klopsy i smażona, potem zalana zalewą octową. KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO SKŁADNIKI 300 gramów surowego, niesolonego śledzia 200 gramów fileta z dorsza 1 nieduża makrela wędzona 2 spore cebule 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 litr oleju... Artykuł Klopsiki rybne na kwaśno pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaMożna je pokroić na dowolną wielkość. Na blogu są już krokiety zawijane w ten sposób. Kto śledzi blog, to na pewno zauważył. Sprawdźcie przepis. Składniki: Naleśniki: 2 jajka szczypta soli szczypta cukru 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 1 łyżka oleju 1 czubata szklanka mąki pszennej Farsz: 400 g. szpinaku świeżego 1/2 łyżki miękkiego masła
Agusiowe smakołykiSkładniki: 5 filetów śledzi al'a matias 1 świeża ostra papryczka 1 cebula 4 ogórki konserwowe 150 g ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru szczypta czarnego pieprzu Sposób wykonania: Matiasy zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Czosnek oraz ostrą papryczkę (bez gniazda nasiennego
Qchnia po prostupapryką, marchwią, cebulą i ostrą papryką, które idealnie komponują się z nutą słodkości żurawiny. Ostro-słodkie śledzie to obowiązkowa pozycja imprezowego stołu. Składniki: 500g płatów śledziowych Matias 2 małe czerwona cebule 1 czerwona papryka 1 marchew 100g suszonej żurawiny Zalewa: 300ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka rumu silver 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyKażdy eksperyment w kuchni może się opłacić, tym razem zrobiłam bliny ze śledziami - są bardzo smaczne. Składniki: 25 dag płatków owsianych 2 szklanki śmietanki 30% 4 filety śledziowe 2 jajka sól i pieprz do smaku szczypta sody olej do smażenia Wykonanie: Płatki wsypać do miseczki, zalać śmietanką i odstawić na dwie godziny do napęcznienia. Filety drobno posiekać i połączyć
Tradycyjna KuchniaSAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ SAŁATKA ŚLEDZIOWA SKŁADNIKI: • 5 filetów śledziowych- solone (lub w oleju) • 2 czerwone cebule • 2 jajka, 4 marynowane papryki • majonez, jugurt naturalny około 3 - 4 łyżki • świeżo zmielony czarny pieprz i sól, nać pietruszki WYKONANIE: Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku Filety pokroić na małe kawałki, włożyć na półmisek Jajka ugotować
Kuchnia Beatyprzy typie C ten trick działa słabo). No i wreszcie olej. Wlewam go dość sporo, tak, żeby placki pływały (ok 0,5-1cm), rozgrzewam mocno i dopiero na taki mocno rozgrzany wykładam łyżką masę ziemniaczaną. Większa ilość oleju wcale nie sprawią, że placki są tłustsze. Nie podlewam oleju w trakcie smażenia, ta ilość zazwyczaj wystarcza mi na usmażenie(...)Kluski śląskie Kopytka Placki po węgiersku Placki ziemniaczane ze śledziem Farszynki z kapustą Kartacze albo cepeliny Najlepsze placki ziemniaczane Składniki (na ok 18 sztuk): 1,5kg ziemniaków 2 małe jajka 1 duża cebula sól pieprz szczypta wędzonej papryki opcjonalnie: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obrać. Ziemniaki zetrzeć na drobnych
Obiad gotowyKiedy zobaczyłam ten przepis u Moniki z Sio Smutki! nie mogłam przejść obojętnie. Zawierała w sobie buraki, które kocham w każdej postaci. Czemu by nie i w śledziach? Bezwstydnie zrobiłam taką samą sałatkę, która rzecz jasna smakowała wyśmienicie i będzie dobrym pomysłem na śniadanie wielkanocne! Do przepisu wykorzystałam majonez kremowy Folwark W przepisie zmieniłam rodzynki na żurawinę(...)piekarniku, pokrojone w małe kawałki 300 g filetów śledziowych w oleju mała czerwona cebula garść suszonej żurawiny majonez kremowy Folwark musztarda ostra pół szklanki gotowanej zielonej fasolki szparagowej pieprz ziołowy sól morska lub himalajska do smaku Buraki kroimy z małe cząstki. Wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojonego w paseczki śledzia. Wsypujemy fasolę szparagową,żurawinę, mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Majonez
Z Kuchni Do KuchniWarstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą Warstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą. Składniki: 250 g filetów śledziowych w oleju, pokrojonych w drobną kostkę 2 małe cebule, pokrojone w kostkę sok wyciśnięty z ½ cytryny 200 g majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 250 g mozzarelli, startej na tarce 3 średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki, starte(...)tarce 4 jajka ugotowane na twardo, starte na tarce 4 ogórki kiszone, starte na tarce sól, pieprz szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Śledzia oprósz świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą. Majonez wymieszaj z musztardą francuską, dopraw do smaku solą i pieprzem
kuron.com.plsmakami. Składniki (porcja dla 4-6 osób): 1/2 kg śledzi matiasów (bez chemicznych dodatków!) 3 cebule obrane i pokrojone 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika) 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smażenia dobry olej np. rzepakowy (najlepiej ekologiczny) pełna garść rodzynek ok. 10-12 suszonych śliwek(...)sito i dokładnie umyj zimna wodą. Osusz – na sicie, a później przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj
Anioły w kuchnikapustą i grzybami Smażony karp z karmelizowaną cebulą Ryba po grecku (najlepsza) Śledzie pod szubą Śledzie ze śliwkami Śledzie w cytrusach Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej Wigilijna kapusta z grzybami Składniki: 1kg kapusty kiszonej 50g suszonych grzybów 1 cebula 4-5 łyżek oleju roślinnego 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego pieprz czarny 1 łyżka majeranku
Obiad gotowykostkę. Wymieszać ser z ogórkiem, cebulą i koperkiem. Ułożyć ser na śledziach, wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć śledzie w rulon, zawinąć mocno w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i pokroić w plastry. Można skropić olejem
królestwo garówuszkami, zupa grzybowa, kapusta z fasolą, kapusta z grzybami, szczupak w galarecie, smażony karp, pyszne śledzie... Byłam po nie z tatą w sklepie. W wielkiej drewnianej beczce, leżały ułożone równiutko, olbrzymie i błyszczące posypane grubą solą. Mama przyrządziła je w pysznym oleju lnianym. Ze słodkości, to racuchy, jeszcze cieplutkie, delikatne, rumiane, posypane cukrem pudrem, kluski z makiem, miodem i bakaliami
Leśny Zakątekostatnich hucznych zabaw przed Wielkim Postem. I czas na wydarzenie zwane Śledzikiem. W moim domu śledź tradycyjnie zamyka karnawał i otwiera Wielki Post. Sałatka jest wyborna. Przygotujesz ją w kilka chwil.Bardzo pomocne okazały się filety śledziowe solone a'la Matjas w oleju rzepakowym. Dzięki nim sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu. Składniki 1 opakowanie 250 g filetów śledziowych solonych
Z Kuchni Do Kuchni