ugotowane marchewki (ok 200g) 200g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie Seko ) 100g serka topionego (najlepiej miękkiego, tzw. serdelek) szczypiorek z jednej dymki pierz czarny świeżo mielony Śledzie osączyć z oleju. Posiekać bardzo drobno. Można również rozdrobnić śledzie blenderem poprzez pulsacyjne wciskanie guzika - chodzi o to, by śledzie były rozdrobnione, ale nie papkowate*. Jajka obrać ze skorupek, rozgnieść widelcem
Obiad gotowynawet smaczniejszą opcją :D Taka kanapeczka z oliwą i miodem .. mmmm!! KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE OMEGA-3: olej lniany, nasiona lnu, olej z orzechów włoskich, ryby (w tym śledzie!!) OMEGA-6: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z kiełków pszenicy, orzeszki ziemne Zalecane jest, aby proporcja omega-6 do omega-3 była jak najmniejsza, maksymalnie 5:1. Należy zatem uważać na spożycie omega
Vroblewska-fitlifeSkładniki: 5 filetów śledzia a'la matias 2 nieduże czerwone cebule 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego około 1,5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu kilka gałązek natki pietruszki Sposób wykonania: Filety moczymy w wodzie około 2 godziny. Następnie odsączamy i kroimy w poprzek(...)ukośne plastry. Cebulę kroimy w ósemki i rozdzielamy jej warstwy. Do dużego słoika wkładamy śledzie, cebulę, ziele angielskie oraz pieprz. Dodajemy sok z cytryny oraz ocet i zalewamy olejem (powinien przykrywać śledzie). Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki
Qchnia po prostuSkładniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie co godzine zmieniać wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda matiasy pokroić do miski na 2 cm kawałki, wsypać pokrojoną cebulę, posypać cikrem, pieprzem mielonym dodać(...)pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy tyle, aby zakryć śledzie, schować do lodówki na kilka godzin takie śledzie lubimy do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśledzia z chrupiącą panierką, tworząc pyszną kompozycję smaków. Idealnie nadają się jako przystawka lub danie główne, a ich przygotowanie jest proste i szybkie. Ja lubię przygotowywać je na piątkowy obiad. Zajrzyjcie też do innych przepisów na Śledzie. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS KOTLETY ZE ŚLEDZIA Składniki: 3 filety śledziowe matjasy 1 por olej(...)łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej Jak zrobić kotlety ze śledzia: Śledzie kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju aż zmięknie. Gotowane ziemniaki i marchewki ścieramy na tarce. Migdały drobno siekamy. Składniki mieszamy w misce, dodajemy bułkę tartą, jajka, przyprawy, przeciśnięte przez
Dorota Smakujesałatki. Banalny i szybki przepis! Składniki: - 350 g filetów śledziowych a'la matjas w oleju - 1 duże jabłko - 1 por - puszka groszku konserwowego - 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na drobniejsze kawałki. Jabłko obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasiennie i kroimy w kostkę Zieloną część pora kroimy w półplasterki i sparzamy na sitku wrzątkiem Następnie
Taste TherapySkładniki: 5 płatów śledziowych solonych 2 cebule 2 łyżki octu jabłkowego około 10 ziaren ziela angielskiego olej roślinny szczypior Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie około 3-4 godzin. Następnie odcedzamy, suszymy i kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie, cebulę, ziele angielskie wrzucamy do słoika. Dodajemy ocet i zalewamy olejem (powinno go być tyle
Qchnia po prostujeszcze lepsze. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: słoik śledzi w oliwie laska cynamonu 5 ziaren kardamonu 15 goździków 3 listki laurowe łyżeczka mielonego cynamonu olej szczypta cukru Przygotowanie: Śledzie kroimy w mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy kardamon, goździki, mielony cynamon, cukier oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy laskę cynamonu oraz listki laurowe. Śledzie przekładamy
Życie ze smakiempokroić w szerokie paski.2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki.3. Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników.5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej). Od czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem
Kuchnia domowa Anidegustacji smacznej sałatki Składniki: 500 g śledzi 250 g pieczarek 1 cebula 6 łyżek majonezu 150 g zielonych oliwek 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 łyżki oleju sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w skośne cienkie paseczki. Ziemniaki i marchewkę ugotować. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone drobno
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 solone filety śledziowe 2 cebule 10 suszonych prawdziwków 4 łyżki oleju sól pół cytryny natka pietruszki Przygotowanie: Śledzie wymoczyć w wodzie (ok 10-12 godz(...)obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki. Smacznego
charlotte gotujeśledź z żurawiną w sosie curry, jak nie próbowaliście tego połączenia to czas najwyższy. Śledź z żurawiną w curry Składniki: opakowanie śledzi matjas (250 g) 1 cebula szczypta cukru 1/3 szklanki suszonej żurawiny 50 ml oleju 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki(...)soku z cytryny pieprz Śledzie pokroić w kawałki, odłożyć do miski, popieprzyć. Cebulę pokroić w cienkie pół-krążki, dodać połowę soku z cytryny i cukier - wymieszać. Wymieszać olej z curry - zalać śledzie, dodać cebulę i żurawinę i delikatnie zmieszać całość. Odstawić na minimum 3 godziny, najlepiej na całą
Smaczny zeszytmówi!) zjadła z dokładką p odsumowując: „Ale dobre to!”. Skoro mama tak mówi …. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * bułka pełnoziarnista – 2 szt * Beczka śledzi. Filety śledziowe w oleju wiejskim SEKO – 1 słoik * świeży jarmuż * duży burak – 1 szt * czerwona cebula – 1 szt SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny gęsty – 200 ml * świeży koperek * sól(...)piórka. Bułki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, każdą część smarujemy obficie sosem jogurtowym. Układamy świeży (oczyszczony i zblanszowany – przelany wrzątkiem) jarmuż, cebulkę, plastry buraka i śledzie (odsączone wcześniej z nadmiaru oleju). Przykrywamy i zajadamy! Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką SEKO
Ostra na SłodkoŚledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie tutti frutti świetnie sprawdzą się jako wigilijna przystawka, a także jako zimna przekąska w czasie sylwestrowej imprezy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na owocowe śledzie. Składniki potrzebne na śledzie z suszonymi owocami (śliwkami(...)kroimy w cienkie piórka. W litrowym słoju warstwami układamy cebulę, przyprawy, śledzie oraz suszone owoce - można je wymieszać lub układać na przemian warstwy żurawiny, śliwek i rodzynek. Na wierzchu układamy cebulę. Tak przygotowane śledzie z owocami i cebulą zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dopełniamy olejem rzepakowym. Słoik ze śledziami wstawiamy do lodówki - najlepiej
KorniszonkiŚledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie tutti frutti świetnie sprawdzą się jako wigilijna przystawka, a także jako zimna przekąska w czasie sylwestrowej imprezy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na owocowe śledzie. Składniki potrzebne na śledzie z suszonymi owocami (śliwkami(...)kroimy w cienkie piórka. W litrowym słoju warstwami układamy cebulę, przyprawy, śledzie oraz suszone owoce - można je wymieszać lub układać na przemian warstwy żurawiny, śliwek i rodzynek. Na wierzchu układamy cebulę. Tak przygotowane śledzie z owocami i cebulą zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dopełniamy olejem rzepakowym. Słoik ze śledziami wstawiamy do lodówki - najlepiej
Gotujemy i jemy