Cześć! Dla smakoszy śledzi pod każdą postacią pomysł w sam raz, przygotowując je nie spodziewałam się, że znikną tak szybko. Bardzo fajny pomysł na Wigilię, Boże Narodzenie, Sylwestra czy każdą inną okazję. Świetna zakąska! :) Składniki: * 4 płaty matiasów * 3 -4 ząbki czosnku * 1 łyżka majeranku * 1 duża cebula * 1/2 szklanki oleju rzepakowego * 1/5 szklanki octu 10% * sól * 4 ziarnka ziela(...)chce można pokroić na szersze kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez ok. 30 sekund. Olej wymieszałam z octem, dodałam posiekany koper, ziele angielskie, majeranek, cebulę i posiekany w plasterki czosnek oraz odrobinę soli. Tak przygotowaną marynatą zalałam śledzie. Przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Na drugi dzień śledzie były gotowe do zjedzenia. Mając
Pieprzyć z Fantazjąduża cebula sok z jednej cytryny 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziela angielskiego 4 goździki 3 ziarna jałowca 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku Dodatkowo; 0,5 szklanki mleka zimna woda przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy
Gosia gotujePyszne śledzie w zalewie z dodatkiem koperku..Przepis dostałam od Pani Jagódki..polecam..wypróbujcie..Ja nie lubię solonych śledzi, więc zrobiłam z marynowanych..ale można i z solonych, tylko wcześniej trzeba płaty wymoczyć.Przy większej ilości płatów śledziowych należy oczywiście zwiększyć ilość składników na zalewę..Ja z braku w domu ostrej musztardy dałam francuską z gorczycą. 2 filety śledziowe(...)łyżki octu winnego 1 łyżka ostrej musztardy [ u mnie francuska z gorczycą] 3 łyżki cukru 100 ml oleju Filety śledziowe pokroić w kawałki [ solone należy wcześniej troszkę wymoczyć].Składniki zalewy wymieszać ze sobą, a następnie wlać do pokrojonych śledzi.Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzenieNadrabiam zaległości,więc kolejny pyszny przepis na śledzika...tym razem w pysznej słodko - kwaśnej marynacie.Takie śledzie z powodzeniem możemy przechowywać w lodówce ok 3 tygodni.Przepis lekko zmodyfikowałam Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 3 -4 średnie cebule ok 200 g koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskiego 3 liście laurowe Wymoczone filety pokroić
Niespełnione zdolności kulinarnemarchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 460g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju (350g po odsączeniu) sól, pieprz do smaku pęczek szczypiorku i koperku kilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka leśna polana ze śledziami – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę
Kulinarne PrzebojeWprawdzie śledzie te gościły u nas na świątecznym stole, ale koniec roku zbliża się wielkimi krokami. Jeśli nie macie pomysłu na przystawki Noworoczne, w zasadzie nie tylko, bo i Karnawał za pasem, i różne rodzinne imprezy...a wiadomo, rybka lubi pływać, więc taki śledzik, to w sam raz na takie posiedzenia. Z racji 'zaawansowanego' już wieku i doświadczenia na polu(...)łyżeczka mąki z tapioki (opcjonalnie skrobia ziemniaczana) Przygotowanie: Filety osączamy z oleju, kroimy w 2-3 cm paski. Przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do śledzi. Do rondelka przekładamy ananasa wraz z zalewą. Dodajemy rodzynki, drobno pokrojoną papryczkę (bez pestek), rodzynki, sos mirin, cukier kokosowy i wodę
R'n'G Kitchenśledzie po sułtańsku Przyrządzone w ten sposób śledzie, należą do moich ulubionych dań. Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole. składniki 4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 60 g rodzynek sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną(...)cebulę, koncentrat pomidorowy, miód, oraz sok z cytryny. Całość mieszamy, zalewamy olejem i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do marynaty dodajemy filety śledziowe, wcześniej opłukane solnej zalewy. Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do marynaty, wpierw je dokładnie płuczemy, pod bieżącą
Miód i pieprzŚledziki bardzo lubię. Lubię też wymyślać nowe smaki. Połączyłam śledzie z kilkoma składnikami i wyszła pyszna sałatka. Sprawdzi się na co dzień, ale też jako przekąska dla gości. Ciekawe czy Wam posmakuje. Sprawdźcie i dajcie znać w komentarzach. Składniki: 5 filetów śledziowych a'la matjas 1/2 papryki czerwonej (jeśli mała, to cała) 1 nieduża cebula(...)posiekanego koperku pieprz kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Filety śledziowe namoczyć w wodzie. Miałam filety w oleju. Moczyłam 2 godziny. Jeśli macie filety z beczki to trzeba je moczyć nawet 8-9 godzin wymieniając wodę. Wymoczone śledzie pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski. Resztę warzyw również pokroić w kostkę i dodać do śledzi
Agusiowe smakołykiduże) 1 duża marchewka 2 cebule 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki oleju Składniki na zalewę: 2 szkl wody 2/3 szkl octu 6 łyżeczek cukru 1 łyżeczka soli 2-3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego Zalewę zagotować i zostawić do wystudzenia. Śledzie namoczyć w mleku, przez około godzinę. Następnie pokroić na kawałki, Cebulę pokroić w pióra
Agusiowe smakołykiśledzikiem à la matjas, gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Jak przystało na dodatek buraków w przepisie, kolor przepiękny, sałatka aż cieszy oko i przyciąga spojrzenie ustawiona na świątecznym stole. Śledź w połączeniu ze słodyczą buraków i jabłek, nie jest aż taki mdły, ogórek kiszony również nadaje nutki orzeźwiającego smaku. Sałatkę wystarczy zajadać z kromką świeżego pszennego pieczywa, nie potrzeba już(...)Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 200 kcal Świąteczna sałatka śledziowa z gotowanym buraczkiem i soczystym jabłkiem. Pyszna sałatka ze śledziem à la matjas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 płaty filetów śledziowych à la matjas w oleju 6 małych gotowanych buraczków 1 czerwona cebula 3 jabłka 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 ogórki kiszone majonez Kielecki sól i pieprz
ProstePesto.plŚledzie po kujawsku – to dość oryginalny pomysł na śledzie. Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, to ten przepis będzie dla Was idealny. Słodko-kwaśne połączenie śledzi
Kulinarne Przebojenawilżenie skóry. Gdzie znajdziemy kwasy DHA i EPA? Najwięcej kwasu DHA jest w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki czy halibut. Ten rodzaj kwasu występuje też w algach, orzechach, tofu, siemieniu lnianym, oleju lnianym i rzepakowym. A gdzie znajdziemy kwasy EPA? Tu również należy wymienić ryby morskie, owoce morza, olej lniany i rzepakowy, ale również nasiona
Słodkie okruszkiwegańsku z selera to jedna z najlepszych przekąsek, jaką jadłam w ostatnim czasie. Marynowany seler smakiem nie odbiega od prawdziwych śledzi. To idealna przekąska dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości selery, 3 cebule, 150 ml oleju, 2 łyżki musztardy, 125 ml octu jabłkowego, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, olej do smażenia, majeranek
Tradycyjna kuchnia Kasimieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję gęstniejącej śmietanki i nadawało się do maczania ryb. Śledzie osuszamy w ręczniku papierowym, maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na patelni zwilżonej olejem. Podajemy na ciepło lun zimno
Gotowanie jest łatwekolejna odsłona śledzi-tym razem błyskawiczne do zrobienia,i naprawdę pyszne-polecam... Składniki: 500 g matiasów w oleju 4 duże ogórki konserwowe 2 cebule na zalewę: 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka curry sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie: Matiasy kroimy w paski,cebulę w drobną kostkę,a ogórki w dużą koskę
Swojskie jedzonkopieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć przez dwie godziny i ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać ugotowane grzyby i poddusić z pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowanym farszem smarować śledzie, zwijać i spinać wykałaczkami
Tradycyjna Kuchnia