sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:79/193)

Wegański zamiennik śledzi z cebulka 142

koledzy w pracy, w ogóle mnie nie kuszą. Jednak od tygodnia chodzi za mną smak z dzieciństwa, obecny zawsze w Adwencie czy Wielkim Poście z dodatkiem dziadkowego oleju rzepakowego. Chodzi o śledzie z cebulką , które mama zawsze przygotowywała w hurtowych ilościach, a ja robiłam, gdy wyprowadziłam się na swoje, ale od kilku lat nie ma ich w postnym menu

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowa sałatka z kwasami omega 136

stół. PRZEPIS ZDROWA SAŁATKA BOGATA W KWASY OMEGA Składniki: 2 garście miksu sałat np roszponki, rukwi, lodowej, radiccio 1 awokado 100g borówek 3 mandarynki 200g ulubionych śledzi np po kaszubsku 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno BOFLAX® do Diety dr Budwig 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka grzanek z ulubionej bułki Jak zrobić sałatkę: Mix sałat dokładnie myjemy(...)Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w kawałki, układamy na sałacie – skrapiamy sokiem z cytryny. Mandarynki obieramy, dzielimy na kawałki, układamy na sałatce. Śledzie kroimy w kawałki, układamy na sałatce. Całość posypujemy borówkami i polewamy olejem lnianym. Teraz rozkładamy na wierzchu grzanki i podajemy. Olej Lniany BOFLAX® do Diety dr Budwig zawartość kwasów Omega-3 ok. 55% Olej tłoczony

Dorota Smakuje
Aromatyczne śledzie oleju 173

Składniki: -4 solone śledzie  -2 cebule -2 ząbki czosnku                          -pół szklanki oleju lub oliwy(...)jednej cytryny -2 listki laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku  -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną,  przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.  Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami 163

cebulką, jajka ze śmietaną - a to wszystko zapieczone pod warstwą tartej bułki dla chrupkości. Nie tylko dla fanów śledzi. Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami Składniki: Słoik śledzi z cebulką w oleju (ok 500 g) 700 g ziemniaków 1 por  2 łyżki masła 4 łyżki śmietany kwaśnej 18% 4 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka(...)obrać, ugotować do miękkości, odcedzić a następnie przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, odstawić do przestygnięcia. Pora pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle (ok 5 minut), przełożyć do ziemniaków. Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, z zalewy wyjąć ok 1 łyżki cebulki, drobno posiekać -przełożyć razem ze śledziami do ziemniaków. Śmietanę zmieszać z jajkiem, dodać do reszty składników

Smaczny zeszyt
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 204

smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy(...)łyżeczki gorczycy białej  2 łyżeczki pieprzu kolorowego  6 listków laurowych  10 ziarenek ziela angielskiego  2 ząbki czosnku 1-2 szt.marchewki 1-2 szt. cebuli Śledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowy  i jak wspomniałam wyjęłam z nich ości. Posypałam je solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też

potrawyregionalne
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 176

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 213

szczypta cynamonu ·          3 łyżki cukru ·          Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać(...)kilka minut do zamrażarki. Gdy galaretka się zetnie dodać pozostałe jabłka i galaretkę, posypać listkami tymianku, odstawić do lodówki.   Śledzie pociąć na mniejsze kawałki, każdy położyć na prostokącie galaretki cydrowej, obok wyłożyć porcję warzyw z marynaty, całość skropić Olejem Kujawskim z bazylią, posypać świeżym pieprzem

SzczyptaSmaQ
Śledzie w majonezie z cebulą 141

filetów śledziowych w słonej zalewie 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego łyżka octu winnego łyżeczka cukru łyżeczka pieprzu 2 średnie cebule posiekane w kostkę pieprz do posypania koperek oraz jabłko do ozdoby Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z zalewy i moczymy 2 godziny w zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy(...)mniejsze kawałki. 2 Cebulę kroimy w kostkę. Następnie łączymy wszystkie składniki sosu do śledzia czyli: 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżkę oleju, łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru, łyżeczkę pieprzu. 3 Śledzia układamy w garnku/słoiku naprzemiennie z sosem i cebulą. Odstawiamy na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. 4 Podajemy na półmisku z koperkiem, kawałkami jabłka

Kuchnia Bazylii
Śledzie w miodowo – musztardowym sosie. 73

musztardy z ziarnami gorczycy 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz do smaku 150 ml oleju mały pęczek koperku drobno posiekany Instrukcje Śledzie zalewamy i moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny. Następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski przekładamy musztardę Dijon, dodajemy 2 łyżki musztardy z ziarnami(...)gorczycy. Następnie miód, ocet, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Następnie powoli dolewamy olej cały czas ubijając (najlepiej rózgą lub mikserem) Na koniec dodajemy koperek, mieszamy. Wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Artykuł Śledzie w miodowo – musztardowym sosie. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Gotowanie z marką Provitus-relacja z eventu 118

wielką ochotą i zaangażowaniem przygotowałem kilka smacznych propozycji. Przed Wami moje trzy dania wraz przepisami, które zrobiłem podczas eventu. PRZYSTAWKA- Matjas na sałatce ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1 filet śledzia typu matjas w oleju 2 ziemniaki 1 ogórek kwaszone Provitus 1/4 czerwonej cebuli 1/2 cytryny 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy świeży koperek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odstawiamy(...)kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, majonez, musztardę i odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wykładamy na talerz. Na sałatce ziemniaczanej układamy filet śledzia. Dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego.  ZUPA- Krem chrzanowy z białych warzyw  SKŁADNIKI: 1/2 kalafiora 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 liście

kulinarnyJa
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 199

Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz.  Do przygotowania tego dania użyłam

Obiad gotowy
Śledź po żydowsku, czyli śledź w majeranku. 298

jedna z tych przystawek śledziowych, które  kochasz lub kompletnie nie lubisz. Skłaniki: 500 g śledzia solonego 6 dużych ząbków czosnku 1 duża biała cebula 2 łyżki suszonego majeranku  2 łyżki octu jabłkowego 1/2 szklanki siekanego koperku pieprz grubo mielony olej zimno tłoczony Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć na godzinę lub dwie(...)lodowatej wodzie. Odlać wodę i pozostawić śledzie do osuszenia. Cebulę pokroić w cienkie piórka.  Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledziowe pokroić na 3 cm-owe kawałki. W dużej misce wymieszać pokrojne śledzie, cebulę, czosnek. Dodać ocet, majeranek, pokrojony kopereki i pieprz. Przełożyć śledzie do dużego słoja i zalać olejem. Przechowywać w lodówce maksymalnie tydzień. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 249

wodę i mleko dobrze po 10-12 godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników(...)słoiku układamy śledzie i zalewamy je całkowicie ostudzoną zalewą. Mieszamy, żeby zalewa piernikowa dostała się wszędzie. Przyprawy i piernikowa zalewa opadną, olej uniesie się ku górze. Odstawiamy słoik do lodówki na minimum 3-4 dni. Śledzie podane na półmisku warto dodatkowo ‘wzmocnić’ i nadać im deserowego charakteru. Pierniki mielimy dość grubo w malakserze lub kruszymy. Na suchej patelni podprażamy płatki

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku 2329

duże cebule 3 łyżki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie włożyć do miski, zalać zimną wodą. Po dwóch godzinach zmienić wodę, i odstawić na kolejne 2 godziny. 2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć

Danka Pichci