sałatka ryżowa z szynką i jajkiem , sałatka warstwowa ze śledziem , oraz sałatka Ventura z kurczakiem . Polecamy również pyszną sałatkę sypaną z krakersami . Sałatka Samba z rzodkiewką Składniki: pierś z kurczaka: 250 – 300 g kukurydza: 1 puszka korniszony: 4 – 5 szt. cebula czerwona: 1 szt. rzodkiewka: 2 pęczki olej do smażenia Sos: jogurt gesty: 3 łyżki majonez: 1 łyżka
Kuchnia Na WypasieCukinia po kaszubsku robię ją na wzór śledzi po kaszubsku – identyczna zalewa tylko śledzie zastąpione są plastrami cukinii. Taka wegetariańska wersja klasycznego, świątecznego dania. Smak jest super! Spróbujcie też z bakłażanem . Cukinię możemy grillować, usmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku a potem mieszamy je z zalewą pomidorowo – cebulową. Cukinię charakteryzuje to, że pięknie wchłaniają sos nabierając jego smaku(...)aromatu. Danie do złudzenia przypomina w smaku śledzie po kaszubsku, ale jest jego wegańskim odpowiednikiem. Warto w ten sposób przygotować cukinię bo smakuje wyśmienicie i można przekonać się do zajadania tego bardzo zdrowego warzywa. PRZEPIS NA CUKINIA PO KASZUBSKU Składniki : 2 cukinie 4 cebule 100ml oleju roślinnego 100g koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Dorota SmakujeSkładniki: filet śledziowe w oleju 5 sztuk średniej wielkości Ogórki konserwowe 5 stuk małych Ugotowane ziemniaki 3 sztuki średnie Czerwona cebula mała posiekany szczypiorek 5 łyżek Majonez 2 łyżki Śmietana 18 % łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Śledzie pokroić w paseczki. Ogórki, ziemniaki w kostkę a cebulę w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Wszystko
Kulinarne przygodygzikiem – składniki: ziemniaki, 10 sztuk, około 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki, 250g twarogu półtłustego, 200g jogurtu naturalnego, opcjonalnie łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno, mały pęczek koperku lub szczypiorku. Sposób przygotowania Najpierw dokładnie szoruję ziemniaki szczoteczką i osuszam je. Następnie przygotowuję marynatę . Do miseczki wlewam oliwę z oliwek i dodaję(...)koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem, czasami także dodaję olej lniany tłoczony na zimno. Gotowe, upieczone ziemniaczki podaję z gzikiem i świeżym koperkiem albo szczypiorkiem. Smacznego! Spróbuj także: indyk z porach i cukinii, pieczone warzywa z kiełbaską. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie
Natka Pietruszkimarynaty wymieszać ze sobą i z 250 ml.wody i zagotować.Śledzie na noc namoczyćw wodzie, a następnie na 2 godziny w mleku, odsączyć,pokroić w kawałki ,dodać przyprawy i warzywa pokrojone w talarki i kawałki , zalać w słoju ostudzoną marynatą.Słój zakręcić i odstawić na6 godz.Potym czasie dolać oleju z majerankiem,wymieszać i zostawić jeszcze je na 1 -2 dni.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirumiano, odkładać do większej miski w garnku na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele i liść laurowy do cebuli wlać sok pomidorowy, wodę i gotować na średnim ogniu z 5 minut, dodać do smaku ocet, pieprz, na koniec wsypać koperek z czosnkiem, wymieszać na usmażone śledzie wlać sos pomidorowy, schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni LubięSuszone pomidory odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy w kostkę i dodajemy do misy. Natkę cebuli drobno kroimy a żółtka jajek rozdrabniamy w palcach. Całość mieszamy lecz tak by awokado połączyło farsz jednak pozostały grudki żółtka. Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 3. Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach Składniki : 6 jaj 1 płat
Mechanik w kuchniŁączy się tutaj kilka wyraźnych smaków – miodu, musztardy, ostrej papryczki, pomarańczy i orzechów. Smaczne i efektowne! Składniki na 3 porcje: • 3 filety śledziowe w oleju Sos • 1 łyżka miodu • sok i miąższ z 1 pomarańczy • 2 łyżki oliwy • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz do smaku • 1 mała papryczka chilli • 3 łyżki orzechów(...)musztardą, doprawić. • Różyczki śledziowe ułożyć na talerzu, polać delikatnie sosem, aby nabrały koloru pomarańczowego. • Resztę sosu zmiksować z orzechami i pokrojoną papryczką chilli. • Podawać śledzie z sosem, udekorowane całymi orzechami i plasterkami papryczki
To co kochammigdałach 600 g polędwicy z dorsza (możesz zamienić go a inną, białą rybę) 2 jajka 4 łyżki mąki ok. 100 g migdałów w płatkach sól, grubo mielony pieprz olej do smażenia sok z połówki cytryny Dorsz w migdałach – jak zrobić? Podziel polędwicę z dorsza na 4 kawałki po około 150 g każdy. Oprósz je solą i pieprzem(...)lekko docisnąć, aby lepiej przywarły. Smaż rybę na niedużej ilości oleju do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Pamiętaj, że ogień nie może być zbyt duży, ponieważ w ten sposób spalisz orzechy, ale nie upieczesz ryby. Czas smażenia zależy od grubości ryby. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie w śmietanie Dorsz z sałatką kukurydzianą Dorsz sous vide
okolicepalnika.plodsączyć. 3. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. 4. Po tym czasie zalewę pomidorową dokładnie wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i wstawić do lodówki najlepiej na całą
Szalona Kuchnia Ewelinykalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego śledzia wymieszać , dodać majonez z jogurtem, doprawić do smaku i posypać posiekanym
Tradycyjna Kuchniabędzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż empanadas do oleju i usmaż na złoty kolor (trwa to ok. 5 min.). Uważaj, aby się nie spaliły, w razie czego zmniejsz ognień pod patelnią. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google
Chilli Czosnek i OliwaŚledzie są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie. Składniki: 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 gotowe filety śledziowe a'la matias 250g suszonych pomidorów w oleju łyżka octu winnego 50g orzechów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć
Pyry na GazPrzeglądając różne propozycje na śledzie, natknęłam się na ten przepis szlachecki. I postanowiłam zmodyfikować go pod nasz gust kulinarny. Powstała przepyszna sałatka, którą możemy podać w słoiczkach. Dzięki czemu i ładnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Polecam! Składniki : *4 ogórki korniszony * 200g filetów śledziowych w oleju rzepakowym SEKO * papryka czerwona * cebula czerwona * sól, pieprz * śmietana 18% * koperek Przygotowanie
Magiczne Życie MartySkładniki: 6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięŚledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% SAŁATKA ŚLEDZIOWA: 4 płaty śledziowe z oleju 4 jajka(...)majonezem, sosem chrzanowym oraz śmietaną. Sos wymieszać delikatnie razem ze startymi białkami i cebulką dymką pokrojoną ze szczypiorkiem w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać śledzie odsączone z zalewy i pokrojone na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatkę śledziową nałożyć do upieczonych tartaletek. Całe, ugotowane jajka pokroić w plasterki. Położyć na wierzchu, ozdabiając kawałkiem śledzia i koperkiem. Smacznego
https:KKuchniaMniamprzygotowanie najlepiej zacząć dzień przed podaniem. Czas wykonania: 20 min (+ 10 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 200 g słonych filetów śledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz ( według uznania) Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez(...)pokroić na mniejsze kawałki. Rybę pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miski. Dodać majonez, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy i całość wymieszać. Krok po kroku: 1. Namoczyć śledzie 2. Pokroić warzywa i owoce 3. Pokroić śledzie 4. Dodo miski dodać śledzie majonez i przyprawy; całość wymieszać Poprzedni 1 z 4 Następny Śledzie to podstawa wigilijnego stołu – podziel się
KuchniaWeDwoje.plzacząć dzień przed podaniem. Czas wykonania: 20 min (+ 10 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 200 g słonych filetów śledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz ( według uznania) Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie(...)pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miski. Dodać majonez, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy i całość wymieszać. Krok po kroku: 1. Namoczyć śledzie 2. Pokroić warzywa i owoce 3. Pokroić śledzie 4. Dodo miski dodać śledzie majonez i przyprawy; całość wymieszać Poprzedni 1 z 4 Następny Śledzie to podstawa wigilijnego stołu
KuchniaWeDwoje.plcheddarem. Wyszły bardzo smaczne. Po świątecznych mięsach i śledziach, takie danie było bardzo miłą odmianą. składniki 12 naleśników farsz 600 g ugotowanych ziemniaków 500 g sera białego, tłustego 300 g cebuli sól pieprz 2 puszki pomidorów lub 1l passaty pomidorowej (przecieru) starty cheddar do posypnia natka pietruszki do podania olej do smażenia przygotowanie Przygotować farsz. Ziemniaki obrać, ugotować
Stare Garyprzekąska z filetów śledziowych. Wystarczą dobre filety ze śledzia , ogórek, papryka, cebulka, szczypiorek oraz pomidorki. Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych z oliwkami i kaparami Seko , 1 ogórek konserwowy, 1 kawałek papryki konserwowej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 mała cebula, kilka pomidorków śliwkowych. Przygotowanie: Filety odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Na każdym filecie kładziemy kawałek ogórka i papryki. Zawinięte
Aga w kuchnitłuszczu (wołowina, cielęcina). Ryby morskie, takie jak makrela, śledź i sardynka warto spożywać ze względu na zawartość w nich korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i witaminy D.” 6 Tłuszcze: "Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Tłuszcze powinny stanowić
Atlas Smaków