robić na wiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce ( przepis ). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie. ŚLEDŹ w ŚMIETANIE Składniki: 3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18% np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta
Bon appetit mon amieSkładniki: 5-6 filetów śledziowych matias 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki octu olej 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 2-3 godziny. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wymoczonego śledzia osączamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę, paprykę, śledzia oraz pietruszkę przełożyć do miski
magiczna kuchnia Kasiprzygotowania wrapów możecie użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, ale sprawdzą się tu też klasyczne naleśniki . PRZEPIS NA WRAPY ZE ŚLEDZIEM Składniki na wrapy ze śledziem: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1 szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 8 tortilli lub naleśników 2 garście drobniutko poszatkowanej kapusty białej lub pekińskiej sól himalajska ogórki korniszony
Dorota Smakujeawokado 2 łodygi selera naciowego cebula czerwona kilka gałązek natki pietruszki 1/2 jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku Jak zrobić tatar ze śledzia? Śledzie(...)najlepiej, aby były niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera oczyścić z twardych
Kuchcik gotujełyżeczka cukru 1 duża cebula 2-3 ogórki korniszony lub kiszone 2 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony gałązkę kopru do dekoracji Wykonanie: Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w paski i skrapiamy octem winnym. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1 godz. Śledzie wyjmujemy z wody osuszamy(...)kroimy w grubsze paski 2- 3 cm. Ogórki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki, skrapiamy octem winnym. Sałatkę udekorować buraczkami i świeżym koperkiem. Smacznego
kgwjanczewododać prawdziwą fetę. Byczcie się. Składniki: 3 solone śledzie 5 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta pół malej cebuli 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy
Kardamonovyszklanki sosu meksykańskiego Fanex 0,5 szklanki ketchupu 2 czerwone papryki 2 cebule Puszka fasoli czerwonej Słodka i ostra papryka Sól do smaku Płatki chili Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyszczamy
Bajeczna Kuchniafiletów śledzia (marynowany) 1 duża cebula 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 70-80 g pieczarek (malutkich) olej do smażenia sól pieprz szczypta cukru natka pietruszki Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórko i smażymy na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami w całości kilka minut po czym dodajemy koncentrat i keczup , doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Gotowanie jest łatweKwasów Tłuszczowych, które są zarazem smakowitym sposobem na profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych ." I jeszcze muszę się pochwalić :) W książce są dwa moje przepisy, na ciasto i na śledzie. W obydwu użyłam oleju firmy Oleofarm
Proste PotrawyJako jedna z niewielu w mojej rodzinie jestem fanką ryb ;-)) Zwłaszcza podczas świąt ubóstwiam śledzia opiekanego w zalewie octowej ;-) Kojarzy mi się on z babcią od
Kulinarne Przebojecebuli 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych 1/2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki oleju Przygotowanie: Filety śledziowe pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Wodę wymieszać z octem i zalać pokrojone śledzie. Moczyć około 3 godziny(...)śledzie zbieleją. Odsączyć. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem na sicie. Sok z cytryny wymieszać z cukrem aż się rozpuści, dodać przyprawę curry i olej, wymieszać. Włożyć do tej zalewy śledzie i wymieszać. W słoiku na dnie ułożyć pokrojoną cebulkę, następnie śledzie oraz pokrojone ogórki konserwowe, zalać resztą zalewy. Przy większej ilości można ułożyć kilka warstw w jednym słoiku
Kocham..lubię..gotuję..Bardzo łatwy i bardzo szybki do wykonania przepis na śledzie . Nam tak bardzo posmakowały, że od lat są obowiązkowe na wigilijnym stole ale oczywiście można je przygotować na wiele innych okazji. Polecam Wam przepis na pyszne śledzie z suszonymi pomidorami . składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 1 mała czerwona cebula 1/2 słoika(...)łyżki oleju z pomidorów pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Do śledzi dodaję pozostałe składniki - pokrojoną w piórka cebulę, posiekaną pietruszkę, pomidory pokrojone
babka w formiezostaje podkręcony przez ogórki kiszone, korniszonki i szczypiorek. Proste składniki, mnóstwo smaku. PRZEPIS SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE ŚLEDZIEM W ŚMIETANIE Składniki sałatka ziemniaczana ze śledziem w śmietanie: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1,5 szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków 3 ogórki kiszone 3 ogórki konserwowe 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz
Dorota Smakujezbyt często. Jednak czasami dobry śledzik musi być. Dzisiaj był śledź w pomidorach. Spróbujcie, bo warto. Składniki: 400 g śledzi mleko do namoczenia śledzi 1 puszka pomidorów bez skóry 1 cebula 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 2 łyżki rodzynek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie Śledzie namoczyć w mleku. Cebulę pokroić(...)piórka i zeszklić na oleju, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Pomidory zmiksować na gładko. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odcedzić. Dodać wszystkie pozostałe składniki, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Śledzia pokroić w skośne kawałki włożyć do słoika i zalać lekko przestudzoną zalewą. Zakryć słoik i odstawić na całą noc do lodówki. śledź
O kuchni z uczuciem