Składniki: 5 płatów śledziowych solonych 2 cebule 2 łyżki octu jabłkowego około 10 ziaren ziela angielskiego olej roślinny szczypior Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie około 3-4 godzin. Następnie odcedzamy, suszymy i kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie, cebulę, ziele angielskie wrzucamy do słoika. Dodajemy ocet i zalewamy olejem (powinno go być tyle
Qchnia po prostujeszcze lepsze. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: słoik śledzi w oliwie laska cynamonu 5 ziaren kardamonu 15 goździków 3 listki laurowe łyżeczka mielonego cynamonu olej szczypta cukru Przygotowanie: Śledzie kroimy w mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy kardamon, goździki, mielony cynamon, cukier oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy laskę cynamonu oraz listki laurowe. Śledzie przekładamy
Życie ze smakiempokroić w szerokie paski.2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki.3. Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników.5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej). Od czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem
Kuchnia domowa Anidegustacji smacznej sałatki Składniki: 500 g śledzi 250 g pieczarek 1 cebula 6 łyżek majonezu 150 g zielonych oliwek 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 łyżki oleju sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w skośne cienkie paseczki. Ziemniaki i marchewkę ugotować. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone drobno
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 solone filety śledziowe 2 cebule 10 suszonych prawdziwków 4 łyżki oleju sól pół cytryny natka pietruszki Przygotowanie: Śledzie wymoczyć w wodzie (ok 10-12 godz(...)obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki. Smacznego
charlotte gotujeśledź z żurawiną w sosie curry, jak nie próbowaliście tego połączenia to czas najwyższy. Śledź z żurawiną w curry Składniki: opakowanie śledzi matjas (250 g) 1 cebula szczypta cukru 1/3 szklanki suszonej żurawiny 50 ml oleju 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki(...)soku z cytryny pieprz Śledzie pokroić w kawałki, odłożyć do miski, popieprzyć. Cebulę pokroić w cienkie pół-krążki, dodać połowę soku z cytryny i cukier - wymieszać. Wymieszać olej z curry - zalać śledzie, dodać cebulę i żurawinę i delikatnie zmieszać całość. Odstawić na minimum 3 godziny, najlepiej na całą
Smaczny zeszytmówi!) zjadła z dokładką p odsumowując: „Ale dobre to!”. Skoro mama tak mówi …. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * bułka pełnoziarnista – 2 szt * Beczka śledzi. Filety śledziowe w oleju wiejskim SEKO – 1 słoik * świeży jarmuż * duży burak – 1 szt * czerwona cebula – 1 szt SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny gęsty – 200 ml * świeży koperek * sól(...)piórka. Bułki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, każdą część smarujemy obficie sosem jogurtowym. Układamy świeży (oczyszczony i zblanszowany – przelany wrzątkiem) jarmuż, cebulkę, plastry buraka i śledzie (odsączone wcześniej z nadmiaru oleju). Przykrywamy i zajadamy! Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką SEKO
Ostra na SłodkoŚledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie tutti frutti świetnie sprawdzą się jako wigilijna przystawka, a także jako zimna przekąska w czasie sylwestrowej imprezy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na owocowe śledzie. Składniki potrzebne na śledzie z suszonymi owocami (śliwkami(...)kroimy w cienkie piórka. W litrowym słoju warstwami układamy cebulę, przyprawy, śledzie oraz suszone owoce - można je wymieszać lub układać na przemian warstwy żurawiny, śliwek i rodzynek. Na wierzchu układamy cebulę. Tak przygotowane śledzie z owocami i cebulą zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dopełniamy olejem rzepakowym. Słoik ze śledziami wstawiamy do lodówki - najlepiej
KorniszonkiŚledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie tutti frutti świetnie sprawdzą się jako wigilijna przystawka, a także jako zimna przekąska w czasie sylwestrowej imprezy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na owocowe śledzie. Składniki potrzebne na śledzie z suszonymi owocami (śliwkami(...)kroimy w cienkie piórka. W litrowym słoju warstwami układamy cebulę, przyprawy, śledzie oraz suszone owoce - można je wymieszać lub układać na przemian warstwy żurawiny, śliwek i rodzynek. Na wierzchu układamy cebulę. Tak przygotowane śledzie z owocami i cebulą zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dopełniamy olejem rzepakowym. Słoik ze śledziami wstawiamy do lodówki - najlepiej
Gotujemy i jemywłaśnie śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawe w smaku i wyglądzie. Podbiły nasz sylwestrowy stół. Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 2 czerwone cebule - 25 gram suszonych pomidorów kostka od SKWORCU - 3 łyżki octu jabłkowego - 2 kulki ziela angielskiego - 1 duży liść laurowy - szklanka oleju - 0.5 łyżeczki czarnego(...)ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce ok. 3-5 dni, choć zwykle znikają
Kuchnia z widokiem na ogródktórej poza zdrowymi tłuszczami znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy działających ochronnie na nasz układ nerwowy. Źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie: tłuste ryby morskie - śledź, makrela, sardynki, szprotki, łosoś, tuńczyk awokado orzechy i pestki siemię lniane, olej lniany oliwa z oliwek extra vergine oliwki nasiona chia Mówiąc o tłuszczach nie zapominajmy o lecytynie, która jest bardzo ważnym elementem składowym(...)które wspomagają myślenie i koncentrację: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasza gryczana, kasza jaglana płatki owsiane rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca, soja jajka ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki) olej lniany, oliwa z oliwek extra vergine orzechy włoskie, migdały, pistacje pestki dyni, pestki słonecznika nasiona chia suszone owoce gorzka czekolada (zawiera magnez, potas, żelazo) zielone
Chilli Czosnek i OliwaProsta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach. Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym z sosem korniszonowym . Czas przygotowania: 40 minut + moczenie śledzi + marynowanie śledzi Porcje: 10 Składniki: 5 ziemniaków, 5 płatów śledzi solonych, 2 czerwone jabłka, 1 czerwona cebula, 4 łyżki oleju rydzowego(...)czerwony pieprz do przybrania. Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 5 średnich korniszonów, 1/2-1 chili. Przygotowanie: Śledzie namoczyć na 1-2 godziny kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć na sicie. Płaty pokroić w centymetrowe kawałki, zalać olejem i octem, dodać mieszankę przypraw, 3/4 cebuli (posiekanej w drobną kostkę), dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki wyszorować
SzczyptaSmaQoliwek 1 ogórek kiszony pół czerwonej papryki pół czerwonej cebulki pół białej cebulki 1 łyżka kaparów garść rukoli kilka listków bazylii opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek olej rzepakowy lub słonecznikowy *** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki *** *** Cebulki kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę(...)suszone pomidory w wąskie paseczki *** *** W słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno *** *** Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 dni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS
Blog z Apetytempowstają małe koreczki. Składniki: 4 filety śledzia matjas, 2 czerwone cebule, mała marchewka, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, szczypta cukru, pieprz czarny mielony, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki oleju 4 małe wykałaczki Przygotowanie: Śledzia moczymy w wodzie, aby pozbyć się namiaru soli - zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 30 minut, odlewamy wodę i ponownie zalewamy zostawiając na kolejne 20-30 minut. Cebulę(...)dodajemy marchew, szczyptę cukru, pieprz oraz łyżkę majeranku. Smażymy aż cebula będzie miękka, Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie odsączamy śledzia, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski dodajemy łyżkę oleju oraz majeranek, obtaczamy z każdej strony - zostawiamy na kilka minut. Na każdy filet nakładamy po łyżeczce cebuli, zawijamy i przekłuwamy wykałaczką. Pozostałą cebulę wykładamy
Lena Gotujepotrawie smakuje naprawdę idealnie. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi) Składniki: 3 filety śledziowe a’la matjas 1 jajko 1 cebula Łyżka oleju lnianego Łyżeczka koncentratu pomidorowego ½ łyżeczka musztardy Przyprawy: świeżo mielony pieprz, ostra papryka Filety moczymy przez kilka godzi w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy(...)kolejne 2 godziny. Filety osączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego. *Jeśli nie posiadamy obręczy może składniki zwyczajnie ułożyć warstwami
Kolizje Smaków