banany, 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 jajka, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka sody oczyszczonej. Sposób przygotowania Najpierw nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Następnie w misce rozgniatamy banany za pomocą widelca. Dodajemy do nich jajka oraz olej i całość mieszamy widelcem. Na koniec dorzucamy także mąkę, płatki owsiane i sodę oczyszczoną. Ponownie(...)rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Smacznego! Spróbuj także: bezcukrowe muffiny kakaowe, muffinki owsiane z owocami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Muffinki bananowe bez cukru pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkioleju rzepakowego, łyżka kakao 100%, 2 łyżeczki cynamonu. Sposób przygotowania Najpierw rozgniatam banana widelcem. Następnie ścieram marchewki na tarce o grubych oczkach, a imbir na drobnych. Mieszam ze sobą składniki. Później dodaję do nich także mąkę oraz sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Ponownie dokładnie mieszam ze sobą składniki. W osobnej misce ubijam jajka, stopniowo dodając olej. Ubite jajka z olejem(...)rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut. Smacznego! Spróbuj także: brownie z buraka, domowe pieguski. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Chlebek imbirowo-marchewkowy pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiByły już śledzie opiekane w zalewie, rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo(...)mąka i olej Zalewa: 1 ½ l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych warzyw 250 ml octu 10% 1 łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące
Smaki Ewynajlepiej smakują lekko ciepłe, chociaż i na zimno mają super smak. Tylko kto je zostawi na tak długo? Polejcie placki jogurtem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis BLW Mało ci truskawek? Śledź nas! Jesteśmy na Facebooku i Instagramie. https://www.facebook.com/Krupeczkipl-640132396185823/ https://www.instagram.com/krupeczki.pl A dla przypomnienia podstawowe zasady BLW: Jak skutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi(...)twarogowo – truskawkowe 120 gramów tłustego twarogu 125 gramów banana bez skórki 270 gramów truskawek 1 jajko 30 gramów mąki kasztanowej 60 gramów mąki pszennej typ 450 1 łyżka oleju kokosowego. Banana i twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko i mąkę. Truskawki kroimy na małe kawałki/cienkieplasterki i dodajemy do ciasta. Rozpuszczamy olej kokosowy na patelni i smażymy niewielkie placki
Krupeczkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków(...)tuńczyka -250 g mrożonych borowików -1 cebula -mały pojemnik śmietany 18% -łyżka masła -garść rukoli -sól, pieprz -olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, tak aby lekko się zeszkliła. Dodajemy mrożone borowiki, lekko solimy. Przykrywamy i dusimy do miękkości borowików. Sos od czasu do czasu mieszamy, aby odparował nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i podprawiamy śmietaną. Pamiętajmy
Kulinarne przemysleniawątróbkę tak samo jak na śledzie, frytki czy Michałki muszę mieć po prostu mocne parcie , taki dzień nadszedł dziś, nie wylazłabym bez niej ze sklepu! Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz(...)cayenne - sól, pieprz, maga do smaku - olej (ja używam olej rzepakowy z olejami z simienia lnianego i pszenicy, dostępny w Biedronce) Cebulę kroimy w grube paski, podsmażamy na patelni lub w garnku, do zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz
upichconajadam ją od święta. Przyczyną tego jest fakt, że nie każda mi smakuje, aczkolwiek mam parę odmian, które bardzo lubię, m.in. tuńczyka. A ostatnio nawet nawróciłam się na śledzia, ale marynowanego w occie, także robię małe postępy w porównaniu z tym, co było kiedyś. Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych(...)potraw. Prosty posiłek, a ile zastosowań! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka w oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju
Fabryka pomysłówszklanki mąki orkiszowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sproszkowanej stewii albo mniej (przypominam, dlaczego lepiej słodzić właśnie nią), 4 małe jajka, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru lub starty 1cm korzeń świeżego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw ścieramy marchewkę na tarce(...)niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Później dodajemy także stewię, przyprawy i szczyptę soli. Wszystko starannie mieszamy. Następnie, do drugiej, dużej miski wbijamy jajka i dodajemy olej oraz ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec do mokrej masy dodajemy marchewkę z mąką. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy łyżką do papilotek na muffinki. Muffinki
Natka PietruszkiTylko bez marudzenia mi tu. Śledzi mam sporo na blogu, miałam ochotę na świąteczną odmianę. Jedną z nich jest właśnie seler, który zastępuje śledzie. Jego specyficzny smak nie jest tak bardzo wyczuwalny jakby się mogło wydawać. W ogóle skąd pomysł? Przypomniałam sobie wegańskie warsztaty z Dominiką Wójciak i tak mnie to jakoś natchnęło. Wyszło fajnie. Suszone pomidory i kapary robią(...)swoje. Składniki: 1 średni seler 1 czerwona cebula 8 suszonych pomidorów 2 łyżki kaparów 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 2 gałązki natki pietruszki 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub więcej) sól pieprz Selera obieramy, myjemy i kroimy w pół lub ćwierćplasterki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy (musi porządnie odcieknąć z wody). Cebulę kroimy w piórka i przelewamy
Kardamonovyświątecznych stołach pojawiają się różnego rodzaju potrawy z ryb. Ja polecam Wam zrobić tatar ze śledzi. Jednak by ładnie to wyglądało zróbcie go warstwowo. Wymieszane składniki już tak ładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują tak samo. Mój tatar przygotowany z płatów marynowanych bo niestety, ale nie lubimy matiasów. Składniki: 2 większe płaty marynowane 4 ogórki konserwowe 2 średnie(...)czerwone cebule borowiki marynowane 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy dijon 2-3 łyżki oleju rydzowego Semco Przygotowanie: Wszystko kroimy w bardzo drobną kostkę. Staramy się by wszystkie składniki miały jednakową wielkość. W pierwszej kolejności kroimy płaty dodajemy musztardę, olej i mieszamy. Przy pomocy obręczy układamy warstwami płaty marynowane, ogórki, cebula, borowiki, jajko. Lekko dociskamy każdą warstwę
Ala piecze i gotujezupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła(...)kwaśnica – bruschetta z dynią – pasta z dyni i koziego sera PIKANTNA ZUPA DYNIOWA Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji : 3-4 Składniki: 1 kg dyni 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki wędzonej papryki 1l bulionu drobiowego lub z jarzyn śmietana 18% lub jogurt
nietylkopasta.pl100g mąki orkiszowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw wlewam do miski maślankę. Następnie dodaję do niej mąkę oraz proszek do pieczenia i wbijam jajko. Całość miksuję na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni. Za pomocą(...)Gotowe pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: placuszki orzechowe, placuszki kakaowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pankejki na maślance pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiBoczniaki, moja miłość! Uwielbiam je podsmażane, w gulaszu , z makaronem , a nawet zamiast śledzi Dziś przedstawiam je w klasycznej, chrupiącej panierce i zapewniam, że nikt im się nie oprze. Przygotowuję je w ten sposób od bardzo dawna i polecam je do każdego dania głównego, jak i jako przekąskę. Są pyszne! Scroll down for recipe in English Boczniaki w panierce(...)porcje) Składniki: 500 g boczniaków, oczyszczonych 500 ml mleka 2 jajka, roztrzepane bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia, sól Przygotowanie: Zalej boczniaki mlekiem i odstaw na 15 minut, po czym odcedź. Następnie obtocz je w jajku i bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Dopraw jeszcze gorące solą i podawaj. Smacznego! English version Crumbed oyster mushrooms
karmelowyprostego przepisu na pyszny omlet bananowy z serkiem wiejskim, który jest bardzo sycący. Propozycja idealna zarówno dla dzieci jak i dorosłych Składniki: 2 jajka, łyżeczka oleju kokosowego (polecam artykuł dotyczący olejów nadających się do smażenia ), łyżka suszonych jagód goji (zawierają dużo przeciwutleniaczy, a zwłaszcza zeaksantyny i dzięki temu poprawiają wzrok, a także wspierają naszą odporność), 1 dojrzały banan, 1 serek(...)wymieszaj go z jajkami, połową rozgniecionego banana oraz cynamonem. Jeśli zależy Ci na czasie, to po prostu zblenduj ze sobą składniki. Gotową masę wylej na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smaż z obu stron na rumiany kolor. Gotowy omlet podawaj z pozostałym serkiem, plasterkami banana i jagodami goji. Smacznego! TAKI OMLET TO: około 518kcal Białko: 37,2g Węglowodany
Natka Pietruszkiwodę i całość mieszamy. Na patelni (ja używam nieprzywierającej) rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wykładamy ciasto i smażymy na średnim ogniu aż spód będzie ładnie zarumieniony i chrupiący. Wówczas przewracamy naleśnik na drugą stronę, dolewamy oleju na brzegi wokół naleśnika, jeśli dotychczasowy się wchłonął, podnosimy naleśnik łopatką, żeby olej dostał się pod naleśnik i smażymy drugą stronę aż się ładnie zarumieni(...)miękki). Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Koreański naleśnik z kimchi Kimchijeon pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pl