sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:99/165)

Śledzie Gajowego – przepyszne śledzie z suszonymi grzybami 119

śledzie z suszonymi grzybami. Przepis jest dość znany ale jeżeli ktoś takich śledzi jeszcze nie robił, to polecam bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias około 50 g suszonych grzybów 100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką około 350 g cebuli – 3-4 sztuki około 50 ml oleju(...)jałowca sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie gajowego Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Suszone grzyby przekładam do rondelka, zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Śledź po węgiersku 93

Śledź po węgiersku – to propozycja na rybkę z dodatkiem pieczarek i papryki, zanurzoną w pysznym sosie pomidorowym. Jeśli szukacie czegoś nowego do wypróbowania na Święta

Kulinarne Przeboje
Śledzie po żydowsku 1141

Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja

Kulinarne Przeboje
Śledzie po tatarsku 140

zalać mlekiem, zostawić na 2-3 godziny w lodówce, po czym wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i razem z cebulą drobno posiekać. Wymieszać dokładnie olej z koncentratem pomidorowym, przyprawić musztardą , pieprzem i papryką. Sos wymieszać ze śledziami i cebulą, przykryć i wstawić na godzinę lub dwie do lodówki. Przed podaniem uformować porcje, ułożyć na liściach sałaty, posypać drobno pokrojonym jajkiem

Kulinarne przemyslenia
filety śledziowe w lekko ostrej papryce z warzywami.. 163

Składniki: filet śledziowy 1,5 kg, kucharek 3 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, marchew 3 średnie, papryka czerwona 1 duża, papryczka chilli 1 średnia, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, ocet 10 % 1 łyżka, woda 3/4 litra cebulę, marchew(...)śledziowe dobrze opłukać i wymieszać je z kucharkiem, odstawić na 30 minut - wylać filety na sito aby obciekła woda - kupiłam śledzie bez głów i sama je filetuję, ale można kupić same filety obsypane mąką filety smażyć na bardzo gorącym oleju, jak trzeba to po 3 smażeniach porcji olej zmienić na świeży /przypalona mąka/ na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po kaszubsku 462

Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej - 1/2 szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz sok z cytryny - 1,5 łyżki miód - 3 łyżki Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez

Kuchnia Danusi
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 156

passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Piekarnik nagrzać do 200 °C . Przecier pomidorowy wraz z resztą składników (oprócz śledzi) umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotować naczynie żaroodporne. Gorącą zalewę rozprowadzić

Posadzone i zjedzone
Śledzie z musztardą francuską 134

Śledzie z musztardą francuską, cebulą i jabłkiem. Propozycja na zbliżające się Święta, która musi pojawić się na Waszym stole. Składniki: 3 filety śledziowe, 1 małe jabłko, pół cebuli, 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej, łyżka oleju, pieprz czarny świeżo mielony większa szczypta), łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, małe ogóreczki w zalewie miodowej(...)Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy przez 3 godziny, wymieniając co 30-40 minut wodę. Kroimy w kostkę, dodajemy pieprz czarny mielony, olej oraz musztardę - mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy - dodajemy jogurt, majonez mieszamy i wykładamy na śledzie. Małe ogóreczki koimy na pół, układamy na wierzchu. Całość wkładamy do lodówki min. na całą noc. http://ambition.pl

Lena Gotuje
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 238

filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą(...)olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU 238

filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą(...)olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie po szwedzku 506

matyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ .    Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjas 2 małe, czerwone cebule olej do smażenia mąka do panierowania zalewa 0,5 szklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki wody  0,5 szklanki

Ugotować
Śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami 758

Aromatyczne śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami. Idealne na imprezki, święta Bożego Narodzenia i spotkania z przyjaciółmi. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz oliwa - kilka łyżek Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki

Smak mojego domu
Śledź w śmietanie 452

Pyszne danie wigilijne lubiane przez całą naszą rodzinę.  Śledzie w tej postaci doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę sylwestrową :) 4 filety śledziowe (najlepiej w oleju) szklanka gęstej śmietany 18% 1/2 czerwonej cebulki kilka gałązek koperku + do dekoracji sól, pieprz łyżeczka musztardy Filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w ukośne paski. Cebulkę drobno pokroić, koperek posiekać. Do śmietany dodać

Smakołyki Asi
Pikantne śledzie w migdałach z daktylami 127

płatków migdałów 1/2 niewielkiej cebuli 7 łyżek dobrej jakości oleju roślinnego Sposób przyrządzenia: 1. W miseczce wymieszaj olej, Srirachę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Daktyle pokrój w plasterki i dodaj do marynaty razem z płatkami migdałów. 3. Poszatkuj drobno cebulę. 4. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. 5. W słoiku układaj warstwami naprzemiennie: marynata, śledź, odrobina cebulki

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania