szybko przygotować. Po prostu swojskie jadło Sztandarowym jego przykładem w moich rodzinnych stronach jest śledź po wielkopolsku, nazywany też czasem sałatką śledziową. Przepis sprawdzony na niejednej imprezie. Do przygotowania sałatki (ok 2 porcji) potrzebujemy: – 4 filety śledziowe – ogórki kiszone – 1 cebulę – olej lniany – szczyptę świeżo zmielonego pieprzu Filety śledziowe moczymy w wodzie przez
Szybko Tanio Smacznieprzepis kojarzyć się może ze świętami Bożego Narodzenia, bo grzybki smakują coś jak śledzie. Jednak są tak smaczne, że proponuję robić je nie tylko na święta ale i bez większej okazji :) Składniki na 4 porcje: 500 g boczniaków 2 łyżki oleju roślinnego, takiego jak do smażenia sól Zalewa: ¼ szklanki oleju z pierwszego tłoczenia, rzepakowego lub lnianego ( uważać
Proste Potrawywydawało mi się mało trafione, dopóki raz nie spróbowałam. Świetnie się komponuje z mocno aromatycznym śledziem i winnym jabłkiem. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia Składniki na sałatkę śledziową: 20 dag filetów śledziowych 2 czerwone jabłka 1 biała cebula
Tradycyjna Kuchniasitku odsączyć z zalewy. Składniki połączyć, doprawić octem winnym, olejem, solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do zamarynowania. W tym czasie pokroić w kostkę filety śledziowe a'la matjas i posiekać szczypior. W salaterce lub na półmisku ułożyć warstwę buraków z cebulą i fasolą, na wierzch wyłożyć pokrojone śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować posiekanym szczypiorem
babka w formiematjas z oleju do dekoracji Sos: 100 ml śmietanki 2 łyżki soku z buraków łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny pieprz, cukier i sól (po szczypcie do smaku) Jak przygotować sałatkę z buraków? Wszystkie składniki sałatki mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu. Każdą porcję sałatki dekorujemy łyżką sosu, odrobiną natki i kawałkiem śledzia. Artykuł Fińska
Ugotowane pozamiataneBardzo lubię szybkie i proste przepisy na śledzie, które sprawdzą się podczas różnego rodzaju Świąt czy imprez. Lubię je także przygotować bez okazji na kolację. Ostatnio przygotowałam po raz pierwszy śledzie po węgiersku i jestem pewna, że na jednym razie się nie skończy. Są to solone filety śledziowe w sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem cebuli i pieczarek. Jeżeli lubicie ostrzejsze(...)sosu możecie dodać szczyptę chili tak, jak ja. Śledzie po węgiersku przygotować najlepiej 2-3 dni przed podaniem, a przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Przepis na śledzie po węgiersku polecam osobom, które szukają nowych inspiracji na przygotowanie tych ryb na stół wigilijny lub na inną okazję. Ja muszę przyznać, że śledzie po węgiersku bardzo nam przypadły do gustu, więc
Danka PichciSerowe mini pączki to moje guilty pleasure. Do kawy, do kanapki ze śledziem, do żurku… mogę je jeść wszędzie. Są bardziej wciągające niż popcorn i chipsy i pomimo usilnych modłów niestety nie chcą iść tylko w biust, odkładają się wszędzie i równo. Tłusty Czwartek, czyli Ogólnopolski Dzień J**ania Diety, zbliża się nieuchronnie. Już mam ułożone wymówki i usprawiedliwienia(...)zdrowie i można się nażreć po kokardy. SEROWE, czyli białko, mikroelementy, biały serek, który jak wiadomo, jest zdrowy. No żreć i nie umierać. Pominę litościwym milczeniem, smażenie w głębokim oleju, ale jakby się uprzeć to olej słonecznikowy jest ze słonecznika, słonecznik to roślinka, więc to tak jakbyśmy smażyli w sałatce. Proste! Skoro ustaliliśmy, że mini pączki serowe to w sumie
ladykitchenwygląda nad polskim morzem? Słabo. Niektóre małe miejsca próbują kombinować robiąc wyszukane dania ze śledzia, ale zasadniczo mamy do czynienia z głęboko mrożoną rybą, a do wyboru mamy nawet te, które nie żyją w Bałtyku, obtoczoną w ciężkim cieście, smażoną na głębokim oleju, czyli dokładnie to co możemy zjeść niemal w każdej turystycznej miejscowości w kraju. Dlaczego polskie morze
Kryzysowa Książka KucharskaZapraszam na kolejną odsłonę śledzi, tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów i szczypiorkiem. Czas przygotowania kilka minut, więc nawet w ostatniej chwili możecie wyczarować coś pysznego. Składniki: 200 gram suszonych pomidorów w oleju olej z pomidorów 1/2 pęczka szczypiorku 8-10 filetów z zalewy octowej sól, pieprz Przygotowanie: Filety pokroić na mniejsze kawałki, wedle uznania. Wymieszać
Życie zaczyna się w kuchniśledź po litewsku Śledź, to obowiązkowy gość na wigilijnym stole. Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby. składniki 350-400 g filetów śledziowych z zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki(...)cukru 100 ml oleju 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól sposób przygotowania Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy ( najlepiej na noc). Następnego dnia gotujemy grzyby ( w wodzie w której się moczyły), po czym odstawiamy do wystygnięcia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy zmiażdżone
Miód i pieprzśledzie w korzennej zalewie Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś. składniki 1 cebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek(...)koniaku 2/3 szklanki oleju 1 łyżka domowego maggi 5-6 filetów śledziowych, najlepiej matiasów sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy zmiażdżone nożem ziarna ziela angielskiego, posiekane strąki kardamonu, pokruszone liście laurowe, ziarna gorczycy, cynamon, oraz drobno posiekany korzeń imbiru. Całość zalewamy olejem i zagotowujemy, dodajemy maggi, oraz ocet i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut
Miód i pieprzSkładniki: 4 płaty śledziowe, słoiczek suszonych pomidorów, cebula, cebula czerwona, 4 ogórki konserwowe, 4 papryczki chilli nadziane fetą, olej, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela
W kuchni u Monikichyba najlepsze śledzie jakie ostatnio przygotowywałam. Sos ma wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z warzywami, rybą i fetą. Składniki: 5-6 marynowanych płatów śledziowych kilka liści sałaty rzymskiej opakowanie pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 4 korniszony 1 mała czerwona papryka 1 cebula czerwona kostka twardej fety mały słoik oliwek (użyłam nadziewanych migdałami) garść kiełków Sos: 1/3 szklanki oleju lub oliwy(...)czosnku Składniki sosu wymieszać, polewać sałatkę po każdej warstwie. W salaterce układać warstwami porwane liście sałaty rzymskiej, kawałki papryki, pokrojone w plastry korniszony, plastry lub połówki pomidorków, kawałki śledzi, pokrojoną w piórka cebulę, fetę, oliwki i kiełki. Można posypać posiekanym szczypiorkiem. Schłodzić. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitmarynowanych śledzi , śledzie możemy ułożyć na konfiturze lub zrobić kanapki, czy tartinki z ciemnego chleba, na którym układamy po łyżeczce konfitury z czerwonej cebuli, oraz po kawałku śledzia. Tartinkę dekorujemy natką pietruszki. Najlepsza konfitura z czerwonej cebuli, składniki: 5 sztuk, czerwona cebula 2-3 łyżki miodu naturalnego 100 ml brandy lub czerwonego wina półsłodkiego 2 łyżki oleju 50 gram masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki
Kulinarny S.O.S.mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki
Kulinarne S.O.S.dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki
Kulinarny S.O.S.dowolnego dnia mieć danie na szybko. Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki
Kulinarne S.O.S.więc polecam brać witaminy w tabletach! Dieta bogata w witaminy i tłuszcze Połączenie marchwi z olejem świetnie się komponuję, gdyż w marchewce jest witamina A, która rozpuszcza się w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto zaleca się jeść ryby bogate w tłuszcze t,j: śledź, makrela i łosoś. Kasze i ryże na odporność Ponadto do produktów bogatych w białko
Truskawkowa Fiestawymieszać z kucharkiem, pieprzem i obtaczać w mące filety z każdej strony na bardzo gorącym oleju smażyć na złocisto filety i przekładać do głębszego naczynia na filety wylać zalewę słodko kwaśną z papryką, cebulą, przykryć i schować do lodówki najlepiej na 24 godziny - takie śledzie są pyszne i nie tylko na przekąskę..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i serem jest prawdziwym smakowym rarytasem. 6 plastrów schabu 2 duże, dojrzałe gruszki 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz olej 1. Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy niewielką
Szefowa kuchni