sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:87/165)

Smażone świeże śledzie. 211

Składniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta  mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i  moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Podajemy

Malinowe Pocałunki
Śledzie z serem ricotta z nutką pieprzową 112

wyspie, niejednokrotnie tęskniąc boleśnie za polskimi specjałami. Mama od czasu do czasu słała mi paczki autobusem..i w jednej z nich znalazło się wiadereczko śledzika w oleju. Mniam. Jako, że ja lubię kremowego śledzia, a na Sycylii śmietany „18-ki” nie ma..mój mąż wpadł na pomysł- a jakby śledzieka zmieszał z serem ricotta???? Włożyliśmy ser do wysokiego naczynia, posoliliśmy

Z Kuchni Do Kuchni
Olej rzepakowy. Czy może zastąpić oliwę z oliwek w diecie śródziemnomorskiej ? 190

www.minrol.gov.pl/ http://pokochajolejrzepakowy.pl/ http://authoritynutrition.com/ http://annals.org/ Dla ciekawskich: schematy produkcji oleju rzepakowego na zimno oraz w dużym zakładzie produkcyjnym zawartość polifenoli w oliwie i oleju rzepakowym *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie w sosie pomidorowym 224

Śledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy sól(...)pieprz do smaku Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2h, w międzyczasie wymienić wodę 2 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę oraz plasterki czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić

Moja Galeria Smaku
Śledzie z suszonymi pomidorami 312

przemieszać i odstawić, aby się wszystko „przegryzło”. Smacznego :) RADA. Ś ledzie można przygotować również z kupnymi pomidorami. Tylko zalewa jest najczęściej mieszanką oleju słonecznikowego z niewielką ilością oliwy. Co nie oznacza, że śledzie nie będą smaczne :) Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania z rybą , sałatki

https:KKuchniaMniam
Śledzik po kaszubsku 199

około 4-5 cm kawałki, przełożyć do miski i zalać octem. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Co 15-20 minut śledzie przemieszać. Cebule obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Rozgrzać patelnię, wlać 2-3 łyżki oleju, przełożyć cebulę i podsmażyć ją przez 10 minut. Następnie dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Smażyć jeszcze przez 2 minuty(...)Ogórka również pokroić w kosteczkę. Na patelnię dodać ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać około 10 łyżek oleju. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przygotować średniej wielkości słoiczki i układać w nich warstwami (na przemian) śledzie z sosem pomidorowym. Przechowywać w lodówce. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Śledzie z suszonymi pomidorami 145

moczymy w wodzie tak aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem.  Śledzie i pomidory kroimy w paski, dodajemy cebulę, zioła i ocet.  Zalewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Sałatka ziemniaczana ze śledziami 165

Sałatka ziemniaczana ze śledziami. Idealna na imprezki. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 3 ogórki konserwowe 3 jajka 1 średnia cebula kilka łyżek majonezu (około 4 - 5 czubatych) pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy na małe kawałki. Cebulę, ogórki konserwowe, ziemniaki oraz jajka kroimy

Smak mojego domu
Śledzie po grecku 119

które neutralizują nadmiar kwasu. Dlatego śledzie po grecku z dużą ilości marchewki i cebuli są bardzo dobrym śledziowym kompromisem. 400 g śledzi  400 g marchewki 400 g cebuli 3/4 szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mały słoik przecieru pomidorowego Marchewkę ugotować a'la dente i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śledzie namoczyć w wodzie aż się "odsolą". Cebulę

Jadło i czytadło
Śledzie po węgiersku 291

cebuli 1/2 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki octu Cebule udusić w oleju, aby była miękka, dodać koncentrat, miód, ocet i wystudzić. Śledzie wymoczyć, pokroić i połączyć z wystudzonym sosem. Przełożyć, najlepiej do słoików i odstawić do lodówki

Jadło i czytadło
Śledzie w pomidorach 173

majeranku 2 liście laurowe  3 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml przecieru pomidorowego 50 ml oleju Płaty śledziowe, mogą być z oleju jak również solone wymoczone, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać majeranek, liść laurowy i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze

Monia miesza i gotuje
SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA 198

Śledź smażony położony na kromkę chleba Składniki: Śledzie do smażenia ( nie solone ) 800 gram wystarczy na 3-4 osoby Mąka pszenna pełnoziarnista Olej z pestek winogron Cytryna Koper Sól Pieprz Będąc nad morzem, bardzo lubię wstać wcześniej niż pozostali domownicy i po porannej toalecie zakończonej kilkoma łykami kawy wyjść z domu. Idę wtedy w kierunku morza wabiony jego odgłosem, mijam(...)staram się korzystać z takich okazji, które już dzisiaj należą do rzadkości. Niestety, należą do rzadkości. Śledzie czyścimy, płuczemy, osuszamy i usuwamy kręgosłup, zostawiając ogonek ( łatwo za niego chwycić rybkę po usmażeniu ). Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy chwilę ok. 2 min. i przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy

Markowy smak
Śledzie piernikowe pod korzenną pierzynką 124

łyżki szczypta cynamonu żurawina suszona kilkanaście owoców (opcjonalnie) Marynata : olej rzepakowe 125 ml ocet balsamiczny 3-3,5 łyżki całe goździki 5 sztuk kawałek całego cynamonu ziele angielskie 2-3 ziarna    Płaty śledziowe moczymy w mleku. Robimy marynatę. Olej gotujemy z octem, zielem, cynamonem i goździkami, studzimy. Wymoczone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do chłodnej marynaty. Śledzie

Smaczne moje
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 153

pomarańczy, otarta skórka z 1 limonki sok z 1 limonki, 100 ml letniej, przegotowanej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i czarny pieprz do smaku 5 ziaren ziela angielskiego, ½-1 łyżeczki majeranku, Przygotowanie: Solone filety śledzia moczymy w zimnej wodzie, dwukrotnie zmieniamy i odlewamy wodę. Następnie dokładnie je odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy na ok. 2 cm kawałki, przekładamy(...)śledzie do miski. Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu, łączymy z majerankiem i czarnym pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy, wcześniej delikatnie ją soląc. Dodajemy do cebuli miód, ocet, rodzynki, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, mieszamy, wlewamy wodę i sok z pomarańczy, limonki i dokładnie łączymy, dusimy razem pod przykryciem przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie korzenne 82

wiele sposobów i trudno się nimi przejeść. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam śledzie korzenne, które bardzo mi smakują a po dwóch dniach są jeszcze lepsze! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 solone filety śledziowe a’la matias 4 łyżki octu 1 cebula 6 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku(...)obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ziarna jałowca, ziela angielskiego, goździki i pokruszone liście laurowe utłuc w moździerzu. 4. Do oleju dodać musztardę, sok z cytryny, sos sojowy, miód, ziarna z moździerza, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 5. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie słoika ułożyć trochę cebuli, kilka kawałków śledzi i polać

Danka Pichci