sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:105/193)

smaczna na szybko sałatka śledziowa bez cebuli... 135

twardo 6 sztuk "M", pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 8 łyżek, musztarda sarepska 1 łyżka Filety śledziowe w oleju wymoczyć raz w wodzie zimnej z 20 minut i wodę wylać, następnie wlać wodę zimną do zakrycia śledzi  i ocet winny 1 łyżeczka, zostawić na 20 minut, wodę wylać na sitko. Odsączone śledzie(...)kratkę pokroić w kostkę do miski. Dodać musztardę (można dodać majonez lub tylko sam olej, ale z musztardą nam smakują lepiej) , olej rzepakowy, sól, cukier, pieprz mielony, wszystko dokładnie wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać samą lub z pieczywem - jak przyjdzie smak na śledzia to właśnie taka sałatka jest doskonała, szybko przygotowana, smakuje i do pieczywa i samodzielnie

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 82

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas

To co kocham
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 209

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się

To co kocham
Najlepsze przepisy z kawą 100

klasyka, ale dobry szef kuchni może stworzy nawet stek marynowany w kawie czy łososia w glazurze kahlúa. My dziś zostaniemy przy klasyce, ale jeśli twoim ulubionym deserem jest śledź, to też znajdziesz tu coś dla siebie. Inspiracją do powstania tego tekstu była przesyłka PR, którą dostałam od marki Mokate . Zwykle gotuję ze zaparzonej kawy ziarnistej np. https://mokate.com.pl/kawa-ziarnista(...)ŚLEDZIE PO SZWEDZKU W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Składniki: 250 g filetów śledziowych w oleju 3 czubate łyżki musztardy 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany) pół łyżki mielonej kawy 2 łyżki octu jabłkowego łyżka płynnego miodu świeżo zmielony pieprz PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą SERNIK

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze przepisy z kawą 76

klasyka, ale dobry szef kuchni może stworzy nawet stek marynowany w kawie czy łososia w glazurze kahlua. My dziś zostaniemy przy klasyce, ale jeśli twoim ulubionym deserem jest śledź, to też znajdziesz tu coś dla siebie. Inspiracją do powstania tego tekstu była przesyłka PR, którą dostałam od marki Mokate . Zwykle gotuję ze zaparzonej kawy ziarnistej , ale tym razem mogłam poszaleć(...)ŚLEDZIE PO SZWEDZKU W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Składniki: 250 g filetów śledziowych w oleju 3 czubate łyżki musztardy 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany) pół łyżki mielonej kawy 2 łyżki octu jabłkowego łyżka płynnego miodu świeżo zmielony pieprz PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą SERNIK

Ugotowane pozamiatane
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 239

nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi.  Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani

Z Majeczką w kuchni
Śledzie gajowego (z grzybami) 91

śledzie z grzybami jest na szczycie listy. Do przygotowania śledzi gajowego wykorzystuję mrożone grzyby, przeważnie borowiki. Można przygotować je również z suszonymi, jednak smak będzie inny. Jeśli chcecie przygotować takie śledzie w sezonie grzybowym - polecam użyć świeżych grzybów. Śledzie ze śliwkami Śledzie pod szubą Śledzie w cytrusach Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej   Śledzie gajowego (z grzybami) Składniki(...)zmiażdżyć w moździerzu.  Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć mieszając, aż sok z grzybów trochę odparuje (nie muszą być całkiem suche). Dodać czosnek, koncentrat, przyprawy, przesmażyć razem. Wlać ocet i miód, dusić ok 10 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.  W słoiku układać warstwami śledzie i sos grzybowy. Zakręcić i odstawić

Obiad gotowy
Jak przygotować wigilijną kolację 149

być 12. W zależności od regionu będzie to  kapusta z grochem, kutia czy barszcz z uszkami oraz wszelkie wersje śledzi (np. po kaszubsku z pomidorami, ogórkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny gwóźdź wieczoru –  karp. Ponadto na stole musi się znaleźć(...)gotowanie na parze . Natomiast, jeżeli nie możemy obejść się bez smażenia, to wybierajmy zdrowe źródła tłuszczy, np. olej kokosowy, rzepakowy w rozsądnych ilościach , a potem odsączmy rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podobnie możemy manipulować dodatkami, przykładowo podajmy zamiast śledzia w tłustej śmietanie, jego wersję z jogurtem naturalnym, a do sałatek przyrządźmy lekkie sosy na bazie zdrowych tłuszczy

Cztery Fajery
Śledzie gajowego z grzybami 194

Świąteczna wersja śledzi to oczywiście śledzie z grzybami :) Aromat leśnych grzybów i smak śledzi jest po prostu rewelacyjny! Składniki: 1 kg płatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie po sułtańsku – Śledzie z rodzynkami 309

wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Cebulę kroję w cienkie półplasterki (piórka). Następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję miód, koncentrat pomidorowy, rodzynki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam. Całość

Uwaga Babcia Gotuje
Śledź z jabłkiem i cebulą 168

Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą pieprzu. (*) Przeważnie używam śledzi solonych, lecz tym razem były to filety z olejem wiejskim SEKO , których już nie moczyłam. "WIELKANOCNE PRZEPISY   SEKO

Di gotuje
Śledź po wiejsku 163

opłukać w ciepłej wodzie i ugotować, następnie drobno pokroić. Marchew umyć, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w plasterki i razem z grzybami podsmażyć na oleju. Przyprawić do smaku i dusić przez 10 minut. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania