tarta - olej Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na ok. 10 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki kroję w drobne kawałki ( kostka, paski ), cebulę w drobniutką kosteczkę. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki(...)tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Po usmażeniu krokiety przekładam na papierowe ręczniczki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło i na zimno. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na naleśniki : Naleśniki z szynką i serem pleśniowym zapiekane w piekarniku. Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące. Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna
Kuchnia z widokiem na ogródśledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry smażone . 1 kg fląder, 2 jajka, sól, mąka do oprószenia, 100 g tartej bułki, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z dodatkiem oleju). Tu w przepisie należy
królestwo garówzrobić sobie tatar ze śledzia. Jest dużo mniej krojenia niż przy wersji mięsnej. To też dobra wersja do osób, które lubią, kiedy tatar ma dużo dodatków. Składniki na każdą osobę: 2 filety śledziowe (matjasy) pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę ogórek kiszony (lub 2 małe) pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju lnianego 3 czubate łyżki
Ugotowane pozamiatanejesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni starta skórka z cytryny grzybki
na gazieposmaruj je po wierzchu olejem i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min, aż staną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów . Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwasolonym śledziem, gotowanym ziemniakiem i jajkiem na twardo. A więc nie ma na co czekać, tak proste w przyrządzeniu i tak wiele możliwości zastosowania, polecam 😊 Składniki: -kilka buraków pieczonych -1 łyżka tartego świeżo chrzanu -1 łyżeczka kminku ( na słoik o poj. 1/2 l ) Zalewa: -1/2 szklanki octu winnego czerwonego -1/2 szklanki oleju rzepakowego
Kulinarne przemysleniaoleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko. Sposób przygotowania Najpierw wsyp kaszę do miski, zalej ją mlekiem, wymieszaj i odstaw na około 3 minuty. Następnie dodaj wszystkie pozostałe suche składniki, banana, olej i wbij jajko. Później całość zblenduj i powstanie ciasto. Gofrownicę rozgrzej. Ciasto nakładaj porcjami do lekko wysmarowanej olejem(...)podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami i masłem orzechowym. Smacznego! Wypróbuj także: gofry jaglane, muffinki owsiane z owocami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Szybkie gofry z bananem i kaszą manną pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkiłyżką. Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana, wlewamy ciasto. Na rozlane ciasto układamy owoce, przykrywamy całość pokrywką i smażymy na małym ogniu przez około 7 minut. SMACZNEGO! Mam dla Ciebie dużo innych propozycji na omlet, sprawdź także: omlet czekoladowy , bananowo-owsiany, jagodowy . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku
Natka Pietruszkiwygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, orzechami laskowymi, tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami
królestwo garówwaniliowego, mała szczypta sproszkowanej stewii (około 1/6 łyżeczki), odrobina oleju kokosowego lub masła do wysmarowania foremki. Sposób przygotowania Najpierw wrzucamy do miski jajko, kaszę manną, skrobięziemniaczaną, stewię oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę odstawiamy na jakieś 15 minut. W tym czasie foremkę do pieczenie delikatnie smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Gotowe ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch(...)stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 35 minut. Smacznego! Spróbuj także: brownie z fasoli, ciasto kefirowe ze śliwkami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Skyrniczek – czyli mini sernik na szybko pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkiwody, dopraw. Na oleju podsmaż szpinak wraz z drobno startym czosnkiem, uważając by się nie przypalił, a następnie wlej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż pomidorki przekrojone na pół i rozkruszony ser feta. Przykryj omlet i zostaw na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie. Podawaj ze świeżą lub suszoną bazylią. ************************************* Śledź mój profil
Kuchnia EllieTemperaturę oleju możesz sprawdzić pierwszym faworkiem (pewnie pójdzie na straty), powinno się wokół niego utworzyć dużo bąbelków. Cenci smaż pariami na złoty kolor, często przewracając i uważając, bo rumienią się bardzo szybko. Usmażone cenci odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, a gdy trochę przestygną, posyp cukrem pudrem. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwapasuje mi robienie śledzi czy ryby po grecku na Wielkanoc). A , że nakupowałam na Święta na zapas cytrusów ,żeby zaraz po nie latać po zakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty . Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron
Buniabaje w kuchniłyżki płatków owsianych górskich ( tutaj więcej o ich właściwościach), pół łyżeczki oleju rzepakowego, 2 łyżki mleka 1,5%, szczypta cynamonu cejlońskiego. Sposób przygotowania Najpierw jajka, banana, płatki owsiane, mleko oraz cynamon zblenduj na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Następnie wylej masę na rozgrzaną patelnię wysmarowaną delikatnie olejem rzepakowym. Smaż omlet z dwóch stron na złocisty kolor. Gotowy omlet zjedz(...)Węglowodany: 44,8g Tłuszcz: 20,1g Błonnik pokarmowy: 6,2g Spróbuj także: omlet kakaowy, omlet a’la kanapka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Omlet owsiany ze skyrem i owocami pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkiśredniej wielkości dojrzałe banany, jedna marchewka, około 150g, 70g mąki owsianej (można użyć innej), 70g płatków jaglanych, 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny, 2 jajka od szczęśliwej kurki, odrobina oleju rzepakowego do wysmarowania blaszki. Jaglane ciasteczka bananowo-marchewkowe – sposób przygotowania: Najpierw ubij w misce jajka na puszystą pianę. Następnie w osobnym naczyniu zblenduj banany na gładką masę i dodaj(...)posmaruj go delikatnie olejem. Na przygotowaną blaszkę wykładaj porcje ciasta za pomocą łyżki, zachowując małe odstępy. Z podanego przepisu wychodzi 9 większych ciasteczek Piecz przez około 20 minut. SMACZNEGO! Spróbuj także innych zdrowych słodkości: ciastka owsiane z bakaliami, kokosowe z figą, amarantuski bananowe, kuleczki daktylowo-orzechowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie
Natka Pietruszkirówni ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy
Niedzielny kucharzrówni ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy
Niedzielny kucharzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie musimy wcześnie dobrze namoczyć. Następnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach , odsączamy. Posiekaną cebulę podsmażamy wraz z pokrojonym boczkiem – na złoto. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy , a następnie smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące
Ostra na Słodko