osolonej wodzie... po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać do naczynia ze śledziami... KROK 3 pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju, przestudzić i dodać do warzyw oraz śledzi w naczyniu... KROK 4 ogórki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar wody, dodać do naczynia z pozostałymi składnikami... koperek drobno pokroić, wsypać do sałatki... dodać soli oraz
smacznieinatematZawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Śledzie to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 4 płaty śledziowe w oleju 2 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki musztardy francuskiej 200 g gęstej śmietany 1 czerwona cebula Pęczek szczypiorku 2 łyżki(...)sine). Następnie dodajemy do tego majonez, śmietanę oraz musztardę. Całość delikatnie mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natomiast koperek siekamy. Następnie filety śledziowe wyjmujemy z oleju i kroimy w paki lub większą kostkę. Śledzia przekładamy również do miski. Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i całość ponownie mieszamy. Śledzie z sosem odstawiamy do lodówki na na kilka godzin aż smaki się
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju(...)miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami. Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie
Apetyczna babeczkaTatar ze śledzia to propozycja dla wielbicieli tradycyjnego tatara z wołowiny oraz osób lubiących śledzie. Robi się go podobnie, jak tradycyjnego z tym, że głównym składnikiem są śledzie, a jajko dodajemy gotowane. Ja do przygotowania tatara ze śledzia wykorzystałam własne przetwory, to znaczy ogórki konserwowe i grzybki marynowane. Śledzie doprawiłam ostrą musztardą dijon, ale może to być również musztarda łagodna(...)Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać musztardę, 2 łyżki oleju rzepakowego i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dwie metalowe obręcze o średnicy około 8cm od wewnątrz posmarować olejem rzepakowym i położyć na talerzu. Wypełniać pokrojonymi wcześniej składnikami w następującej kolejności: śledzie, ogórki konserwowe, cebula czerwona, grzybki marynowane i na wierzchu jajka. Każdą warstwę
Danka PichciPyszne śledzie opiekane w zalewie pomidorowej z cebula. Smaczne po 3-4 dniach jak poleżą, ułożyłam je w słoikach przez co świetnie się przechowują kilka miesięcy. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 2 kg świeżych śledzi zielonych (miałam 12 śledzi, czyli 24 połówki ) sól, pieprz do smaku panierka- 2 jajka, odrobina mleka, mąka pszenna olej do smażenia(...)płaty, przyprawiamy, panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni po rybach z odrobiną oleju, doprawiamy solą. Zagotowujemy składniki zalewy. Do każdego litrowego słoika nakładamy po 4 płaty śledzia, oraz odrobinę cebuli. Słoiki z rybami zalewamy wrzącą zalewą
Kulinarne Fantazje Mariolibyłam mała, jedyne śledzie, które mi smakowały, to te na słodko. Wcale się sobie nie dziwię, bo tak przygotowane są rewelacyjne w smaku. Lubicie takie? W każdym bądź razie - baaardzo je polecam! 1/2 kg filetów śledziowych (bez skóry) Zalewa: 1/2 szklanki octu 1 szklanka wody 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki(...)łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (wymoczone w wodzie lub mleku) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju
Di gotujesmaczne będą matiasy. Śledzie podawać posypane świeżym koperkiem. Bardzo polecam! Białostockie śledzie z ogórkiem - przepis składniki 4 filety śledziowych ok 350 g- używam śledzi korzennych 2 ogórki kiszone 1 cebula posiekany koperek olej lub oliwa przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Użyłam robota. Cebulę z ogórkami(...)śledzie układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli i ogórków. Warstwy posypywać koperkiem. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garylistki laurowe 6-9 ziarenek ziela angielskiego 1-2 łyżki gorczyc 10 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli 1-2 cebule 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól Wykonanie: śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przekąska :) Składniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody z octem przez 2,5 godziny. Następnie odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, cienko pokroić i zeszklić(...)oleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać koncentrat, sól i paprykę do smaku, wrzucić ziarenka pieprzu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 5 minut. Marynatę ostudzić, zalać śledzie staranie wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć i odłożyć na jedną dobę. Możemy przechowywać okres około tygodnia w lodówce
Tradycyjna KuchniaŚledź w zupełnie innej odsłonie-jako rolada -pyszna przekąska na każdą imprezę lub święta.Pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje-polecam Inne pomysły na śledzika znajdziecie tutaj Składniki: na roladę buraczkowa: 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól na nadzienie: 300 g serka kremowego śmietankowego 2 duże ogórki(...)czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę
Swojskie jedzonkozgniecione w moździerzu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soi kikkoman 4 łyżki koperku 2 łyżki szczypiorku 1 czubata łyżka cukru 100 ml oleju 100 ml kwaśnej śmietany sól i biały pieprz do smaku Śledzie przekrój wzdłuż i zwiń i ułóż na półmisku. Przygotuj sos. Posiekaj koperek i szczypiorek. w misce wymieszaj śmietanę z musztardą, gorczycą, soją, cukrem, octem(...)olejem. Na koniec dodaj koper i szczypiorek. Dopraw sos solą i białym pieprzem. Polej sosem śledzie tak żeby były prawie zakryte. Przykryj folią i wstaw do lodówki na dobę aby smaki się przegryzły. The post Śledzie w musztardzie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamożna! ;) W tym roku to już moja ostatnia śledziowa propozycja, mam nadzieję, że Wam się spodoba ;) Składniki: 600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej 100g musztardy francuskiej 50g musztardy sarepskiej 4 łyżki jogurtu greckiego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka cukru łyżka octu* sól, pieprz do smaku Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając(...)dodajemy już octu do sosu!. Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem, cukrem, octem* i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie kroimy w paski i mieszamy z sosem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się dobrze połączyły. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl
Czerwona Porzeczkasuszonymi pomidorami Składniki 3 filety a’la matias 2 cebule 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 suszone pomidory w oleju olej lub oliwa … Czytaj dalej Śledzie ziołowe
czarrna od kuchniŚledz to pojęcie szerokie. Śledzia lubię ,ale...pod warunkiem, że nie będzie to matjas. Kupuję śledzia w zalewie lub w oleju na wagę i sama sobie go...doprawiam. Jak lubię? Samego lub z dodatkiem wędliny, koreczków... Śledz jest jednak najlepszy gdy jest najprostszy! Kroje śledzika w paseczki, układam na półmisku-talerzu. Miksuję śmietanę 18% z majonezem i dodaje trochę musztardy
Z Kuchni Do Kuchnigrzybów leśnych. Takie też są śledzie Gajowego. Jest to trochę nietypowe połączenie filetów śledziowych z suszonymi grzybami, ale godne polecenia. Do przygotowania śledzi Gajowego nie potrzebujemy wielu składników, a efekt będzie naprawdę pyszny. Ja do zrobienia śledzi Gajowego wykorzystałam solone filety śledziowe a’la matjas, ale mogą to być filety moczone w oleju lub occie. Wówczas nie musimy(...)pewno zrobię go jeszcze nie raz! Takie śledzie Gajowego najlepiej smakują po 2-3 dniach. Będą doskonałe także na imprezę sylwestrową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Śledzie Gajowego: 4 filety śledziowe a’la matjas garść suszonych grzybów leśnych (około 40 g) 1 duża biała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu spirytusowego
Danka Pichci