sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:110/165)

Śledzie po kaszubsku 174

śmietaną i jabłkiem są jednymi z moich faworytów, nie tylko od święta! Smacznego! Śledzie po kaszubsku: z cebulką, passatą i rodzynkami SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych ala matjas 5 małych cebulek spora garść rodzynek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki passaty 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego 6 goździków 5 liści laurowych 5 kulek ziela angielskiego czarny pieprz(...)oleju przesmażam cebulkę z kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, goździkami i cukrem trzcinowym. Cebulka ma być miękka, wtedy dodaję passatę i wrzucam rodzynki. Gotuję ok. 5 minut, mieszam. Po tym czasie dodaję ocet i pieprz, przyprawiam do smaku, wg uznania – w razie konieczności wsypuję też nieco cukru. Sos wkładam do miski, odstawiam na bok i studzę. Dodaję pokrojone śledzie

Zasmakuj Kuchni
Seler a’la śledzie z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską 44

Tylko bez marudzenia mi tu. Śledzi mam sporo na blogu, miałam ochotę na świąteczną odmianę. Jedną z nich jest właśnie seler, który zastępuje śledzie. Jego specyficzny smak nie jest tak bardzo wyczuwalny jakby się mogło wydawać. W ogóle skąd pomysł? Przypomniałam sobie wegańskie warsztaty z Dominiką Wójciak i tak mnie to jakoś natchnęło. Wyszło fajnie. Suszone pomidory i kapary robią(...)wody). Cebulę kroimy w piórka i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do miski wlewamy olej, dodajemy plastry selera, cebulę, pokrojone w paski pomidory, kapary, musztardę, poszatkowaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Artykuł Seler a’la śledzie z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Śledzie korzenne 153

Składniki: 500 g filetów śledziowych ze słonej zalewy 1,5 szklanki oleju 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 laski kory cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 4 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka miodu skórka otarta(...)zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Pokrojone śledzie wkładamy do marynaty, starannie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy ser labneh w czosnku niedźwiedzim, dziecinnie prosty 92

soli 2 opakowania,suszonego czosnku niedźwiedziego 1 opakowanie ziół dalmatyńskich lub innych oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ( w zależności od gustu, robiłam w obu i były równie pyszne) dodatkowo: gaza gumkę recepturkę durszlak lub małą formę serowarską (można zrobić z wiaderka po śledziach, nakłuwając je dookoła rozgrzanym, żeby wykonać otwory odprowadzające serwatkę drutem ) Jogurt zmieszaj z solą, ziołami dalmatyńskimi(...)lodówce na 4 dni . Każdego dnia obracaj, dociskaj i mocniej związuj gumkę, żeby ładnie i równomiernie odciekał. Po upływie tego czasu, podziel ser na małe porcje, rękoma natartymi olejem lub oliwą uformuj kulki i obtocz dociskając dłońmi w suszonym czosnku niedźwiedzim. Ułóż w słoiku i zalej oliwą lub olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewę można później wykorzystać do przyprawiania sałatek

Ogrodnik w podróży
Śledź po kaszubsku 82

Składniki: 4-5 filetów śledziowych a'la matias 3 cebule 150 g koncentratu pomidorowego 40 g suszonej żurawiny 10 łyżek oleju rzepakowego sok z 1 cytryny 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki majeranku 3 goździki 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 3/4 łyżeczki pieprzu szczypta soli Sposób wykonania: Filety wkładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)kroimy w ukośne paski o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z olejem. Dodajemy listki laurowe, goździki i ziele angielskie. Dusimy całość na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy pozostały olej, koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny, żurawinę, gorczycę, majeranek, pieprz i sól. Mieszamy wszystko razem

Qchnia po prostu
Śledzie po kaszubsku. Najlepsze z rodzynkami. 429

jeszcze nie koniec. Dziś zapraszam na śledzie po kaszubsku. Przepis znalazłam na  WŻ i się w nich zakochałam. Robiłam je już kilka razy między innymi na święta i sylwestra, wszystkim bardzo smakowały. Polecam :) Składniki - 6-8 szt. dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 1 duża cebula - garść rodzynek - 1 szklanka oleju - 0.5 szklanki octu jabłkowego - 195 gram koncentratu(...)paseczki. Cebule kroję w cieniutkie półplasterki. Do rondelka wlewam ocet, olej, koncentrat i pól szklanki ciepłej wody, dodaję cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Do gotującej zalewy dodaję rodzynki i cebulę, gotuję następne 3 minuty. Zalewę studzę do ostudzonej dodaję śledzie, delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta z makreli i jajek – pyszny przepis na smarowidło do kanapek 74

inne przepisy na pasty rybne do kanapek: Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego Pasta na kanapki z sardynkami Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki Pasta z ryby w pomidorach .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Pasta

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie po sułtańsku 105

jakości) olej pieprz Sposób Rodzynki zalać gorącą wodą na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać odsączone rodzynki oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz 1/4 szkl. wody, zagotować i ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostkę, bądź paseczki. W naczyniu układać kolejno warstwami cebulę z rodzynkami oraz śledzia, zaczynając i kończąc

Kuchenne aromaty
Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 183

Są to moje archiwalne zdjęcia , które niedawno odnalazłam na karcie od aparatu.  Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy majonez 77

faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki na 300 ml: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego

moj przepis na
Domowy majonez 73

faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki na 300 ml: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego

moj przepis na
Domowy majonez 139

faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu :) Składniki na 300 ml: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego

moj przepis na
Domowy majonez 188

faszerowanych, do śledzi, do zwykłych jajek w majonezie i do innych sałatek.  Zaletą domowego majonezu jest to, że nie zawiera wzmacniaczy smaku i aromatu, konserwantów, zawiera same naturalne składanki. Robi się go w 10 min, więc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki na 300 ml: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego

moj przepis na
Sałatka śledziowa z pomidorowym serkiem wiejskim na krakersach 274

Śledzie z ziarenkami serka wiejskiego w śmietanie z dodatkiem ketchupu. Bardzo smaczna sałatka śledziowa w nieco innym towarzystwie niż zwykle. Podana na słonych krakersach jest propozycją na świetną przekąskę imprezową. 2 filety śledziowe marynowane w oleju 200 g serka wiejskiego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki ketchupu łagodnego Kotlin 1/2 cebuli białej 1 łyżka siekanej natki pietruszki sól pieprz czarny

https:KKuchniaMniam