sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:85/165)

Śledzie po grecku 145

Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie  2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły.Marchew gotujemy nie obierając jej,powinna być(...)ósemki,jeśli cebule są duże to kroimy je na więcej części.Na patelnię wlewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski

Bajeczna Kuchnia
Matjas czy śledź a'la matjas? Kilka słów o różnicach + przepis 138

ryby. Składniki: 10 gotowych filetów śledziowych a'la matjas * 4 łyżki musztardy francuskiej słoik (280 g) pomidorów suszonych w oleju 1-2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami 1 czerwona cebula szczypta ostrej papryki pieprz 1. Śledzie wymocz w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osusz je papierowym ręcznikiem, następnie pokrój na kawałki. 2. Pokrojone ryby ułóż w naczyniu, dodaj(...)musztardę, posyp papryką i pieprzem. Polej olejem ze słoika. Wymieszaj. 3. Na wierzch połóż pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną w piórka cebulę, możesz wymieszać. 4. Wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. *Często na stoiskach rybnych można spotkać się ze świeżymi śledziami (i innymi gatunkami ryb). To tylko pozory, bo w rzeczywistości 99% z nich

Powiedz dietom nie
Tatar ze śledzia 383

śledziowych a'la Matjas 1 cebula 100 g marynowanych grzybków 1 jabłko 1 ogórek konserwowy 1 mały strąk papryki marynowanej Dodatkowo: 3 łyżki oleju sok wyciśnięty z 1 cytryny sól pieprz Kiedy już myślałam, że ze śledzia nie można wymyślić żadnego nowego przepisu natknęłam się na gazetkę Biedronki z przepisami... a tam - tatar ze śledzia :) Hmmm... brzmiało ciekawie! Pokusiłam się(...)zrobiłam - i naprawdę polecam wszystkim. Bardzo interesująca alternatywa podania śledzia w innej odsłonie. Wszystkie składniki drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Do dekoracji można użyć kawioru. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Śledzie z cebulką w oleju lnianym 105

zlać wodę i pokroić je na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Układać w dużym słoiku (0,9 l) na przemian warstwami, raz śledzie, raz cebulka, aż do zapełnienia. Całość zalać olejem lnianym. Słoik mocno zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się połączyły

Krokusowy Dom
Marynowane śledzie na sałatce z porów i jabłek 331

świetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis bardzo prosty, jedynie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około 500 ml) - 4-5 cienkich porów - 2 lekko kwaskowe jabłka -  3 łyżeczki cukru - sól - pieprz(...)plastikowego pojemnika wkładamy kilka kawałków cytryny, trochę cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Na tym układamy śledzia, a na nim znów dodatki. Czynność powtarzamy do wykończenia składników, przy czym dodatki powinny być również ostatnią warstwą. Zalewamy całość olejem, a pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na około 4 dni.  Pora kroimy w talarki (tylko białą część

W poszukiwaniu inspiracji
Śledzie z żurawiną - świąteczna sałatka śledziowa 130

kwaskowate. Połączenie śledzia z żurawiną, cebulą i sokiem z cytryny, to był prawdziwy strzał w dziesiątkę. Polecam Wam tę sałatkę. Myślę, że na świątecznym stole nie postoi zbyt długo, bo zasmakuje wszystkim. Składniki: ok. 400 g filetów śledziowych solonych 200 g suszonej żurawiny sok z 1 cytryny 2 średnie cebule pieprz do smaku ok. 50 ml oleju Filety śledziowe wymoczyć(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub cienkie piórka. Żurawinę przelać wrzątkiem. Pani Ilona pisała, że wszystkie składniki układa się warstwami: śledzie, cebula - skropić to sokiem z cytryny, a na końcu dodać żurawinę, przyprawić pieprzem i zalać olejem. Ja wszystkie składniki wymieszałam jak w klasycznej sałatce. Sałatkę należy wstawić przynajmniej an kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 157

Składniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 litr, ocet 10 % 3/4 szklanki, cukier 3 łyżki, goździki całe 5 sztuk, cebula 4 sztuki/większe, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki śledzie świeże tzw. tuszki wyfiletować lub kupić filety śledziowe, dobrze je opłukać(...)całą noc do lodówki, przed smażeniem obsypać filety mąką na gorący olej kłaść filety i smażyć na rumiano z każdej strony, przekładać do miski do garnka z wodą wsypać pokrojoną cebulę, pozostałe dodatki i po zagotowaniu gotować z 5 minut i zostawić do wystudzenia zalewę wlać do usmażonych śledzi, schować do lodówki na kilkanaście godzin - śledzie w tej zalewie

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie korzenne z pomidorami 210

przygotowaniach zaplątał się śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam! Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka(...)piernika ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru sól według uznania Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić. Gdy będą już odpowiednie, osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śliwki pokroić w paseczki, rodzynki przepłukać. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić cebulę, oprószyć solą. Gdy będzie szklista dodać cukier

Pełny talerz
SAŁATKA ZIEMNIACZANO ŚLEDZIOWA 66

MIĘTĄ   Sałatka ziemniaczano śledziowa: – Smaczna, zdrowa tradycja – Idealna sałatka nie tylko od święta – Śledź, ziemniak, ogórek i tyle – Przepis klasyczny, podstawowy – Zdrowe kiszonki, nieco słone śledzie, pyszne ziemniaki ILOŚĆ PORCJI: 3-4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki – 6 sztuk – Płaty śledziowe w oleju – 4 sztuki – Ogórki kiszone – 3 sztuki – Cebula czerwona – 1 sztuka – Majonez – 2 łyżki – Musztarda(...)podstawowy przepis na to danie. Course Breakfast, Dinner, Salad Cuisine Polska Keyword Ogórek kiszony, Sałatka, Sałatka ziemniaczano śledziowa, Śledź, Sałatka rybna, Brzoskwinia Prep Time 40 minutes Cook Time 30 minutes Author Globus Kulinarny Ingredients Ziemniaki – 6 sztuk Płaty śledziowe w oleju – 4 sztuki Ogórki kiszone – 3 sztuki Cebula czerwona – 1 sztuka Majonez – 2 łyżki Musztarda – 1 łyżeczka Natka pietruszki – posiekane

globuskulinarny
Śledzie z ogórkiem konserwowym i marynowanymi grzybkami 524

dodatkiem ogórków konserwowych i marynowanych grzybków. Słone śledzie świetnie pasują podane z  delikatnie marynowanymi grzybkami. Jeżeli w Sylwestra chcecie zaskoczyć znajomych to przygotujcie sałatkę śledziową z dodatkiem kiwi - pycha :) Składniki 3-4 filety śledziowe a'la matyjas 2 ogórki konserwowe kilka marynowanych grzybków 1 mała cebulka sól, pieprz olej Filety śledziowe wymoczyć w wodzie(...)Następnie osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Przelać wrzącą wodą. Ogórki i grzyby drobno pokroić. Do miski wsypać pokrojone śledzie, cebulkę, ogórki i grzybki. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Zalać olejem. Tak przygotowaną sałatkę schować do lodówki. Najlepiej smakuje kilka dni po przygotowaniu

Ugotować
Śledzie po cygańsku 125

Składniki: 40 dag śledzi marynowanych 1 duża cebula pół słoika ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2 łyżeczki musztardy pieprz do smaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku cukier do smaku Sposób przygotowania: Śledzie kroimy w paski. Ogórki kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka. Cebulę solimy, gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut

Pobite gary Barbary
Marynowane śledzie z papryką i rozmarynem 478

układamy w słoiku, w którym będziemy je marynować . Całą marynatą ze słoika o poj. 500 ml wlewamy do większego słoika z pokrojonymi śledziami, dodajemy jeszcze 1 pokrojoną cebulę, świeży rozmaryn, zawartość słoika uzupełniamy niewielką ilością oleju rzepakowego. W tym roku właśnie mając na uwadze ten przepis na pyszne marynowane śledzie z papryką i rozmarynem przygotowałam odpowiednio więcej słoików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 104

filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę(...)rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc, aby smaki

JejKuchnia
Śledzie w Sosie Pomidorowym | Śledzie po Kaszubsku 240

Matias - solone 300 g cebuli 4 łyżki koncentratu pomidorowego (około 120 g) 1/4 szklanki oleju (około 60 ml) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego (jabłkowego) przyprawy : 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 goździki pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie : Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie(...)zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Teraz przygotuję pozostałe składniki : Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Następnie na patelni rozgrzewam cały olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania