olejem z ziołami, całość skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny według własnych preferencji smakowych. Gotowe śledzie
Księga-SmakuPomysł na takie śledzie znalazłam tutaj ..zrobiłam je dziś po raz pierwszy...do marynaty wykorzystałam olej z ryżu , który zawiera korzystny skład kwasów tłuszczowych, w tym nienasyconych (Omega 3 i 6) oraz gamma - oryzanol. Duża zawartość witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy poprawia cyrkulację krwi i wspaniale wpływa na kondycję skóry.Dodałam również różowy pieprz ziarnisty z zalewy ..szczerze mówiąc(...)się pysznie...olej z ryżu jest delikatny i łagodny w smaku..a cynamon i goździki ..od razu był wyczuwalny ich zapach.. 250 g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych) 200 ml oleju z ryżu 1 kawałek kory cynamonu 4-5 goździków 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy Śledzie
Moje domowe kucharzeniedag.dag rodzynek mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo do słoika: 1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno) 3 łyżki octu winnego jabłkowego WYKONANIE: Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku. Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy(...)zmiękły Następny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli , mieszamy. Możemy dodać odrobinę cukru jeśli będą zbyt kwaśne. Ostudzamy podstawę do naszych śledzi. Następnie w szklance rozrabiamy olej rzepakowy i ocet. Wlewamy na dno słoika. Będziemy warstwami układać śledzie i cebulkę.Pierwsza warstwa cebulka, następnie pokrojone na kawałki śledzie. Znowu cebulka i tak na zmianę
W kuchennym oknie EwySkładniki: słoik marynowanych filetów śledziowych 1 mango 1 papryka czerwona 1 duże mango 2 łyżki oleju słonecznikowego ok. 5 łyżek soku z pomarańczy łyżeczka miodu szczypta chili sól Śledzie odsączyć z oleju, ułożyć na półmisku. Ogórka i mango obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, mango, ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami i wyłożyć na śledzie
Czerwień i błękitsobie to coś. Jeżeli chodzi o ości, to nie sposób ich wyciągać. Przypominają nitki i można je śmiało jeść. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI śledź atlantycki tusza 2-3 sztuki mąka pszenna (np. Wrocławska) olej przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, przyprawa(...)WYKONANIE Śledzia umyć, przeciąć i wyciągnąć szkielet. Posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem wedle uznania. Przyprawioną rybę obtoczyć delikatnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć na nim śledzie i smażyć z obu stron do momentu aż ryba będzie przypieczona i miękka (około 10 minut
Passions hobbies lifepłaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić(...)drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami śledzie i kapustę. Zalać olejem rzepakowym. Odstawić na 3 dni do lodówki. zastawa
królestwo garówŚwięta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w occie i oleju. Są to śledzie najpierw zakwaszone cytryną i octem, a potem marynowane w oleju z ziołami i całymi ząbkami czosnku. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikśledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie) pomysł na stół wigilijny, bo można je przygotować dużo wcześniej (nawet tydzień przed serwowaniem). Dobrze się przechowują i nabierają lepszego smaku, gdy trochę postoją (smaki się przegryzą). Serdecznie pozdrawiam Pana, który w sklepie wybrał(...)koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny pieprz grubo mielony 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe olej do smażenia dobry olej lub oliwa Śledzie opłukać pod bieżącą wodą. Namoczyć śledzie na noc w przegotowanej lub przefiltrowanej wodzie. Rano śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule pokroić w piórka. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Gdy zmięknie, dodać
Weekendy w domu i ogrodzieugotowane marchewki (ok 200g) 200g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie Seko ) 100g serka topionego (najlepiej miękkiego, tzw. serdelek) szczypiorek z jednej dymki pierz czarny świeżo mielony Śledzie osączyć z oleju. Posiekać bardzo drobno. Można również rozdrobnić śledzie blenderem poprzez pulsacyjne wciskanie guzika - chodzi o to, by śledzie były rozdrobnione, ale nie papkowate*. Jajka obrać ze skorupek, rozgnieść widelcem
Obiad gotowynawet smaczniejszą opcją :D Taka kanapeczka z oliwą i miodem .. mmmm!! KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE OMEGA-3: olej lniany, nasiona lnu, olej z orzechów włoskich, ryby (w tym śledzie!!) OMEGA-6: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z kiełków pszenicy, orzeszki ziemne Zalecane jest, aby proporcja omega-6 do omega-3 była jak najmniejsza, maksymalnie 5:1. Należy zatem uważać na spożycie omega
Vroblewska-fitlifeSkładniki: 5 filetów śledzia a'la matias 2 nieduże czerwone cebule 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego około 1,5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu kilka gałązek natki pietruszki Sposób wykonania: Filety moczymy w wodzie około 2 godziny. Następnie odsączamy i kroimy w poprzek(...)ukośne plastry. Cebulę kroimy w ósemki i rozdzielamy jej warstwy. Do dużego słoika wkładamy śledzie, cebulę, ziele angielskie oraz pieprz. Dodajemy sok z cytryny oraz ocet i zalewamy olejem (powinien przykrywać śledzie). Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki
Qchnia po prostuSkładniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie co godzine zmieniać wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda matiasy pokroić do miski na 2 cm kawałki, wsypać pokrojoną cebulę, posypać cikrem, pieprzem mielonym dodać(...)pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy tyle, aby zakryć śledzie, schować do lodówki na kilka godzin takie śledzie lubimy do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsałatki. Banalny i szybki przepis! Składniki: - 350 g filetów śledziowych a'la matjas w oleju - 1 duże jabłko - 1 por - puszka groszku konserwowego - 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na drobniejsze kawałki. Jabłko obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasiennie i kroimy w kostkę Zieloną część pora kroimy w półplasterki i sparzamy na sitku wrzątkiem Następnie
Taste Therapy