cebuli 150 g pieczarek marynowanych na sos: 8 łyżek ketchupu łagodnego 3 ząbki czosnku 8 łyżek oleju (około 100 ml) 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej) do smaku: 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra lub pieprz cayenne Link do filmu z przygotowania: Śledzie po cygańsku https://www.youtube.com/watch?v=aeXGtWxcT0k Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki filety śledziowe moczę w zimnej wodzie ponieważ(...)daję ketchup przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie stopniowo dodaję olej i po każdej porcji oleju dokładnie mieszam aby połączył się z pozostałymi składnikami. Na koniec doprawiam i dodaję cukier, całość dokładnie mieszam sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie śledzi po cygańsku: Do salaterki z sałatką dodaję sos i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sałatkę wstawiam do lodówki
Uwaga Babcia Gotujesupermarkety, to jeszcze nie spotkałam się w porządnym masłem (wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli gdzieś jest takie dostępne). Na półkach roi się za to od tych z dodatkiem oleju palmowego, cukru i soli. Zdecydowanie nie polecam! Za to w sklepach ze zdrową żywnością (szczególnie internetowych) mamy już większy wybór. Poniżej kilka moich propozycji: Masło orzechowe MIX BIO 250g (Terrasana(...)omega-6 działa na naszą niekorzyść. Dlatego jeśli lubisz masło orzechowe arachidowe, musisz koniecznie włączyć do diety więcej źródeł omega -3, czyli tłustych ryb (makrela, śledź, łosoś ale nie hodowlany, pstrąg), orzechy włoskie, olej rzepakowy NIERAFINOWANY, olej lniany
Powiedz dietom nielaski cynamonu - 2 – 3 gwiazdki anyżu - kilka sztuk kardamonu (cały) - kilka goździków - olej rzepakowy lub lniany Anyż, kardamon, goździki i laski cynamonu prażymy na suchej patelni do chwili, aż się uwolnią aromaty (poczujecie zapach). Przekładamy do moździerza (zostawiamy 1 laskę cynamonu całą) i rozkruszamy. Śledzie należy wymoczyć (czas moczenia zależy od stopnia ich zasolenia, ale nie przesadzajmy – mają być jędrne(...)śledziowe ruloniki. Przekładamy cebulą przyprawami, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być cebula, przyprawy i cała laska cynamonu. Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki na dobę (co najmniej). Ze względu na swoje walory zdrowotne śledzie powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta. Są źródłem witamin A, E i D. Zawierają też fosfor, potas, żelazo
mojewypiekiinietylkokalorii z tłuszczów (z dużym naciskiem na naturalne tłuszcze nienasycone). , a w pozostałej części z białka . Co jeść na diecie śródziemnomorskiej? Dieta śródziemnomorska u podstaw stawia na ryby, orzechy, oleje roślinne, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. Poniżej znajdziesz listę z najczęściej spożywanymi produktami: orzechy, ryby i owoce morza, warzywa, oliwa fasola, kasza, brązowy ryż. Sery, drób, jajka i jogurty również(...)Owoce – jabłka, banany, pomarańcze, Bulwy – ziemniaki, bataty. Z drugiej strony większość kalorii powinna być dostarczana w postaci wysokotłuszczowych pokarmów, np.: tłuste ryby: makrela, łosoś, sardynki, śledzie, mięso, jajka, sery, orzechy i nasiona awokado, oleje, np. oliwa, olej lniany, sezamowy. Nie można tez zapominać o warzywach, zwłaszcza tych o dużej zawartości błonnika, np. brokuły, kalafior, szpinak, szparagi. Chociaż większość owoców
ZGruntuFitwigilijne śledzie – śledzie z rodzynkami, trochę przypomina nasz przepis na śledzie po sułtańsku , gdyż w obu przepisach są rodzynki, tam dodatkowo wystąpiły powidła śliwkowe. Można nawet doszukać się podobieństwa do przepisu na śledzie po kaszubsku, które są zakwaszane octem, moje śledzie z rodzynkami są z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Polecam również wpis na najlepsze przepisy na śledzie(...)Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na kilka godzin przed kolacją Wigilijną też będą wyśmienicie smakować. Śledzie można wymieszać od razu z sosem, a kto dba o estetykę podania to polecam ułożyć wszystko warstwowo: śledzie, sos z cebulą i rodzynkami, śledzie i znów sos, ja dla koloru dodałam jeszcze natkę pietruszki. Śledzie z rodzynkami. Śledzie wigilijne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłony śledź. Pławi się lubieżnie w buraczkowym różu i wyleguje przy poduszeczkach ze śmietany. I kiedy połączysz te wszystkie smaki w jednym kęsie, na kromce ulubionego, żytniego chleba - dzieje się magia i całkiem możliwe, że maczają w tym palce jakieś islandzkie trolle ;) Śledzie w tym wydaniu są niezwykle delikatne i jednocześnie zachwycają bogactwem smaku. Jako członkini rodziny miłośników śledzi, potwierdzam(...)Islandia wciąż pozostaje moim podróżniczym marzeniem i jestem pewna, że kiedyś tam zawitam, tymczasem poznaję ją stacjonarnie, od kuchni, do czego i Was serdecznie zapraszam! :) Śledzie po islandzku Potrzebujesz: 4-5 płatów śledziowych z oleju 200ml soku z buraków 3 łyżeczki świeżo tartego chrzanu / 25g świeżego korzenia chrzany w plasterkach / 4-5 łyżeczek bardzo mocnego chrzanu ze słoiczka 1 gwiazdka
Kuchnia w Słońcu Skąpanaśledzie w occie z cebulką. Przyznam, że jak byłem mały nigdy śledzie w occie nie były moją ulubioną potrawą, dlaczego? Cóż gusta się zmieniają... Śledzie wiejskie lub inaczej śledzie po wiejsku, to też idealne śledzie na wigilię. Link do filmu z przepisem 241 - Śledzie po wiejsku - Przepis na śledzie w zalewie octowej - Śledzie na wigilie(...)Składniki: 500g płatów śledziowych 2 cebule 100ml oleju lub oliwy 400ml wody 50ml octu 10% (jeśli lubimy ostrzejszy smak to możemy dodać 70ml) płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego płaska łyżeczka gorczycy płaska łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnkach Przygotowanie: Śledzie najpierw moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiegram śledzi solonych 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 spore białe cebule pieprz świeżo mielony łyżeczka miodu akacjowego Śledzie namoczyć wcześniej w mleku (12 godzin) Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zalać oliwą, dodać przyprawy, musztardę i miód. Dobrze wymieszać. Śledzie opłukać
AZgotuj!łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju 6 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku połowa zalewy od marynowania śledzi Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą(...)przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać pokrojone w paseczki śliwki,smażyć razem przez chwilę po czym dodać gorczycę,koncentrat,liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlać połową marynaty w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem i majerankiem,gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić
Kolorowa kuchnia Elkiprzepadam za śledziami. Są dla mnie ostatnimi latami "dziwne" w smaku. Nie potrafię określić co mi w nich nie smakuje. Pamiętam, ze kiedy byłam mała zajadałam się śledziami... Ale ostatnio kupiłam śledzie ( jedną paczkę, 3 sztuki ) śledzi firmy Kapitan Navi ( polecam i nikt mi za to nie płaci) - śledzie norweskie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, nie za słone(...)ziarnach, grubo zielony pieprz. Jedliśmy na kanapce z chleba żytniego. Byliśmy nimi oczarowani. Z chęcią takie kanapki kupowałabym na mieście, gdyby były. 400 gram śledzi norweskich 1 słoiczek marynowanych podgrzybków 3 łyżki oleju rzepakowy 2 łyżki musztardy w ziarnach pieprz czarny świeżo mielony 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego mała biała cebulka gałązka rozmarynu opcjonalnie
AZgotuj!pachnące goździkami. Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. To propozycja dla tych którzy lubią śledzie na słodko. Składniki: 5 filetów śledziowych matiasów 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 duża cebula 1 -2 sztuki goździka 4 łyżki konfitury śliwkowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka(...)kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem aż będzie lekko złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino i całość dusimy 3 minuty, doprawiamy szczypta soli oraz pieprzu, gotową zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej zalewy dodajemy śledzie, mieszamy, odstawiamy na całą dobę do lodówki aby smaki
Wanilia i Kardamonpłaty śledziowe w oleju słonecznikowym papryka marynowana - czerwona ogórek kiszony zielone oliwki Przygotowanie: Płaty śledziowe osączamy z oleju i kroimy w takie dzwonka, by można było zjeść je na raz Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki Na talerzu układamy dzwonka śledzia, a na nim kolejno ogórka, paprykę i oliwkę - spinamy wykałaczką Ilość przygotowanych koreczków zależy jedynie od tego
Proste Potrawycebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki cukru 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka gorczycy sól oraz pieprz do smaku *** Śledzie moczymy w wodzie przez około 4-5 godzin, następnie osuszam i kroimy na kawałki, takie(...)plasterki. Wszystko przesmażamy na oleju przez kilka minut *** *** Następnie do warzyw dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, liście laurowe, gorczyce, ziele angielskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut *** *** Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonych warzyw dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Przekładamy
Blog z ApetytemJakiś czas temu odkryliśmy wędzone filety śledziowe. Są mega smaczne, a połączenie szalotek i rodzynków dodaje im dodatkowego, niesamowitego aromatu. Składniki: 3 filety śledzia wędzonego 100 g rodzynek 200 g szalotek 1 łyżka miodu 300 ml oleju z pestek winogron Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Śledzie kroimy na kawałki. Rodzynki przez godzinę moczymy we wrzątku. Odcedzamy. Szalotki obieramy, kroimy w piórka. Wszystkie składniki mieszamy z miodem, przekładamy do naczynia (najlepiej do słoika), zalewamy olejem. Odstawiamy w chłodne miejsce
R'n'G KitchenSkładniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju, 3 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 4 ziela angielskie, 3 liścia laurowe, Sól, pieprz do smaku, 5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego przepis : Przygotowanie: Filety śledziowe zamoczyć w zimnej wodzie na 2-3h , następnie osuszyć(...)olej i wrzucamy cebule, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i szklimy cebulę na złoty kolor. Gdy cebula będzie już złocista dodajemy suszone grzyby, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania solą i pieprzem, dusimy jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej cebuli z grzybami dodajemy wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy
Księga-Smaku