śmietanową pierzynką. Do tego dania użyłam filetów śledziowych marki SEKO od razu zamarynowanych w oleju rzepakowym... palce lizać ;) Składniki: 250 gram filetów ze śledzia lekko solone a'la Matjas w oleju rzekapowym SEKO 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany cebula czerwona 4 ogórki kiszone pół obranego jabłka łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy
Życie zaczyna się w kuchniniewielkie kawałki – w sam raz „na raz”. Do tego sposobów jego przyrządzania jest nieskończenie wiele. Tradycyjnie – w oleju, occie lub śmietanie. Na słodko – z jabłkiem lub suszoną śliwką i orzechami. Orientalnie – w curry lub z żurawiną i imbirem. Nie wspominając o śledziach korzennych, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami… Pole do kulinarnych eksperymentów jest ogromne. Jeśli zaś należymy do tradycjonalistów(...)Osiąga długość 18–24 cm. Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak, dość ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki. Szprot Mała ryba
Kulinarne przygody GatityZaintrygował mnie pewien przepis na śledzie i długo nie musiał czekać na realizację, bo ze wszystkich słodkości świątecznych najbardziej lubię.... śledzie :) Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 2 żółtka 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 50 ml oleju lnianego (nie dodałam) sok z połowy cytryny(...)mleku na 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą. Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż go do sosu musztardowego i marynuj przez
Czerwień i błękitnaszych przodków od wieków.Dlatego dzielę się z Wami starym przepisem na zapomniany BARSZCZ że Śledziem.Zapraszam. 25 dag.buraków 1 cebula 2 płaty śledzia 1/2 szkl.mleka 5 dag.suszonych grzybów 2 łyżki oleju sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szkl.fasoli jaś ********************************* Umyte grzyby zalewamy przygotowaną wodą i zostawiamy na noc.To samo robimy z fasolą.Śledzie(...)Buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce.Zagotować wywar z grzybów , dodajemy buraki , cebulę i Gotujemy 15 minut .Cedzimy , dodajemy Śledzie i grzyby ,doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.Fasolę Ugotować , pod koniec ją posolić , odcedzić , wymieszać z olejem .BARSZCZ Podajemy z fasolą .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiinnych potraw.Jedząc je łatwo można stracić umiar,a trzeba uważać,ponieważ poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych. Składniki: 8-10 płatów solonych śledzi 3 cebule 100-150 ml oleju 4 łyżki octu 10% 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 3-5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe płaska łyżeczka ziaren gorczycy Wykonanie: śledzie lekko solone(...)wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę,śledzie mocno solone nawet do 3 godzin.Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżą rozgrzać olej i zeszklić cebulę.Dodać cukier,przesmażyć do rozpuszczenia.Dolać ocet,dodać koncentrat pomidorowy,listki laurowe i ziele angielskie i wlać resztę oleju.Na końcu wsypać ziarenka gorczycy i już nie smażyć.Marynatę wystudzić śledzie wyjąć z wody,osuszyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się co rozpisywać i zachwalać ich zalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej(...)wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam na co najmniej dwa dni w chłodne miejsce. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenskładniki* 500 g śledzi małosolnych (mogą być też matiasy w oleju paczkowane)* 3/4 szklanki ketchupu pikantnego* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* 3 łyżki oleju* 2-3 łyżeczki cukru* 2 czubate łyżeczki miodu jak najgęstrzego* szczypta soli* 2-3 kawałki papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)* 2 ogórki konserwowe* 1 mała puszka kukurydzy z fasolką* 1 pęczek natki pietruszkiSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć(...)wodzie, a następnie osuszyć.Do rondelka wlać olej, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki wody i całość doprowadzić do wrzenia mieszając, aby wszystko się połączyło.Następnie dodać cukier, sól i miód, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu
Mix smakumarchewką – to propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Inspiracja: Moje smaki życia nr 12/2015. Śledzie z rodzynkami i marchewką – Składniki: 220g filetów śledziowych w oleju ala Matija The post Śledzie z rodzynkami i marchewką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeoctu z jabłek 5 liści laurowych 10 jagód jałowca po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 5 goździków 1/3 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie wymienić wodę 1 lub 2 razy. Osuszyć śledzie na sicie i pokroić na prostokąty. Szalotki obrać i pokroić(...)goździki, liście laurowe, jałowiec, pieprz i pozostawić do wystudzenia, następnie dodać ocet. Kawałki śledzi i szalotkę ułożyć w słoiku i zalać marynatą wraz z przyprawami. Śledzie powinny być całkowicie przykryte marynatą. Na wierzch wlać olej i odstawić do lodówki na minimum 1 dzień. Smacznego
Codziennik Kuchennyposłuchać sobie jego myśli przewodnich, a tymczasem zapraszam do jajeczek. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 4 plasterki suszonych pomidorów 2 średniej wielkości filety śledzia ( ze słoika w oleju) szczypiorek pół łyżeczki chrzanu w śmietanie pół łyżeczki majonezu Sposób przyrządzenia: Jajka przekroić wzdłuż.Żółtka zjeść, zostawić tylko białko. Pomidory, śledzie, szczypiorek, pokroić
pieprzny smaczekoleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula 2 łyżki ostrej papryki 1 płaska łyżka cynamonu Pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie pokroić na kawałki. Ocet wymieszać z piwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika i zalać piwną marynatą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki i na następny dzień
Tradycyjna Kuchniapiórka i wrzuciłam do wrzącej wody na pół minuty. Odcedziłam i schłodziłam. Paprykę wcześniej pokroiłam w drobną kostkę. W naczyniu, w którym miałam przechowywać śledzie wymieszałam cebulę, 4 łyżki papryki pokrojonej, dolałam olej i ocet. Dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą, jeśli sobie przypomniałam(...)czasie śledzie już naszły smakami i zalewą. Notatki: * octu dodać wg.swojego smaku, można mniej lub więcej. Jeśli mniej to dolać odrobinę więcej oleju. * moja papryka konserwowa była słodko - kwaśna, nie miałam potrzeby dosypywać cukru do zalewy a może być taka potrzeba jeśli papryka z marynaty jest mało wyraźna w smaku. To już zależy od naszego upodobania * zanim połączy się cebulę
Pieprzyć z Fantazjąduszonym jabłkiem Śledź z duszonym jabłkiem Składniki: 4 płaty śledziowe solone 1 średnia cebula 1 duże jabłko / lub 2 mniejsze 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel je na mniejsze części. Cebulę obierz, przekrój na połowę i pokrój(...)przekrój na połowę i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, jabłka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz z przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała