sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:80/165)

Śledź w marynacie 191

Przepis dotyczy świeżego, wypatroszonego i wymytego śledzia. I nie tylko na święta, i nie tylko dla śledzia, możesz użyć każdej innej ryby. Na 1.5 kilograma ryby przygotuj: -- - sól - mąkę - olej do smażenia Na marynatę: - 0,5 litra wody - 0,5 litra wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz - szklanka octu 6 % - jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera - 2 większe cebule - 3 łyżeczki(...)wino. Przykryj i gotuj około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłącz i zostaw aby marynata przestygła.  Śledzie oczyść, poodcinaj głowy i osusz. Wrzuć do miski i dobrze posól, a następnie oprósz mąką. Rozgrzej porządnie olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy ryba również trochę przestygnie

Pasje Jolki
Sałatka śledziowa z fasolą 243

Śledzie a’la Matjas ze smażonymi warzywami i gotowaną dużą fasolą Jaś. Przepyszne zestawienie śledzia z dość nieoczekiwanymi dodatkami. Zamiast tradycyjnego śledzika z cebulą w oleju, polecam takiego w nieco innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. 1/2 szklanki 100% oleju rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)marchewkę, paprykę i pomidora. Za każdym razem, kiedy zmiękną przekładać do fasoli. Postawić garnek z warzywami na ogniu, dodając resztę oleju, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól i cukier. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Wystudzone warzywa wymieszać ze śledziem i odstawić, aby sałatka się przegryzła. Smacznego :) Wszystkich zapraszam na stronę www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji ;) Przepis bierze udział w akcji

https:KKuchniaMniam
wyśmienite śledzie w pomidorach z piekarnika... 150

Składniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie(...)średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w oliwie. 185

filetów z matiasa 2 duże cebule białe, jedna czerwona, 2 szalotki 2 listki laurowy 3 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego sok z jednej cytryny opcjonalnie olej WYKONANIE: sprawdzić jak słone są śledzie (moczyć 2-3 godz. wg. potrzeby), cebulę każdego gatunku pokroić w kostkę, śledzie kroić w paski po skosie, układać w słoiku warstwa cebul- śledzie-liść laurowy

Kuchnia Beaty
Śledzie w nowej, pysznej odsłonie 229

Odkąd zobaczyłam je na Ziołowym zakątku pomyślałam, że to jest mój smak. Zwykle jadam śledzie w 3 odsłonach - klasycznie, z cebulką i olejem; po kaszubsku z koncentratem i papryką słodką; i chyba moje ulubione po sułtańsku, z rodzynkami. Te śledzie są całkiem inne. Dodatek dużej ilości przypraw, a przede wszystkim octu winnego nadaje im specyficzny - bardzo ,,orzeźwiający" smak. Trzeba troszkę

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z arbuzem i kiełkami 161

Zawarte w oleju kwasy omega-3 pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej Rydzowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest najczęściej używany do przygotowania sałatek, surówek, śledzi, kasz, ziemniaków, mięs, sosów czy majonezów. Ja użyłam oleju do przygotowania sałatki owocowo- warzywnej. Olej ma bardzo ciekawy smak i zapach. Nadał sałatce wspaniałego aromatu.  Produkt wart polecenia i zakupu. Zdecydowanie zagości

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka świąteczna ze śledziem 133

olejem, układam warstwowo arkusze ciasta filo. Końce wystające za mocno odcinam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni na 10-15 minut. Śledzie kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję rodzynki, pokrojoną cebule w piórka i zalewam olejem lnianym. Odstawiam na kilka godzin najlepiej. Roszponkę myję osuszam, układam na podpieczonym cieście filo, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe, ananasa pokrojonego, mandarynki cząstki(...)obrane z błonek. Pomarańczo obieram i kroję na plastry. Dodaję do sałatki. Śledzie , cebulę, rodzynki też dodaję. Z buraka pieczonego wykrawam gwiazdki i nakłuwam je na wykałaczki. Na końcu posypuję pieprzem czerwonym. Przed podaniem polewam resztką oleju lnianego

wesoła kuchnia
Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem 178

rzeczywistości całość jest niezwykle prosta :) Ogromnie polecam, bo to będą jedne z najlepszych śledzi, jakie zrobicie na Święta. (Potwierdzone trzema podniebieniami! :) ) Śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem Potrzebujesz: 1 cebulę 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w wodzie) 1,5 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżkę miodu 3 łyżki wody po namoczeniu grzybów 4 łyżki(...)wody szczypta soli 2 szczypty suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka masła 4 filety śledzia a'la Matias Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i zeszklij na oleju. 2. Dodaj drobno posiekany czosnek - wymieszaj, wciąż podsmażając. 3. Grzyby odsącz i pokrój na mniejsze kawałki - dodaj do cebuli i dokładnie wymieszaj. 4. Żurawinę lekko przesiekaj i dodaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledzie z marynowanymi warzywami 234

roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami. Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam! SKŁADNIKI: 6 szt. matiasów, marynata z olejem z papryki 4 ogórki konserwowe, 1 cebula, papryka marynowana PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Śledzie kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym 169

matjas 1 średniej wielkości ogórek kiszony (u mnie domowy) pół małej cebuli + odrobina oleju do podsmażenia 2 łyżki koperku 3 łyżki oleju – u mnie tłoczony na zimno świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie należy wcześniej przepłukać zimną wodą i wymoczyć kilka godzin. Śledzie kroimy w paseczki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka kiszonego, cebulę (wcześniej

Słodkie okruszki
Śledzie cytrusowo korzenne 55

soli ZALEWA KORZENNA 1 szalotka 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego olej Wykonanie Tuszki śledziowe myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, sprawdzamy czy nie mają struny grzbietowej, jeśli tak, wycinamy ją. Odfiletowane śledzie kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy, najlepiej w szklanym pojemniku. Z cytrusów wyciskamy sok, do soku dodajemy łyżeczkę soli(...)zalewamy śledzie. Marynujemy w lodówce 48 godzin. Po tym czasie odsączamy śledzie z marynaty. Szalotkę kroimy w drobne piórka. W moździerzu rozgniatamy przyprawy. Śledzia układamy warstwowo w misce, pojemniku szklanym, posypujemy przyprawami i szalotką. Całość zalewamy olejem, tak aby wszystko było przykryte. Ponownie wstawiamy do lodówki i czekamy …. tym razem 24 godziny już wystarczy Niestety nie mamy pomysłu

Tajemnice Smaku
Śledzik w oleju z odrobiną octu 1204

SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -dobrej jakości śledź małosolny 5 płatów -po połowie cebuli białej i czerwonej -czosnek 4 ząbki -olej ja użyłem rzepakowego może być inny -ocet 20 ml -słoik 900 ml WYKONANIE Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę co 30 min. Ja lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi(...)kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem. Na koniec całość zalewamy olejem. Wkładamy do lodówki na 2-4 dni. Śledzik zrobiony w tak prosty sposób jest pyszny polecam

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami 121

płodny. Wszystkim naszym wiernym czytelnikom i gościom, życzymy szampańskiej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku! :) Mama Marysia i Córka Ania Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami Zainspirowane przepisem z bloga Kwesta Smaku Składniki: filety śledziowe w oleju – około 10 sztuk(...)papryczka chili 2 średnie cebule 4 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej) 10 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki octu balsamicznego 4-5 łyżek oleju spod suszonych pomidorów ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (do posypania) Przygotowanie: Śledzie kroimy na kawałki, cebulę w cienkie krążki, pomidory na kawałeczki, chili w cienkie paski. Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę, olej, ocet balsamiczny, pieprz

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania