Śledzie, to ulubiona ryba w naszym domu, a jak można ją podać zobaczcie sami. -- Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, jabłka, cebula, jajka, śmietana. Jabłka ucieramy na grubych oczkach. Por drobno kroimy, podobnie pół cebuli, kawałek papryki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. -- Pokrojone warzywa wkładamy do miski, ciut solimy i dodajemy trochę pieprzu. -- Następnie dodajemy
chleba naszegoktórą możemy podać na stole w formie łódeczek. Cykoria nie tylko jest zdrowa ale idealnie nadaję się do śledzia, w połączeniu z mango stanowi świetny duet. 2 cykorie 1 mango małe 1 burak pieczony lub gotowany 250 g filetów śledziowych w oleju natka pietruszki 1 cebula czerwona sól, pieprz 1 łyżka śmietany gęstej ukwaszonej 1 gałązka mięty 1 kawałek papryczki
wesoła kuchniacałość na małym ogniu. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Przełożyć cebulę do kapusty. Całość gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą. ------ Podobne: Kapusta z grochem Badylarkowy śledź na piernatach Zupa ze słodkiej kapusty
Weekendy w domu i ogrodzieteż i mnie zostało. Można powiedzieć, że taką dietę wyssałam z mlekiem maki :) A nowa odsłona śledzi korzennych Seko przypadła nam do bardzo gustu :) Składniki: 400 g Matjasa korzennego SEKO ok. 7 suszonych grzybów 4 cebule pokrojone w piórka olej do smażenia sól, pieprz ZALEWA: 0,7 l litr wody 1/2 szklanki octu 10 % 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki
Bon Appetit MałgorzatyŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM Składniki: - 6 filetów matiasa - 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej) - 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej) - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju - 2 łyżki cukru - 2 łyżki wody - 4 ogórki konserwowe - 3 cebule - pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez
Mentor Smakuteż i na specjalne okazje. Jabłko z ogórkiem idealnie dopełniają smak śledzia. Sałatkę śledziową podaję prawie na każdej imprezie u mnie w domu i zachwyca każdego. Sałatka niby prosta, ale i ciekawa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki . Składniki: 4 płaty śledziowe w oleju (matjasy) 2 jabłka 1 cebula czerwona 2 ogórki konserwowe 50 ml majonezu(...)skórką. Ja kroję w średniej wielkości kostkę, ale jak ktoś lubi to można zetrzeć na tarce. Następnie płaty śledziowe kroimy w paski/większą kostkę. Następnie do miski dodajemy pokrojonego śledzia, cebulę, jabłko oraz ogórka konserwowego. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Dodajemy majonez oraz śmietanę i ponownie wszystko mieszamy. Sałatkę wstawiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnenimi najeść i niebawem robimy powtórkę. Oczywiście trzeba lubić śledzie bo w innym wypadku na pewno Wam nie posmakują 😉 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 op. suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 1 filet śledziowy w oleju 1 cebula czerwona kilka żurawin suszonych 200 g sera(...)oleju i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i koimy na piórka. Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pizzerinki: Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część formujemy dłońmi na kształt koła. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto ketchupem i układamy dodatki: cebulę w piórkach, kawałki śledzia, żurawiny suszonej
Kuchnia MagdaLenyWszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razem postawiłam także na rolmopsy, które zagoszczą na naszym wigilijnym stole. Śledź zawijany z papryką i ogórkiem, to coś w sam raz dla mnie.:) Składniki: 6 filety śledziowe a'la matias 4 cebula 3 ogórki kiszone kilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie cukru(...)ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką. Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi i ogórka, na to zwinięte śledzie, całość zalewam zalewą z cebulą i odstawiam do lodówki na 2-3 dni. Smacznego
Bea(u)ty kitchensałatki, do zdjęcia użyłam niewielkich szklaneczek. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 2 marchewki 3 jajka średnia czerwona cebula kilka łyżek majonezu pieprz sól Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy na małe kawałki. Cebulę, marchewkę, ziemniaki oraz białko z jajek kroimy
Smak mojego domuszafce. Do tego cebulka duszona z pomidorami i rodzynkami doprawiona na słodko kwaśno i rolmopsy czyli kwaśne śledzie z octu. Całość smakuje naprawdę fenomenalnie! PRZEPIS NA GRZANKI Z CEBULKĄ PO KASZUBSKU Składniki: kilka grzanek chrupiących typu skorpor 2 duże cebule 50ml oleju roślinnego 50g koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu winnego 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli liść laurowy
Dorota SmakujeBoczniaki a’la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej , a dokładniej kuchni kaszubskiej. Idealne danie na Wege Święta , boczniaki naprawdę fantastycznie przypominają w strukturze śledzie, z kolei dodatek nori wzbogaca danie o rybny posmak. Ponadto boczniaki po kaszubsku rewelacyjnie nadadzą się jako przystawka oraz na imprezy Przepis(...)boczniaki po kaszubsku Składniki 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy duża cebula (100 g) opakowanie boczniaków (200 g) 2 ziela angielskie 2 liście laurowe arkusz nori 2/3 szklanki wody (165 ml) 2 łyżki sosu sojowego (20 g) 2 łyżki octu jabłkowego (12 g) łyżeczka papryki wędzonej łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki cukru lub słodzika 2 łyżki
WegePrzepistatar ze śledzia z marynowanymi grzybami, który podałam na maleńkich kromeczkach pumperniklu. Tatar robię błyskawicznie - do posiekanych śledzi dodaję pokrojone drobniutko grzyby, cebulę, czarne oliwki, koperek i natkę pietruszki, a następnie całość przyprawiam: musztardą, miodem, sokiem z cytryny, a także odrobiną oleju aromatyzowanego chili i płakatami chili. Pumpernikiel dodatkowo smaruję cieniutko majonezem. Taki tatar smakuje świetnie, jest lekko pikantny, słodko
Słodko-Słony Świat IlonySałatka buraczana ze śledziami Dziś polecam Wam pyszną, pięknie różową śledziowo-buraczaną sałatkę, która wbrew pozorom jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Buraki oraz ziemniaki możemy ugotować lub upiec nawet dzień wcześniej. Warzywa pieczemy w piekarniku w łupinie owinięte w folie aluminiową przez około 1 godzinę albo gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie wszystkie składniki wystarczy pokroić, przyprawić(...)Składniki: ok 300g solonych filetów śledziowych – matiasów (mogą być w oleju) 2 średniej wielkości buraki 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka
Blog z Apetytemśledzika w różnych wydaniach i z pewnością i na moim stole ich nie zabraknie. Bardzo proste połączenie śledzia i sosu koperkowego poleca się na Świąteczny stół. Składniki: - 1/2 kg filetów śledziowych Sos: - 6 łyżek majonezu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki oleju rzepakowego SemCo - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - koper - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soku
Apetyczna babeczkakolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami. Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy(...)minut. Krok 2. Do warzyw dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz solidną ilość ziół i przypraw - ma być pikantnie - chwilę podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia Krok 3. Osączone z zalewy śledzie kroimy na kawałki (właściwie dowolne, mniejsze, większe - jak wolicie ). Krok 4. Część masy cebulowo-marchwiowej wykładamy do naczynia, w którym później zaserwujemy danie - na to układamy warstwę śledzi, przykrywamy kolejną
Moja Książka Kucharskazdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie jak świeże owoce są źródłem wielu witamin. Mają też niestety trzy razy więcej kalorii bowiem najczęściej są smażone na oleju kokosowym, dosładzane i dość często konserwowane. Dlatego warto przygotować je samemu w domu pomimo, że to dość czasochłonne zajęcie. Warto jednak jednak by podczas rodzinnego oglądania telewizji najczęściej podjadane niezdrowe(...)kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej jest wyjątkowy, ponieważ już w temperaturze 25 stopni C ma stałą postać (to tzw. masło kokosowe
Ciastka - domowe słodkości