łączy ze sobą wyrazisty smak słonego śledzia oraz słodkawej cebuli i rodzynek. Całość skąpana jest w pikantnym sosie pomidorowym, a dodatek octu sprawia że ryba jest bardzo delikatna i krucha. Wspaniałe danie wigilijne! Składniki: 4-5 filetów śledziowych (około 400 g) 3 łyżki octu 10% 80 g rodzynek 2 cebule 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 listki laurowe 2-4 ziela
Pyry na Gazchoć jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 6 łyżek oleju sól, pieprz sposób przygotowania
Miód i pieprzcebul, ziele angielskie, liście laurowe ocet olej do polania. Matiasy pokroić na kawałki, ogórki i cebule w plastry Na dnie naczynia ( najlepiej w słoiku) włożyć warstwę matiasów, następnie warstwę ogórków kiszonych i na to plastry cebuli. Na te 3 warstwy włożyć 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Znów warstwa ułożona z śledzi, ogórka i cebuli. NA DRUGIEJ WARSTWIE POLAĆ
Pysznosci Babci BasiZawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą(...)mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce, smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę
Kuchnia Danusiorkiszową), 1 duża cukinia, około 450g, 2 jajka, 50ml mleka lub napoju roślinnego, 2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki tartego sera grana padano (opcjonalnie), szczypta soli i pieprzu, olej rzepakowy, około 1 łyżka (do smażenia placuszków). Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam cukinię, odkrawam końce i ścieram warzywo na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na około(...)pieprzem. Rozgrzewam patelnię delikatnie wysmarowaną olejem rzepakowym. Nakładam ciasto łyżką i smażę placuszki z dwóch stron na rumiany kolor. Gotowe placuszki odkładam na talerz z ręcznikiem kuchennym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego! Spróbuj także: placuszki dyniowe, placuszki jabłkowe w zdrowszej wersji. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej
Natka Pietruszkipieprzu i soli. Dodałem kilka łyżek oleju. Włożyłem ziemniaki, dobrze wymieszałem, tak aby pokryły się przyprawami. Ułożyłem na blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli
R'n'G Kitchenpołączenia składników. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i kładź po jednej łyżce masy placuszkowej. Każdy placuszek lekko rozpłaszcz przy pomocy łyżki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote. Na każdym placuszku ułóż po łyżeczce salsy paprykowej i podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwausmażyć na złocisty kolor na oleju. Rybę układamy na półmisku i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do wystygnięcia na całą noc. Ryba najsmaczniejsza jest na drugi dzień kiedy smaki się połączą. Podajemy na zimno. ryba po grecku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie pod pierzynką – przepis Sałatka z selerem
Księga-Smakuusmażyć na złocisty kolor na oleju. Rybę układamy na półmisku i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do wystygnięcia na całą noc. Ryba najsmaczniejsza jest na drugi dzień kiedy smaki się połączą. Podajemy na zimno. ryba po grecku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie pod pierzynką – przepis Sałatka z selerem
Księga-SmakuSzybkie do przygotowania i pyszne. Najlepiej kupić śledzika w zalewie. Chlebek upiec w tosterze lub na patelni z odrobiną oleju. Musi być dosyć mocno zarumieniony. Pokroić
Kuchnia PokoleńWyrazisty śledź doskonale smakuje w towarzystwie czerwonej cebuli i kwaśno-słodkiej żurawiny. Najlepiej gdy pozwolimy przegryźć się smakom 1-2 dni. Ale nawet na świeżo smakuje wybornie. Składniki: 1 czerwona cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 gotowe filety śledziowe a'la matias pieprz czerwony ziarnisty 50g suszonej żurawiny olej rzepakowy Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć
Pyry na Gazśledzie po kaszubsku Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw. Nie może ich więc zabraknąć i teraz na świątecznym stole. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 6 łyżek oleju garść rodzynek sól, pieprz zalewa
Miód i pieprzSkładniki: 3 filety śledziowe w oleju 1/3 szklanki czarnych oliwek 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie gałązka natki pietruszki pieprz dodatkowo: metalowa foremka-obręcz Filety śledziowe odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo robimy z suszonymi pomidorami i oliwkami. Metalową obręcz ustawiamy na półmisku i po kolei nakładamy warstwy śledzia, pomidorów i oliwek. Każdą warstwę lekko
Bon Appetit Małgorzatypotrzeby, jeszcze dopełnij słoik olejem. Pomidory muszą być całe przykryte, inaczej mogą spleśnieć. Słoiki dobrze zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia. Suszone pomidory są gotowe do jedzenia już pod 2-3 dniach. Zamknięte słoiki przechowujcie w spiżarce lub szafce kuchennej, a otwarte w lodówce. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwaktóra jest kopalnią wiedzy na temat polskich potraw regionalnych. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka śledziowa z buraczkami (4-6 porcji) Składniki: 500 g filetów śledziowych z oleju, pokrojonych w grubszą kostkę 1/2 łyżki mielonego pieprzu 1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki soku z cytryny 1 duży ogórek kiszony(...)jajka ugotowane na twardo Składniki na sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę. W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i skrop sokiem z cytryny. W miseczce wymieszaj składniki
karmelowy