mące smażyć na rumiano na gorącym oleju, odkładać do większej miski na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 4 filety śledziowe (wymoczone i wypłukane lub gotowe w oleju) 2 czerwone cebule 150 g odsączonych suszonych pomidorów, drobno pokrojonych 150 g czarnych oliwek WYKONANIE: 1. Filety śledziowe i cebulę drobno pokroić. 2. Oliwki odsaczyć i pokroić w cienkie plasterki. 3. Układać partiami: cebula - śledź - suszone pomidory - śledź - czarne oliwki - śledź - cebula 4. Odstawić
Atlas SmakówSałatka śledziowa, każdemu kto choć trochę lubi śledzie ta sałatka na pewno przypadnie do gustu. Ja osobiście dopisuję ją do swojego standardowego menu. Składniki (3 os) : 2 płaty śledziowe a'la matias 2 gałązki natki pietruszki 1 większa cebula sok z cytryny olej rzepakowy sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone płaty śledziowe kroimy w 1 cm paski i w misce skrapiamy sokiem
Mechanik w kuchnipomyśleć, że całkiem niedawno omijałam je szerokim łukiem ). No cóż gusta się zmieniają i całe szczęście, bo życie było by nudne :) Dziś zapraszam na niesamowicie smaczne śledzie po cygańsku. Śledzie z tego przepisu dzięki dodaniu ogórków z chili są pikantne w smaku, doskonale pasują na zakrapiane imprezy i cieszą się dużym "wzięciem" zwłaszcza u Panów, co nie znaczy, że Paniom(...)dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 1 duża cebula - 4-5 malutkich ogórków konserwowych z chili - 1 duży ząbek czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka oleju - 3/4 szklanki keczupu - 1 łyżka musztardy - 1 płaska łyżeczka cukru - pieprz do smaku ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam
Kuchnia z widokiem na ogródprzez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania Ser mozzarella lub inny ser Wykonanie: Morszczuka rozmrażamy
Smaki Ewyolej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż pierożki do oleju i usmaż je na złoty kolor, wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym.Usmażone pierożki posyp cukrem pudrem. Możesz je podawać na ciepło i na zimno. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być
Chilli Czosnek i OliwaŚledzik to uniwersalne danie. Połączenie, które wam serwuje jest świetne, spróbujcie! Co nam trzeba? 200g matiasów w oleju (gotowe w opakowaniu) 2 twarde jabłuszka 1 duża
Latosiowydompierwszego dnia, w który je spróbowałam. Może dlatego, że podobno śledzie wytwarzają specjalny hormon – serotoninę, znany również jako hormon szczęścia A może po prostu dlatego, że są pyszne, tak jak i wspomniana sałatka. Spróbujcie. Do sałatki użyłam pysznych filetów śledziowych lekko solonych a’la matjas w oleju od SEKO . Osobiście zawsze sięgam po te filety w sklepie
Słodkie okruszkiHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska. Składniki: 3 filety śledziowe w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone
Smakowity Blog Kulinarnyśledziem w roli głównej? :) Zapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych a’la matias w zalewie (takich, które trzeba uprzednio wymoczyć) lub w oleju. Jogurt można(...)cytryny sól pieprz Wykonanie: Wymoczone matiasy kroimy na kawałki szerokości ok. 2 cm i wkładamy do miski. Korniszony kroimy w kostkę, a grzybki drobno siekamy i dokładamy je do śledzi wraz z koperkiem i szczypiorkiem. W osobnej miseczce umieszczamy jogurt, majonez, curry, cukier puder, ketchup, sok z cytryny i dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym
MyCookBook.plprzeciążać żołądka proponuję sałatkę z najprostszych składników. Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby(...)świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy: dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 5 listków bazylii szczypta pieprzu i soli Najpierw zajmijmy się przygotowaniem sosu. Liście bazylii wraz
MamaOskarkacebulę pokroić w piórka. 4. Cebulę przesmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać odsączone grzyby i razem smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i całość chwilę smażyć na małym ogniu. 5. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać śledzie i ogórki, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około kilka
Szalona Kuchnia Ewelinyszczyptą soli *** *** Rybę panierujemy w cieście serowym i smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Po zdjęciu z patelni ryby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE SOJOWYM Z MIODEM PRZEPIS TUTAJ RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ryba
Blog z Apetytemafrykańskiego. Do tej pory z ryb na naszym stole najczęściej gościły śledzie, dorsze, morszczuki... czyli to co jest znane od lat. Sum okazał się bardzo smaczną rybą. Ja filet z suma afrykańskiego przygotowałam w bardzo prosty sposób. Rybę podzieliłam na porcję, oprószyłam solą oraz pierzem i usmażyłam na oleju. Gotowego suma podałam z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i kartofli
blog.moje-pasje.info