sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:91/193)

Śledzie z pieczarkami 56

sosie pomidorowym to pyszne i proste danie na świąteczny stół i domowe imprezy. Jest świetną przekąską dla smakoszy śledzi . Serdecznie zachęcam ,bo są bardzo smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie z pieczarkami-składniki : 4 płaty śledziowe ala matias w oleju 250 g pieczarek 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska papryki słodkiej mielonej olej rzepakowy(...)smaku     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie z pieczarkami-przepis:     Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. W zależności jak kto lubi mniej lub więcej słone ,to można przyśpieszyć moczenie przez wymianę wody lub mleka co jakiś czas .Po każdym moczeniu można spróbować, czy takie nam odpowiadają. Wymoczone płaty osuszyć ręcznikiem papierowym .Pokroić śledzie na mniejsze kawałki

Olcia gotuje!
śledziowe filety na pyszny obiad... 192

Składniki: śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy(...)każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków i sama je czyszczę i filetuję........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paprykarz ze śledzi i kaszy bulgur 126

Pyszny paprykarz w nie więcej niż 30 min? Dlaczego nie. Składniki 2 puszki śledzi w pomidorach 100 g kaszy bulgur 3 młode marchewki 2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml białego wina wytrawnego mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól(...)pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dusimy przez chwilę w winie. Płyn odparowujemy. Śledzie razem z sosem przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę i marchew, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i paprykami

R'n'G Kitchen
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 435

łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą 1 łyżka majonezu Winiary 200 ml oleju roślinnego 1/2 pęczka koperku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy w paski i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z miodu, octu, obu rodzaju(...)musztard i majonezu, łączymy je w misce za pomocą trzepaczki. Następnie dolewamy stopniowo olej, cały czas mieszając trzepaczką, uważamy, aby sos się nie zważył, wlewamy też odrobinę zimnej wody. Pod koniec dodajemy do sosu posiekany koperek, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Śledzie i sos układamy w słoikach warstwami, możemy też śledzie wymieszać z sosem przed włożeniem do słoików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w pomidorach z rodzynkami. 179

znany, ja dostałam go od koleżanki. Zachwalała, że takie pyszne śledzie i rzeczywiście miała racje! To co, zapraszam. Składniki; 40 dag solonych śledzi 15 dag rodzynków Skworcu 4 cebule słoiczek przecieru pomidorowego 20 dag ok 1/3 szklanki oleju sól himalajska Skworcu  do smaku pieprz  burbonese Skworcu  do smaku 1-2 łyżki miodu lipowego Skworcu   Przygotowanie; Śledzie(...)talarki. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku aby zmiękły. Na patelnie wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zrumieni i zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dodać odsączone rodzynki i dusić kilka minut. Przestudzić. W salaterce układać warstwami, najpierw śledzie a na nie cebulę i tak do wyczerpania. Odstawić do lodówki najlepiej na cała

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie z grzybami 155

innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący od wielu, wielu lat. 4 płaty solonych śledzi*, 1 cebula, 30 - 40 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 4 – 5 łyżek oleju do smażenia, cytryna, sól, cukier Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie(...)wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać go do barszczu grzybowego . Grzyby odstawić do ostudzenia. Pokroić niezbyt drobno. Płaty śledzi namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na około 2 godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na oleju ze szczyptą soli. Gdy będzie miękka dodać grzyby i razem poddusić. Doprawić do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny

królestwo garów
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem - obowiązkowa na świątecznym stole 135

Składniki: 1. Buraki ugotowane 2 średniej wielkości 2. Śledzie 400 g ( u mnie w oleju) 3. Ogórki konserwowe 3 średniej wielkości 4. Jabłko małe 1/2 5. Cebula mała 6. Majonez Kielecki 3 łyżki 7. Sól 8. Pieprz 9. Szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Do miski przekładamy pokrojone w kostkę buraki. Kolejno dodajemy pokrojone śledzie, ogórki, jabłko oraz cebulkę.  Całość doprawiamy

Kulinarne przygody
Śledzie po węgiersku z papryką 108

zielona 2 cebule czosnkowe/białe (ewentualnie 2 spore cebule zwykłe czyli żółte) szklanka passaty pomidorowej 2 szklanki wody pół szklanki octu pół szklanki oleju łyżka cukru ostra papryka, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe   Przygotowanie Śledzie moczymy przez kilka godzin wodzie, następnie kroimy w około 3 cm paski. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Papryki przekrawamy(...)zdejmujemy skórę i papryki kroimy w paski. Do rondelka wlewamy wodę, passatę pomidorową, ocet, olej. Dodajemy cukier, paprykę ostrą, sól i pieprz do smaku oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 6-7 minut. Śledzie, cebule i papryki mieszamy ze sobą w misce, a całość zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Czekamy

e-PrzepisyKulinarne
Recenzja SEKO 225

Przecinam nożem folię,w oczy od razu rzuca się to , że widać trzy płaty śledzia na których leżą pokrojone kapary i oliwki. Widelcem podnoszę śledzia, czekam chwilkę by odsączył się z oleju, przekładam na talerz i kroje je w mniejsze kawałki ,muszę przyznać że mi smakuje,nie spodziewałam się takiego smaku. Śledzie nie są za słone ani mdłe

Różowa kuchnia
Rewelacyjne śledzie po grecku - śledziki że palce lizać 91

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne śledzie po grecku. Wykorzystałam sos który robię do ryby po grecku i z takiego połączenia wyszły przepyszne śledzie. Więc dzielę się przepisem i polecam wypróbować. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 500 g solonych śledzi a'la Matias pietruszka ( około 100 g) 2 średnie marchewki (około160 g) średnia cebula (około 100 g) kawałek selera (około(...)zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie. Podczas moczenia zmieniam wodę. W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach. W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2-3 minuty, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję starte

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 216

czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić(...)żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.  Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła". * z podanych składników przygotowałam 2 słoiki (0,5 l) sałatki śledziowej Smacznego

Codziennik Kuchenny
Śledzie z żurawiną i orzechami 116

Dodatkowo: 250 g płatów śledziowych a'la matias 1 cebula czerwona 50 g żurawiny 50 g orzechów włoskich olej Przygotowanie: W garnuszku umieścić wodę i przyprawy, zagotować. Na małym palniku pogotować około 5 min, ostudzić. Gdy będzie chłodne, dodać ocet. Śledzie pokroić na kawałki 2 cm, włożyć(...)zalewy. Moczyć aż zbieleją, około 2 godzin. Odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w piórka, na sicie sparzyć wrzątkiem. W słoiku układać cebulkę, żurawinę, orzechy, śledzie - aż do skończenia składników. Na końcu zalać olejem aż do zakrycia składników. Słoiki wstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepsze po kilku dniach gdy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 202

zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Śledzie na ostro (po cygańsku). 280

ogórków konserwowych 1 duża cebula 1 por (tylko biała część)  2 ząbki czosnku  2 łyżki musztardy 5 łyżek ketchupu, gęstego 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru pieprz, papryka ostra mielona  Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki(...)miski. W małej miseczce mieszamy cukier ze szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku. Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone.  Smacznego

Moje-pitraszenie