Zapraszam na pyszne śledzie z jabłuszkiem, czerwoną cebulką oraz suszoną żurawiną. Do tego delikatny jogurt i mamy super przystawkę. Polecam Składniki: 4 filety śledziowe solone z oleju 1 małe jabłko pół czerwonej cebuli 2 łyżki suszonej żurawiny 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli i pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Żurawinę przekładamy do słoiczka i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy. Śledzie wyjmujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneodsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone śledzie i ogórki. Zakręci i wstrząsnąć słoikiem aż do dokładnego połączenia składników. Odstawić do lodówki na 2 doby. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimiski cebulę drobno pokroić w kosteczkę, papryczkę marynowaną chilli niedużą drobno posiekać razem z pestkami i wsypać do śledzi jajka "L" ugotować na twardo i wystudzone obrać i drobno je posiekać lub rozdrobnić przez kratkę do jajek do smaku doprawić cukrem, olejem, octem winnym, wsypać koperek i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki na godzinę......... taką sałatkę lubimy do żytniego
W Mojej Kuchni Lubięgram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody pokroić matiasy na 2 cm kawałki i posypać je cukrem większe pieczarki pokroić(...)czerwoną pokroić na cienkie pół plasterki dodać suszone zmielone chilli - mam swoje tegoroczne papryczki ususzone i mielę je w młynku do kawy do tego przeznaczonym wlać sok ćwikłowy i oleju ile potrzeba i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki, najlepsze są na drugi dzień.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwykonanie nie jest skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko a przy tym te śledzie są bardzo smaczne. Smak tkwi w prostocie przecież :) Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 4 średniej wielkości ogórki kiszone * 1 duża cebula * 1/4 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 liść laurowy * 2 kulki ziela angielskiego * 1 łyżeczka cukru Płaty śledziowe moczyłam w zimnej(...)odsączyłam je z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 - 2 cm. W misce wymieszałam ocet z olejem, dodałam cukier liść i ziele. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie przez kilka sekund. Ostudziłam i dodałam do zalewy. Zalałam zalewą śledzie, zakryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na dobę. Notatki: * octu można dodać oczywiście mniej lub więcej - wedle
Pieprzyć z Fantazjącynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: • 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki miodu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 szklanki oleju(...)posypania Wykonanie: • Cebulę obrać i pokoić w cienkie półplasterki. • Olej rozgrzać, wrzucić cebulę i chwilę poddusić, aż zmięknie. • Dodać miód i śliwki suszone pokrojone w paski, chwilę poddusić. • Przyprawić cynamonem, ewentualnie solą i pieprzem. Uważać z solą, bo śledzie są już słone. • Na koniec dodać ocet i pokrojone w paski
To co kochampojawić się w jakiejkolwiek wersji na stole. Choć znajdziecie na moim blogu wiele przepisów na śledzie to dziś tradycyjnie, prosto. Śledzie z majonezem są pyszne, a majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym. Smakują wspaniale! Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 200 ml majonezu 100 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach 2 ząbki
Zasmakuj Kuchnifiletów śledziowych z zalewy octowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka cukru szczypta chili 6 łyżek oleju 1 cebula 2 jajka na twardo natka pietruszki Filety kroimy w kostkę, cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy ze śledziem. Składniki sosu wkładamy do blendera i ubijamy na jednolity sos, mieszamy ze śledziami i przekładamy do salaterki. Na wierzchu
Gotowanie jest łatwesmakoszy dobrego śledzika proponuję tą szybką, ale bardzo smaczną przekąskę. Wiele osób zapiera się, że śledzie nie dla nich, ale jak sprawdzą ich smak wówczas się okazuje,że chętnie sami podadzą taką przystawkę swoim gościom. SKŁADNIKI: 5-6 płatów śledziowych w oleju 1 czerwona cebula 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 średnie jabłko
Kuchnia BeatySkładniki: 1 kg leszcza mąka do panierowania olej do smażenia łyżka masła sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego soku z 1/2 cytryny starta skórka
magiczna kuchnia Kasitrosce o zdrowie wybierajmy więc tłuszcze roślinne, zawierające niezbędne kwasy tłuszczowe nienasycone. Ze względu na budowę chemiczną dzielą się na jednonienasycone i wielonienasycone. Jednonienasycone : oliwa z oliwek olej rzepakowy olej z pestek dyni i ziaren sezamu Ze względu na wysoką temperaturę dymienia z powodzeniem możesz używać ich do krótkiego smażenia lub duszenia Wielonienasycone : Wśród nich dominują tłuszcze omega(...)lniany słonecznikowy sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w : nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia
Kuchnia Elliemarynowanego imbiru ze słoiczka 2 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego Składniki na zalewę: 250 ml oleju roślinnego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zalewy. Układaj w słoiku naprzemiennie warstwy: śledzie, cebulę skropioną sokiem z cytryny i imbir aż do wyczerpania składników wkładając gdzieniegdzie liście laurowe i ziele angielskie. Zalej przygotowaną zalewą
karmelowydodać nic ująć...trzeba je po prostu zrobić i spróbować - na pewno je polubicie tak samo jak my Śledzie po sułtańku 0,5 kg dobrze wymoczonych Matyjasów 2 cebule 2 łyżki rodzynek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka miodu olej Płaty śledziowe moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem odrobiny octu po czym kroimy je w nieduże kawałki (ja płata(...)kroimy w piórka i smażymy na sporej ilości oleju aż zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy i miód. Razem chwilę smażymy. Dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną cebulą z dodatkami przekładamy pokrojone filety śledziowe i w szczelnie zamkniętym słoiku odstawiamy na minimum 2 dni. Smacznego! Artykuł Śledzie po sułtańsku pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniFajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :) Składniki: 6 filetów ze śledzia 2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) papryka konserwowa łyżeczka miodu słodka papryka szczypta pieprzu olej do podsmażenia Wykonanie : Filety śledziowe moczymy w mleku ok 2h. Następnie kroimy je w paski, pieprzymy(...)odkładamy do miseczki. Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy w kostkę przekładamy do podsmażonej cebulki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażamy całość ok 5 minut. Doprawiamy do smaku ew.solą lub pieprzem. Studzimy.Zimną zalewę mieszamy z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy na 1h do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków
Walijskie PichcenieMiały być śledzie łososiowe, ale kolorem bardziej przypominają tuńczyka. Jak zwał, tak zwał, śledzie są w doborowym towarzystwie. Sos jajeczny doskonale uzupełnia ich smak. Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju – 2 szklanki barszczu czerwonego, może być gotowy z kartonu Sos jajeczny – 4 jajka – 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% – 1 łyżka(...)Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. – Wymieszać jajka ze śmietaną, majonezem, chrzanem i przyprawami. – Odcedzić śledzie, osuszyć na ręczniku papierowym. – Ułożyć w salaterce śledzie na obwodzie, środek wypełnić sosem jajecznym
To co kochamgoryczy). Idealnie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno; klik ) i doskonale komponuje się ze śledziami ( klik ). Przyznam, iż świetnie współgra z buraczkami. Pychotka! 3-4 upieczone buraki (średnich; przepis tu - klik ) 1 cebula (mała) Dodatkowo: 2 łyżki oleju (u mnie rydzowy ) sok z cytryny/ocet jabłkowy (wg smaku) cukier (opcjonalnie) sól, pieprz Upieczone buraczki obrać
Di gotujePrzepyszne śledzie gotowane w pomidorach rewelacyjny przepis, bardzo prosty i robi się ekspresowo. Dobrze jednak aby postały w lodówce chociaż 12 godzin. 1 kg śledzi zielonych ( płaty) 3 średnie cebule ok. 300 gramów Zalewa 3 szklanki wody pół szklanki octu pół szklanki oleju 3/4 szklanki ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 3-4 liście laurowe
Andzia Pichci