sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:97/165)

Śledzie po wiejsku 223

kiszone pieprz świeżo zmielony Składniki zalewy: 1 szkl. (250 ml) wody 100 ml oc tu 10% [wg mnie za dużo] 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Śledzie wymoczyć poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę.Następnie płaty pokroić na części.Cebulę pokroić w półkrążki, ogórka w plasterki a marchew zetrzeć tarce jarzynowej

Moje domowe kucharzenie
Śledzie po kaszubsku 153

sprawą żurawiny i suszonych śliwek. W naszym domu była to nowość ale wszystkim bardzo posmakował.  Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie, o ile wcześniej nie zostaną spałaszowane ;) 6 płatów śledziowych w oleju 2 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl keczupu pikantnego garść suszonej żurawiny kilka suszonych śliwek sól, pieprz do smaku(...)zalać zalewą. Odstawić do lodówki najlepiej na 2-3 dni. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone śliwki, żurawinę, koncentrat, majeranek i keczup. Smażyć chwilę, ewentualnie doprawiając jeszcze do smaku solą i pieprzem. Można dolać trochę zalewy z moczenia śledzi. Ja dodałam ok 1/2 szklanki. Ostudzić i wymieszać ze śledziami. Śledzie włożyć do szczelnego pojemnika lub słoika

Smakołyki Asi
Śledzie z cebulką i "Przewieszenie" 156

czasie adwentu i w Wielkim Poście w mojej rodzinie zjada się spore ilości śledzi przygotowanych na różne sposoby. Dziś przedstawiam jeden z najprostszych, którego smak zależy głównie od użytego tłuszczu. Proponuję olej lniany tłoczony na zimno lub dobrą oliwę. Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli szczypta soli 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwy Płaty śledziowe wypłukać i pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami 914

pytajcie mnie o smak tej sałatki , bo śledzi nie jadam, ale mąż i część mojej rodzinki je lubi więc mąż pomógł mi przy jej robieniu, troszkę ją zmieniliśmy tzn. dodaliśmy ogóreczki kiszone i zwiększyliśmy ilość płatów śledziowych i jajek. Powiem jedno - sałatka wygląda cudownie. Warstwy przedstawiają się cudownie i dodatkowego ślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu(...)podstawie bloga / klik / Składniki : 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały   Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo

Słodkości i nie tylko
Śledź z ananasem w hinduskim stylu 111

Jakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry, który połączyliśmy ze śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami. Składniki 500 g filetów śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml  soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki(...)Kalafior dzielimy na różyczki. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu. Studzimy. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy

R'n'G Kitchen
Śledź w sosie miodowo-pomidorowym z cebulką 76

płaty śledziowe z zalewy octowej  1 duża cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki keczupu 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju Cebulę kroimy w drobną kostkę,podsmażamy na oleju.Dodajemy miod,keczup i przecier.Wszystko mieszamy. Śledzia kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy jeszcze ciepłym sosem.Podajemy schłodzone. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Śledzie z cebulą i rodzynkami w przecierze 136

pamiętam co i ile czego dodałyśmy..ale wyszło pysznie..Przepis mimo wszystko podaję za autorką.. 700 g śledzi typu Matijas 400 g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100 ml oleju 1 szkl. wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól

Moje domowe kucharzenie
ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE 135

Śledzie, moje przekleństwo zdrowe,bez nich świat byłby zimny i nie ciekawy. Ich smak to magia i dużo witaminy D.dobrej na odporność i przeziębienia.Uwielbiam je w każdej postaci , a najlepiej zwykłe ,niemoczone i słone ,takie są dla mnie najpyszniejsze.A Wasze? 4 filety śledziowe 1/2 szkół.dobrego oleju 1/2 cytryny ( soku) ja jednak dałam octu 1 czerwona cebula 1 łyżka(...)łyżki ostrej musztardy sól pieprz ************************************* Filety wymoczyć w wodzie.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Wymoczone śledzie posmarować musztarda,pokroić na kawałki ,posypać cienko poszatkowaną  cebulą oraz koperkiem,delikatnie doprawić solą i pieprzem.Skropić sokiem , wymieszać i włożyć do sloika.Zalać olejem i odstawić na 12 godzin do lodówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Śledzie zielone po kaszubsku 248

chodzi o mrożone filety ze śledzia zielonego. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, a śledziki powszechnie smakują. 1 kg filetów śledzia zielonego 2 duże cebule musztarda Zalewa: 1 szklanka wody po pół szklanki oleju i octu 10% 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego  majeranek, cukier           Płaty śledziowe rozmrozić. Gdy są jeszcze lekko zmrożone(...)posypać solą i pieprzem, położyć na każdym po kilka piórek cebuli i zwinąć, Układać w garnku obok siebie "na stojąco". Wymieszać wszystkie składniki zalewy oprócz cukru i majeranku. Zalać śledzie, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 8 minut, wsypać łyżkę cukru, oprószyć majerankiem, gotować jeszcze 3 minuty. Wystudzić

Praktyczna pl
Śledzie na Święta! Korzenne i przepyszne! 124

łyżki rodzynek sułtańskich - sól do smaku - około 3/4 szklanki oleju bądź oliwy z oliwek Cebulę posiekaj i sparz wrzątkiem. wystudź. Olej wymieszaj z przyprawą do piernika, dodaj pieprz, i pozostałe składniki wraz z cebulą. Śledzie po zakupie umyj pod bieżącą wodą wstaw do miski i zalej wodą, odstaw na 6 -10 godzin.  W zależności od tego jak mocno słone

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA ŚLEDZIOWO - BURACZKOWA + FILMIK 247

mundurku i ostudzonych 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 2 buraczki ugotowane 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik śledzi w zalewie olejowej 800 g  2 ogórki konserwowe ( dodatkowo )  sól, pieprz do smaku odrobina chrzanu 1 łyżka oleju 3 łyżki majonezu  dodatkowo  natka pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE :  Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy studzimy i wszystko kroimy w małą kostkę (zostawiamy kawałek buraczka do ozdoby). Śledzie wyjmujemy z zalewy, cebulę wyciskamy, która tam się znajduje, śledzie kroimy w paski. Groszek odcedzamy, cebulę obieramy i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Do miski przekładamy pokrojone warzywa, groszek. przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.  Buraczki

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie po kaszubsku 328

już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki: 300 g śledzi matiasów 3 cebule 90 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka cukru 3 łyżki octu winnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżki szczypta pieprzu i/lub chilli Matiasy namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny(...)półplasterki. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty. Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku. Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin

wyzwania kuchenne
Filety śledziowe z zalewie octowej 84

Bardzo lubię śledzie . Najlepsze są te w zalewie octowej , z dużą ilością cebuli i niewielką ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na to, że kojarzą mi się z domem rodzinnym i świętami, gdyż właśnie takie podaje się u mnie na Wigilię oraz na Wielkanoc. Początki w ich przygotowywaniu nie były łatwe, nie doczytałam bowiem, że zalewa

niecodziennikpary
Swięteczne inspiracje kulinarne 55

najbardziej tradycyjnych należą barszcz czerwony, zupa rybna, grzybowa, zupa migdałowa; - pierogi, paszteciki, uszka, krokiety. Najczęściej są nadziewane grzybami z kapustą, lub samymi grzybami; - śledzie w rożnej postaci, np. z grzybami, rodzynkami, śliwkami, z cebulą, olejem, w kształcie koreczków lub krojone; - ryby. Choć wśród nich dominuje karp, niemałą popularnością cieszą się również inne gatunki, jak chociażby turbot czy szczupak. Przyrządzane

Obiad gotowy
Co to jest kwas EPA i dlaczego jest tak ważny? 86

Występowanie EPA Kwas eikozapentaenowy znaleźć można przede wszystkim w owocach morza oraz różnych gatunkach morskich ryb. Znajduje się on w tłustych rybach, takich jak śledzie, makrele, łososie oraz sardynki. Związki te są również w rozmaitych olejach roślinnych: rzepakowym, lnianym. Ponadto EPA występuje także  w nasionach konopi, chia, dyni, a także orzechach, zwłaszcza włoskich. EPA a dzieci i ciąża

Kuchcik gotuje
Szuba 2087

Taka warstwowa sałatka najlepsza jak troszkę smaki się przegryzą..ilość składników dowolna..najlepiej układać w przeźroczystym naczyniu, aby były widoczne warstwy..u mnie sałatka była

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania